събота, 19 декември 2015 г.

Кой, какво и колко е направил за Партизан?

Изглеждат сложни и комплексни тези въпроси. Кой е отговорен и виновен за, до последните 350 секунди, във всеки смисъл впечатляващата европейска авантюра на Партизан? Още повече, кой е виновен и отговорен за, във всеки смисъл, неприемливата авантюра в сръбския шампионат? Изглежда наистина сложно, но не трябва да бъде така. Като всеки аритметичен проблем, трябва да го разложим. Да изброим, съвсем буквално, индивидуалните действия на всеки футболист. Кой в Партизан допринесе за постигане на най-много голове? Кой е спечелил най-много дуели? На земята, във въздуха? Кой е отнел най-много пъти топката? Кой е пресекъл най-много подавания? Кой е сбъркал най-много?

Това беше, ще употребим евфемизъм, един необичаен полусезон. Партизан игра в Европа както не е в последните двадесет години. Победата над Стяуа в квалификациите за Шампионската лига е един от най-добрите европейски мачове, които някой сръбски клуб е изиграл срещу чуждестранен противник от дълго, дълго, дълго (дълго, дълго, дълго...) време. Партизан, като сме тук, направи най-много победи (седем) от всякога за своите 70 години съществуване. Спечели най-много точки в груповата фаза на някой турнир (девет) и за пръв път празнува в гостуване. Също така за пръв път победи немски отбор в Германия, както и холандски в Холандия. Събра и най-голям индивидуален коефициент в УЕФА за последния четвърт век.
Славље после првог меча са Аугзбургом...
С единия крак вече беше в елиминационната фаза на Лига Европа, а другият крак се беше отделил. Става въпрос, да не бъде дилема, по консенсуса на най-чуваемите футболни гласове на нашия континент, за най-класното завършване на Лига Европа откакто съществува. А Партизан беше тук. Пролет в Европа - този идеал на сръбските клубове - беше тук. Но тогава "черно-белите" бяха победени в Белград от Аугсбург с 3:1. Този резултат, единственият, който оставяше "черно-белите" без преминаване напред. Преди гола на Раул Бобадия, член на идеалния отбор на груповата фаза на Лига Европа и голмайстор в турнира, две минути преди края на мача, Партизан пропусна три или четири 99,99% шанса. В тях имаше и една греда, в резултат на удар от разстояние.

Отсъстваше късмета (Ралф Уолдо Емерсън казва, че късметът не съществува, само отношение между действие и последица) една от редките общи характеристики на играта на Партизан на европейските стадиони и сръбските... обекти за спорт, които някои, доста механично, назовават стадиони. Но не е само дефицитът на късмет, това трябва веднага да е ясно, който бележи слабите резултати на отбора от Хумско в домашната Супер лига.

Какво тогава? Умора? Никога нито един сръбски клуб не е играл такъв брой мачове в такъв времеви период. Като последица от усилието и раздаването дойдоха и контузии, които толкова "ошашавиха" Партизан, че срещу Атлетик (Билбао) в Белград игра без седем (!) футболиста. Вземайки самият старт на сезона и мачове играни на юлско слънце, "черно-белите" така и не се окомплектоваха. Но и това, само по себе си, не може да бъде причина.

Мотивация? Нарушени отношения между футболистите? Това не може да се знае, не напълно и не достатъчно сериозно, за да можем да говорим за него, нито самите футболисти. Така стигаме тук и до една "кокошката-яйцето" дилема. Ако има изострени отношения и връзки в съблекалнята, дали те са произвели резултати, или резултатите са произвели тях? Не може да се каже и никой не смее да се занимава с това.

Тактика? Освен "вечното дерби" и, евентуално, мача срещу Аугсбург, трудно е да се сетим за още няколко мача в които треньорите на Партизан - Зоран Милинкович и Любинко Друлович - да са сбъркали толкова, че да бъдат стигматизирани.

Партизан е играл в 4-3-3 и 4-2-3-1 системи, които са само разклонения на една фамилия формация (4-5-1) и като такива са много сходни. При Милинкович Партизан се защитаваше зоново при нарушения, което не изглеждаше идеално решение, а при Друлович се играе "човек-човека", с приблизително незадоволителни резултати (Партизан е получил 15 гола от нарушения, което е почти 30% от общия брой допуснати голове). Всичко останало в най-голямата си част се правеше идентично.

Партизан имаше проблем с тактическата и позиционна дисциплина с отделни (много важно, единично, а не всички) играчи в последната линия. Имаше проблем и с високата преса, на която й липсваше синхронизация и готовност отделни футболисти да се подредят в цялост. И тогава доминото започна само да пада... "Черно-белите" нямаха адекватна компактност, противникът лесно минаваше линията на пресата, защото подходът към топката беше никакъв и, последно, между вътрешните халфове и защитниците имаше твърде голямо разстояние, за да бъде успешно отбранявано.

