сряда, 20 юли 2016 г.

След Лестър и Исландия, новото чудо на годината е от Еквадор

Move over Leicester & Iceland: Libertadores hopefuls Independiente del Valle are the true fairytale story of 2016
В година, която вече ни предложи доста големи разочарования, кое ли е ще е най-голямото чудо досега през 2016? Мнозина ще посочат невероятният спринт на Лестър към титлата във Висшата лига, против всички очаквания и подпечатана със стил.

През юни и юли на сцената блеснаха островитяните от Исландия, които си проправиха път до 1/4-финалите на Европейското първенство, включвайки брилянтното убийство на гиганта Англия. Но и момчетата на Клаудио Раниери и пляскащите воини от Рейкявик могат да бъдат засенчени от Индепендиенте дел Вале, ако сбъдне мечтата си с победа на финала за Копа Либертадорес.

Малцина извън Южна Америка и не много в самия континент, биха имали големи знания за еквадорския отбор преди началото на тазгодишното издание на турнира. Но отборът е на два мача от невероятна победа, като се подготвя за първия рунд от финала в сряда в Кито.

Още веднъж, Индепендиенте ще играе далече от своя обичаен дом в домакинския сблъсък срещу Атлетико Насионал. Неговият античен Естадио Руминахуи, разположен на 25 минути от столицата в града Санголкуи, побира само 7500 зрители, а преди този сезон много от тези места често оставаха празни. В сряда клубът ще играе на много по-големия Атахуалпа, с хиляди привърженици на Насионал, които също ще дойдат през границата от Меделин, за да се уверят, че гласовете им ще бъдат чути.

Колумбийците, които имат в редиците си таланти като свързвания с Манчестър Сити Марлос Морено, плеймейкъра Макнели Торес и венецуелския майстор в средата Алехандро Гуера, стартират като очевидни фаворити. Но все пак, такива бяха настоящият носител на Либертадорес Ривър Плейт, другия аржентински гигант Бока Хуниорс и мексиканския Пумас. Индепендиенте изхвърли всеки от тези отбори, за да достигне финала и се надява да има още едно останало разочарование в резервоара.

Като всички отбори, които играят във висините на Кито - най-вече ЛДУ, който направи първия в историята на страната триумф в Либертадорес през 2008 г - домакините трябва да се уверят, че ще възползват от близо 3000-те метра надморска височина. Отборът спечели пет от шестте си мача в столицата на Еквадор през този сезон, впечатляващ рекорд. Нараниха отбори през 90-те минути, използвайки своя атлетизъм, за да нанесат удари и да си създадат предимство над по-техничните съперници.

Тази употреба на елементи не е нищо ново в южноамериканския футбол. Индепендиенте се надигна в непозната територия. След като падаше с 0:1 от Бока Хуниорс на Бомбонера миналата седмица, изглеждаше че еквадорците нямат възможности да достигнат финала.

Но те продължиха да тичат, да пресират силно и да рушат уюта на домакина, като поредица от предизвикани грешки доведе до славната победа с 3:2 в Буенос Айрес, която продължи приказката. Дори роденият победител Карлос Тевес не можа да обърне развоя - еквадорците обезвредиха нападателя много по-ефективно от повечето европейски защити през годините.

Не само заради смелите си изяви по терена отборът натрупа почитатели. Преди 1/8-финалите срещу Ривър Плейт, Кито и други области от Еквадор бяха разтресени от смъртоносно земетресение, ефектите от което все още се чувстват. Индепендиенте се готвеше за най-големия мач в своята история, но намери време за невероятен жест: отвори мача за привържениците на всички отбори от Кито, тениски и всякакви стоки, като дари всеки цент от приходите за възстановителните усилия.

"Ние сме много наясно, че Индепендиенте дел Вале може би няма привърженици да напълни стадион Атахуалпа, но ние призоваваме всички запалянковци на всеки отбор в Еквадор да видим пълен стадион", заяви по това време президентът на клуба Сантиаго Моралес.

"Искаме да видим привърженици от всички 24 отбора в еквадорския футбол, искаме да имат свои собствени сектори, за да ги видим, те трябва да дойдат в цветовете на своите отбори и да направим този мач като купон - нека привържениците дойдат на този мач със знанието, че отдават своята почит към жертвите".

На вълната на емоцията, отборът срина Ривър и не гледа назад оттогава. И в отбор с толкова много герои Либрано Азкона, странстващият парагвайски вратар, без съмнение е звездата на шоуто. С 52 спасявания той спаси повече голове от всеки друг страж в турнира, и ако не беше неговата ловкост мечтата можеше да приключи преди известно време.

Присъединявайки се към Индепендиенте дел Вале в първия му сезон в елита, през 2010 г, 32-годишният вратар има почти 300 мача за клуба и неговите брилянтни изяви накараха Еквадор да го повика в националния си отбор, след като получи второ гражданство. Срещу Ривър, след като неговият отбор имаше успех с 2:0 на домашна почва, Азкона направи невероятните 11 спасявания на Монументал, за да ограничи аржентинците до успех с 1:0 в реванша. Той продължи с прецизни отразявания, за да откаже Пумас на 1/4-финалите, а после Бока изпита гняв от майсторството на ветерана.

Въпреки тези победи, Индепендиенте дел Вале няма илюзии относно задачата пред себе си. Насионал направи почти невъзможното, отстранявайки коравия Сао Пауло, за да достигне финала и въпреки че разчитаха и на късмета си в по-ранната фаза на турнира, колумбийците без съмнение са най-силния отбор в Южна Америка в момента. Още повече, височината на Кито няма да е чак такава трудност както исторически е за бразилските и аржентинските отбори, тъй като самият Меделин е на 1500 м над морското равнище, а колумбийската столица Богота на 2640 м.

Но такива логически податки няма да притеснят еквадорците, които гледат да завършат приказното си приключение с победа след последните два мача. Постиженията на Лестър и Исландия са забележителни, но е много възможно да бъдат засенчени от тази истинска история на Давид срещу Голиат - а Реал (Мадрид) трябва да си води бележки преди Световното клубно първенство през декември!

Няма коментари:

Публикуване на коментар