неделя, 6 декември 2015 г.

А в Лондон тишина - ето как Дуле Савич отстрани Арсенал

crvena zvezda, arsenal, Foto: mojacrvenazvezda.netНа днешния ден преди 37 години Душан Савич постигна исторически гол за Цървена звезда в Лондон срещу Арсенал.

На 6 декември 1978 г "червено-белите" гостуват на "Хайбъри", тогавашния стадион на Арсенал, в реванш от 1/8-финалите на Купата на УЕФА, бранейки минимална преднина от Белград благодарение на гола на Цвиетин Благойевич.

Алън Съндърланд в 69-ата минута с удар с глава преодоля иначе отличния вратар Александър Дика Стоянович и анулира минуса на "топчиите" от първия мач.

В 87-ата минута последва акция по учебник на "червено-белите", които в тази среща играха с изцяло бели екипи. Неделко Милославлиевич подава към Владимир Петрович Пижон, който с пета праща топката към Благойевич, последва прецизно центриране и полуволе на Душан Савич. Той насочва топката под гредата на славния вратар Пат Дженингс.

"А в Лондон - тишина", култова реплика от филма "Мълния", която най-добре описва този миг на "Хайбъри".

С този гол Звезда се класира на 1/4-финалите на Купата на УЕФА.

"Беше интересно и заради това, че с нас пътуваха и жените ни. Стана бой на трибуните и съпругите ни напуснаха стадиона 15 минути преди края на мача. Не видяха гола, който вкарахме преди края. Ние идваме в хотела и пеем, а те ни гледат, мълчат, не знаят какво се случва. Като им казахме, че продължаваме напред и те започнаха да пеят", сеща се Пижон за магическата лондонска вечер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар