четвъртък, 10 март 2016 г.

Защо Тотнъм трябва да се страхува от Борусия (Дортмунд)

 Borussia Dortmund fans
Тотнъм Хотспър продължава преследването на домашен и европейски дубъл с очакван с нетърпение първи 1/8-финал срещу Борусия (Дортмунд) в Германия днес.

Дортмунд е един от най-добре подкрепяните отбори в Европа и играят на "Вестфаленщадион" с капацитет 81 300 зрители.

Но как се справя вицешампионът на Европа от 2013 г с живота след Юрген Клоп? Кой е главната заплаха? Какво казват в Германия за Тотнъм?

Поглеждаме какво чака Тотнъм във Вестфалия.

Треньорът
 http://ichef.bbci.co.uk/onesport/cps/624/cpsprodpb/18350/production/_88625199_tt.jpg

Заменянето на дълго служещия и успешен треньор Клоп винаги щеше да е предизвикателство, но с Томас Тухел Борусия се научи отново да се забавлява.

Въпреки спечелването на две титли от Бундеслигата, една Купа на Германия и достигането на финал в Шампионската лига, последната година на Клоп беше трудна - Борусия завърши на 33 точки зад шампиона Байерн (Мюнхен) на седмото място.

Тухел, любезен, но далеч по-малко екстроверт от Клоп в своите интервюта, е считан за един от топ треньорите на Германия.

42-годишният постави нов клубен рекорд в Майнц, печелейки първите седем шампионатни мача от сезон 2010/11 г преди да напусне поста през 2014 г, след като изведе клуба до най-високото му класиране в Бундеслигата.

Борусия Дортмунд - Мачове в Бундеслигата

Треньори Мачове Победи Равенства Загуби % победи ВГ/мач ПГ/мач
Тухел            25          18           4             3             72          2,36      1,00 
Клоп             238        133         56           49           55,88     1,97      1,04

След като си взе 12 месеца извън играта, Тухел започна управлението си в Дортмунд с пет поредни шампионатни победи и отборът навлиза в завършващата част на сезона с шанс за отличия на всички фронтове.

Въпреки че не успя да победи Байерн в "Дер Класикер" в събота, Борусия е втори в класирането, на пет точки зад лидера. В допълнение с Лига Европа, от Дортмунд се готвят и за полуфиналите на Купата на Германия.

Работата на Тухел с трансферите също е впечатляваща - вратарят Роман Бюрки и младия халф Юлиан Вайгъл дойдоха срещу скромни суми, но и двамата оказват влияние върху сезона.
http://ichef.bbci.co.uk/onesport/cps/624/cpsprodpb/E94A/production/_88622795_kloppy.pngГоловата заплаха
 http://ichef.bbci.co.uk/onesport/cps/624/cpsprodpb/1858A/production/_88622799_patrick2.jpg
Тотнъм ще се надява да не види празнувания със салто на "Вестфаленщадион". Ако има такива, то без съмнение ще означава, че Пиер-Емерик Обамеянг е вкарал.

Футболистът на 2015 г в Африка има 22 гола в Бундеслигата през този сезон. Напускайки Милан без да запише нито един мач в мъжкия отбор, Обамеянг сега е един от най-страшните нападатели в Топ 5 първенствата на Европа.

Габонският национал има два хеттрика през този сезон, включително този срещу азерския Габала в Лига Европа.
http://ichef.bbci.co.uk/onesport/cps/624/cpsprodpb/1487F/production/_88659048_statto1.png
Неговите попадения го свързваха с трансфер в Арсенал и Барселона, но през януари Обамеянг каза: "Аз още искам да постигна много в Дортмунд. Тук съм и никъде другаде - не в Арсенал, не в Барселона, не съм и на луната - можете да видите това."

Голмайсторите в Топ 5 първенствата на Европа
Кристиано Роналдо                       Реал (Мадрид)               27
Луис Суарес                                   Барселона                      26
Гонсало Игуаин                             Наполи                           26
Роберт Левандовски                      Байерн                           23
Златан Ибрахимович                     ПСЖ                             23
Пиер-Емерик Обамеянг                Борусия Дортмунд      22

Вестфаленщадион

Както самият мач, Вестфаленщадион в Дортмунд ще бъде спектакъл.

Очакваме много шум и цвят, особено в южната трибуна, която е най-голямата свободностояща в Европа с капацитет от 25 000. Известна е също като "Жълтата стена", отразявайки цветовете на домакина.

Привържениците в Дортмунд са сред най-страстните в Европа. Те постоянно попълват капацитета от 81 000 места. Стадионът - също известен като "Сигнал Идуна Парк" заради спонсорска сделка - е бил домакин на мачове от световните първенства през 1974 и 2006 г.
http://ichef.bbci.co.uk/onesport/cps/624/cpsprodpb/21F3/production/_88619680_west.jpg
Какво казват

Треньорът на Тотнъм Маурисио Почетино: "Има някои прилики между нас и Борусия (Дортмунд). Въодушевящо е да играем срещу тях. Сега е до вземането на правилното решение и избирането на 11 играчи, които да се състезават по най-добрия начин."

Треньорът на Борусия Томас Тухел: "Това е супер жребий. Супер труден, но и супер атрактивен. Предстоят ни два интересни мача, които очакваме. Аз лично наистина чакам с нетърпение да срещна специален треньор и специалната атмосфера в реванша на "Уайт Харт Лейн".

Капитанът на Борусия Матс Хумелс: "Ние сме много щастливи с жребия. Смятам, че имаме добър шанс да прогресираме, но за да го направим трябва да се представим силно. Това е златна възможност, всичко което си представяхме в Лига Европа и следващ сблъсък след Порто."

http://ichef.bbci.co.uk/onesport/cps/624/cpsprodpb/CB17/production/_88619915_lothar.png Привържениците
В Британия битува схващането, че билетите не са толкова скъпи в Германия, но привържениците от Дортмунд хвърляха тенис топки на терена по време на победата над Щутгарт за Купата на Германия през февруари като протест срещу цените на билетите.

Те бяха недоволни от нарастващата цена за посещаване на Бундеслигата, като четвърт от билетите за гостуващите за мача през миналия месец струваха 70 евро. "Когато става въпрос за правстоящи билети, добре е. Но нямате толкова много билети за правостоящи. Не е евтино", заяви привърженикът на Борусия Марк Куамбух пред радио Би Би Си 5.

Тотнъм ще има около 3400 запалянковци на стадиона, като цената за възрастни е 50 евро. Привържениците от Дортмунд пеят "You'll Never Walk Alone" преди всеки домакински мач.

Връзките
http://ichef.bbci.co.uk/onesport/cps/624/cpsprodpb/4D0A/production/_88622791_steffan.jpg
Тотнъм купи халфа Щефан Фройнд от Борусия (Дортмунд) през 1998 година. 46-годишният Фройнд спечели титлите в Бундеслигата през 1995 и 1996 г с дортмундци, както и Шампионската лига през 1997 г.

Бившият южнокорейски защитник Юнг-Пьо Лий напусна "Уайт Харт Лейн" за Дортмунд през 2008 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар