вторник, 19 юли 2016 г.

УЕФА планира да възроди Юго първенството

UEFA aminovala: Kroz Ex-Yu ligu do Lige šampiona!
Повече от две десетилетия след разпадането на Югославия най-добрите клубове от държавите, които образуваха съюзната република отново могат да играят в общо първенство. Балканската лига ще получи подкрепа от УЕФА, а на шампиона е гарантирано място в Шампионската лига.

Две и половина десетилетия минаха от момента в който в бившата Социалистическа федеративна република Югославия започна гражданска война, която брутално разори всичко онова което шестте държави с години строиха.

Едно от нещата, които изчезнаха в ада на гражданската война беше и някогашната Първа футболна лига, която по качество беше от ранга на сегашните "топ пет" първенства.

Желанието най-добрите футболни клубове от пределите на бивша СФРЮ отново да заиграят в общо първенство върви като лайтмотив от години назад, но досега нямаше конкретни действия за формирането на регионлна Екс Юго лига.

Изглежда че, както обичайно се случва по тези простори, отново се чакаше "външен фактор", съответно подкрепа от УЕФА, която сега иска да помогне за формирането на Балканска лига, в която да участват 12 клуба от бивша Югославия.

Сръбското издание "Блиц" има информация, че УЕФА ще помогне на такова първенство с 3 милиона евро и за първенеца ще бъде осигурено директно влизане в Шампионската лига!

Сърбия и Хърватия ще имат най-много представители (три и четири) в новосформираната лига, два клуба от Босна и Херцеговина, а по един представител ще имат Словения, Черна гора и Македония.

Още не се знае как ще бъде организирано самото първенство, защото се очаква първо да се изиграят националните шампионати в споменатите държави, а чак после да започне борбата за титлата регионален шампион.

Началният план на УЕФА е първенството да заживее от следващия сезон (2017/18 г), но не се споменава как ще бъде решен проблема с привържениците, които могат да са главната причина цялата история да не е успешна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар