събота, 16 януари 2016 г.

Нишлиите пътуват към Китай, няма място за футболистите, но има за президентската щерка

Добре се казва в Сърбия "на човек трябва да се даде власт и тогава да се види какъв е". Преди заминаването на футболистите от нишкия Раднички утре на турне в Китай, където ще играят две приятелски срещи с тамошни елитни отбори - в четвъртък 21-ви в Шантоу с Лиаонинг Хонгуан, а в неделя 24 януари срещу Гуанжоу РФ в град Шенжен, а последните два дни в Ниш се разкри афера от големи размери около това кои пътуват в Китай.

В списъка от 35 души за експедицията от Ниш към Китай е и малолетната дъщеря на неотдавна избрания президент на Раднички Радан Илич?! Всички се чудят и не вярват?!

Тъй като броят на пътниците е ограничен, на Чаир остават няколко качествени футболисти на които сериозно се разчита за пролетния сезон, като халфа Милош Живкович, който след период в Исландия се върна есента в Раднички и руския национал и вратар Иван Коновалов. Нишкият клуб взима на турнето само един вратар?!

Във вчерашна изява, Илич определи решението да вземе на път дъщеря си като нормална постъпка. Каза че "тя пътува защото отлично говори английски език и защото ще бъде от помощ на хората от клуба в комуникацията в Китай". Същевременно, каза че "тя ще праща фотографии на медиите в Ниш от турнето".

Такъв голям скандал в нишкия спорт не се помни! Дали е възможно някой за когото още не се знае как и заради какво е избран на поста президент, защото никога не се е занимавал, нито някъде се е доказал като спортен деятел, мисли, че може да прави каквото иска и сякаш клубът е негова частна собственост. Че е точно така говори изявата на Илич "това няма да струва нищо на клуба". Разбира се, че няма, но няма и той да плати този път от своя джоб. Знае се, че агенцията, която организира турнето и китайските домакини плащат всички разходи.

Забравил е, че агенцията и китайците покриват разноските за членовете и ръководството на клуба?! Дали щерка му е в списъка като част от клуба само защото е "татино дете"?

Най-лошото е, че клубът от Чаир е в голяма финансова криза за което говори и последната информация от вчера по обяд - в последния момент се появи минимална възможност евентуално за Китай да пътува и вратарят Коновалов. Заради това от Чаир официално е поискан заем от СФС, за да може Раднички да плати билетите над бройката от 35.

От този заем ще бъдат дадени и джобни на футболистите, които тръгват на път без подсигурени средства от клуба.

Скандално е и че Илич в защита на решението си обяснява, че "той е договорил и подсигурил турнето и няма нищо чудно, че води дъщеря си"!

Това не е точно, което потвърждава със сигурност, че президентът на Раднички се "кичи с чужди заслуги". От първия ден се знае, че турнето чрез своите връзки и Дарко Марич е уредено от члена на УС на клуба Боян Маринкович, а Илич само като овластен президент е подписал договора!

Най-интересното е, че преди два дни в медиите в Ниш се получи писмо адресирано на адреса на градоначалника на Ниш проф. д-р Зоран Перишич и редакциите, а в него се търси отговор на въпроса "кой позволява такова поведение на президента на Раднички?"

Вместо Илич да се засрами, малко по-сериозно да размисли какво е направил и веднага да промени скандалното решение, той за вчерашния брой на "Народни новини" каза "че е казал на градоначалника, че и неговата щерка пътува за Китай, а д-р Перишич казал, че няма нищо против"?! Градоначалникът на Ниш потвърди, че е известен за това, че дъщерята на президента ще пътува, но изрично заяви "че Илич му е казал, че това не влияе на броя футболисти в списъка".

Трябва да се каже и още нещо: Раднички в сътрудничество с Философския факултет на Университета в Ниш и студенти последна година от журналистиката вече от дълго време, почти година, организират своята служба по информация. Няколко млади девойки и момчета се трудят всекидневно да са на разположение на новинарите и редакциите, но за нито един от тях, нито членове на ръководството няма места в списъка за пътуване в Китай. Но за дъщерята на Илич има.

В една част от споменатото писмо в констатацията, че президентът на клуба само говори и дава празни обещания, а досега не е донесъл на клуба нито динар, има и въпрос дали Раднички е туристическо дружество или сериозен спортен колектив?

Питаме се същото, но с малка добавка: "дали Раднички става и нечия частна собственост"? Изглежда че се върви в тази посока и затова говори случилото се вчера, когато Радан Илич вместо да поправи грешките с възможни тежки последствия за мнозина в клуба, но и около Раднички, за да разбере как списъкът с пътниците с неговата дъщеря е излязъл наяве! В паниката заради скандала определено губи и ориентация...

Всичко това очевидно говори само за човек, който се е залутал в спорт и клуб с история и реноме, но и не може да е градивен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар