събота, 23 юли 2016 г.

Делиjе надъха Звезда за Лудогорец с Пукни зоро

http://cdn.tf.rs/2016/07/22/FK-Crvena-zvezda-FK-Napredak557-620x350.jpg
Привържениците на Цървена звезда след мача с Напредак (2:2) направиха интересна хореография и послание към играчите преди дуела с Лудогорец във вторник в първи мач от третия кръг на квалификациите за Шампионската лига.

Делиjе запалиха факли и изпяха песента "Пукни зоро" (Ела зора) - голям хит от филма "Монтевидео, Бог те видео", препратка към известния Железен полк на сръбската войска от 1912 и 1913 г и балканските войни срещу българите и турците. Вторият пехотен полк "Княз Михайло" е воювал срещу българската войска през Балканските войни и Първата световна война. Заради невероятната му храброст и пожертвователност българите му дават името Втори железен, съответно Втори железен полк. От сто полка колкото е имало по това време в сръбската войска, само един е бил Железен.

От 4500 войници, във войните с турци и българи, от 1912 и 1913 година, от строя на Железния полк са извадени или убити 3000 войници, а от 60 офицера 48 загиват или са ранени.

И не е чудно, че когато офицери изгиват или са тежко ранени, подофицерите от този полк вземат командването и командват четите! Има много случаи обикновените редници да поемат командата! Не е малък броя на войници от този известен полк, които през 1912 година отиват на война като редници, а през 1918 година се връщали в чин капитан, а дори и майор.
текстът на песента

Дали чуваш мила
моят кон в тръс
дали чуваш от планината
зове те моят глас

Засвириха тръбите
завърши се боя
камбана звъни, зората съмва
връщам се при моя род

припев:
Ай, па ела зора
старата майка пробуди
да види кой й идва
ай, па ела зора
моята драга да целувам
белите й гърди да прегърна

Когато там далече
видя комин сив
старата слива, родната нива
връщам се вкъщи жив

А най-добрите ги няма
отне ги боят
пазеше ме снимката твоя
връщам се при моя род

Няма коментари:

Публикуване на коментар