Много дърва, камъни и тояги, само на стадионите и в официално приемливите думи, бяха хвърлени към дефанзивната линия на Партизан след "вечното дерби", но истина е, че тя в този ден, да кажем, беше напълно изолирана. Персоналът в този мач, със Саша Илич и Стефан Бабович едновременно на терена, естествено не можеше да бъде достатъчно дефанзивно настроен.

Средната преса на "черно-белите", да кажем, беше много добра и в тази третина на терена Партизан  дефанзивно беше далеч най-силен и най-постоянен. Класният блок в средната зона, вертикално компактен, позиционно ориентирана зонова защита с понякога агресивно настроени футболисти вътре в нея, а тогава класна офанзивна транзиция и завършване с оптимален брой футболисти. Така Партизан постигна повечето си голове в Европа през този сезон, тази формация служеше еднакво на част от избраните футболисти в защитната и средната редица.

Партизан, отново, беше много слаб в дефанзивното преминаване, като не успяваше да построи адекватен брой футболисти зад топката навреме, но и да защити всички стратегически важни зони (една или две някак, но никога всичките). На съвсем друга страна, този отбор имаше онова което никой друг сръбски нямаше в Европа вече от десетилетия - класна прогресия на топката от задна и първа линия на халфовете в нападателната третина на терена. Гладката циркулация на топката и избягването на тромавата обработка в тази фаза на атаката е база за успехите срещу съперници от най-силните европейски първенства и Партизан в това, в почти всички мачове, абсолютно успяваше.

Но това са само мъгляви отделни части, и това е един техен много малък дял. Можем да изброим още тридесет елемента, които бяха лоши в играта на Партизан, но и тридесет, които бяха добри. Не бихме стигнали далече в изброяването на причините и проблемите, формиращи представянето.
... и туга после другог.
За да бъдем съвършено обективни в своята оценка, трябва да сме екзактни. За да бъде лекарят успешен в процеса на излекуване и оправяне, неговата диагноза трябва да е съвършено точна. Може да съществува футболист, чийто стил или поведение с или без топка на нас да (не) ни допада, но за да твърдим наистина какво е направил, колко добре или колко често, трябва да имаме цифрите. Всичко останало е, да прощавате израза, наклепване. Всичко останало е като да оценявате контролни по математика, не според точността на решените задачи, а по естетическата стойност и старание на изписаните цифри.

Какво казват тези цифри? Кой, какво и колко направи за Партизан през този полусезон? Преди да ги погледнем, трябва да обърнем внимание на още едно малко напомняне (или опомняне). Цифрите, както и всичко друго във футбола, трябва да се наблюдават и разбират в контекст. Напълно нормална и очаквана, но и необходима, съизмеримост. Нормално е офанзивният футболист да има повече голове, но и повече изгубени топки и грешки. Също така, защитниците или бековете не трябва да вкарват много голове или да правят много асистенции, но е необходимо да имат малко технически или тактически грешки.

Забележима е веднага и една аномалия в Партизан. Очаквано е футболистите от задни линии да имат предимство в дефанзивните аспекти, но не е такъв случаят. Халфовете са прилично пред тях.

Погледнете сами. "Черно-белите"... черно на бяло.

Супер лига Сърбия

Голове и асистенции:

Божинов 15 (12+3, средно 1,1 на мач)
А. Живкович 10 (7+3, 0,7 на мач)
Бабович 7 (3+4, 0,5 на мач)
Нинкович 6 (3+3, 0,7 на мач)
Труич 6 (2+4, 1,6 на мач)
Гърбич 5 (1+4, 0,6 на мач)
Шапонич 4 (3+1, 0,6 на мач)
Омару 3 (3+0, 0,3 на мач)

Спечелени дефанзивни дуели:

Йевтович 114 (8 на мач)
Вуличевич 99 (5,9 на мач)
Фабрисио 95 (6,3 на мач)
Балажиц 74 (6,8 на мач)
Чиркович 68 (6 на мач)
Субич 51 (5 на мач)
Брашанац 48 (4,2 на мач)
Лукич 46 (4,5 на мач)

Пресечени топки:

Йевтович 109 (29 в противниковата половина, средно по 8 на мач)
Вуличевич 101 (15 в противниковата половина, 6 на мач)
Фабрисио 80 (4 в противниковата половина, 7 на мач)
Чиркович 77 (7 в противниковата половина, 7 на мач)
Балажиц 57 (6 в противниковата половина, 5 на мач)
Лукич 50 (16 в противниковата половина, 4,8 на мач)
Брашанац 49 (23 в противниковата половина, 4,3 на мач)

Дрибъли:

А. Живкович 107 (70 успешни)
Бабович 85 (56 успешни)
Стеванович 54 (31 успешни)
Нинкович 50 (34 успешни)
Гърбич 47 (26 успешни)
Субич 45 (31 успешни)
С. Илич 41 (32 успешни)

Успешни отнемания на топката:

Йевтович 36 (2,6 на мач)
Вуличевич 33 (2,1 на мач)
Фабрисио 26 (2,1 на мач)
Балажиц 26 (2,5 на мач)
Брашанац 23 (2 на мач)
А. Живкович 20 (1,5 на мач)

Спечелени въздуши дуели:

Йевтович 65 (4,7 на мач)
Чиркович 53 (4,5 на мач)
Вуличевич 44 (2,8 на мач)
Балажиц 37 (3,5 на мач)
Омару 32 (3,5 на мач)
Лукич 21 (2 на мач)

Грешки довели директно или индиректно до получен гол:

Ж. Живкович 9 (0,6 на мач)
Чиркович 7 (0,6 на мач)
Остоич 6 (0,9 на мач)
Балажиц 5 (0,5 на мач)
Фабрисио 4 (0,3 на мач)
Вуличевич 3 (0,2 на мач)
Кляич 2 (0,3 на мач)
Лукич 2 (0,2 на мач)

Подавания:

Чиркович 822/727 88%
Балажиц 667/582 87%
Фабрисио 829/701 85%
Брашанац 617/517 84%
Вуличевич 943/779 83%
Йевтович 782/648 83%
С. Илич 652/537 82%
Бабович 906/717 79%
А. Живкович 682/501 73%

Ключови подавания (към съиграчи, които се намират в непосредствена позиция да стрелят към вратата):

А. Живкович 9 (0,7 на мач)
Нинкович 8 (1 на мач)
С. Илич 5 (0,4 на мач)
Божинов 5 (0,4 на мач)
Брашанац 4 (0,4 на мач)
Бабович 4 (0,3 на мач)
Стеванович 2 (0,3 на мач)

Лига Европа

Голове и асистенции:

Омару 6 (5+1, 1,6 на 90 минути)
А. Живкович 5 (4+1, 1 на 90 минути)
Йевтович 2 (0+2, 0,4 на 90 минути)
Вуличевич 2 (0+2, 0,4 на 90 минути)
Нинкович 1 (0+1, 0,3 на 90 минути)
Бабович 1 (0+1, 0,2 на 90 минути)

Спечелени дефанзивни дуели:

Йевтович 33 (60% успеваемост, 6 на мач)
Фабрисио 33 (58%, 6 на мач)
Вуличевич 20 (53%, 3,8 на мач)
Брашанац 17 (46%, 4 на мач)
А. Живкович 16 (53%, 3,2 на мач)
Субич 14 (39%, 3,9 на мач)
Бабович 13 (37%, 2,6 на мач)

Пресечени топки:

Фабрисио 50 (3 в половината на противника)
Йевтович 46 (10 в половината на противника)
Вуличевич 32 (4 в половината на противника)
Чиркович 23 (0 в половината на противника)
Субич 21 (0 в половината на противника)
Брашанац 18 (6 в половината на противника)

Успешни дрибъли:

А. Живкович 27 (5 на мач)
Стеванович 13 (4,7 на мач)
Омару 13 (3,4 на мач)
Бабович 13 (3,4 на мач)
Гърбич 10 (7 на мач)
Брашанац 9 (2,1 на мач)
Вуличевич 9 (1,7 на мач)
Субич 8 (2,3 на мач)

Успешни отнемания за топката:

Йевтович 16 (3,2 на мач)
Фабрисио 15 (3 на мач)
А. Живкович 11 (2,2 на мач)
Брашанац 10 (2,4 на мач)
Вуличевич 9 (1,7 на мач)
Бабович 7 (1,4 на мач)
Субич 6 (1,7 на мач)
Нинкович 5 (1,6 на мач)

Спечелени въздушни дуели:

Йевтович 21 (81% успеваемост)
Омару 18 (32%)
Фабрисио 13 (52%)
Чиркович 11 (55%)
Бабович 9 (33%)
Брашанац 3 (17%)
Божинов 2 (13%)

Грешки, които директно или индиректно са довели до получаване на гол:

Фабрисио 5 (0,9 на мач)
Ж. Живкович 3 (0,7 на мач)
Остоич 2 (1,3 на мач)
Чиркович 2 (0,7 на мач)
Вуличевич 2 (0,4 на мач)
Омару 1 (0,3 на мач)
Балажиц 1 (0,5 на мач)

Подавания:

Брашанац 123/104 85%
Бабович 198/154 78%
Субич 123/95 77%
Вуличевич 231/175 76%
Фабрисио 222/166 75%
А. Живкович 184/135 73%
Йевтович 157/114 73%
Чиркович 107/78 73%
Нинкович 98/71 72%

Ключови подавания (пасове към съиграчи, които се намират в непосредствена позиция да стрелят към вратата):

Омару 3 (0,8 на мач)
С. Илич 2 (за 22 минути на терена в два мача)
Нинкович 2 (0,6 на мач)
Вуличевич 2 (0,4 на мач)
Стеванович 1 (0,4 на мач)

Няма коментари:

Публикуване на коментар