събота, 10 септември 2016 г.

Исторически момент: След 4 години на сцената се завръща "Old Firm"

 cg
След четири години, днес в програмата на шотландския Премиършип се играе най-голямото дерби на Шотландия, а според мнозина и в света, популярното "Öld Firm" в което се срещат Селтик и Рейнджърс.

След изхвърлянето в 4 лига, най-ниското ниво на шотландския футбол, Глазгоу Рейнджърс успя да се завърне обратно в най-силното първенство и днес ще мери сили с лютия си съперник Селтик.

Това не е само спортно дерби, а става въпрос за много повече. Това е сблъсък между две религиозни течения, от една страна протестанти, а от другата католици. Има и политически основи, защото двете най-силни партии в Шотландия републиканци и консерватори са поделени на тези два клуба. Привържениците на Селтик в голямата си част са левичари и подкрепят републиканците, докато тези на Рейнджърс са консерватори.

Привържениците на Рейнджърс развяват знамената на Великобритания, докато тези на Селтик ирландския трибагреник. След всичко изброено виждаме какво противостоене съществува между двата клуба. Тяхното съперничество е толкова голямо, че със сигурност можем да кажем, че тези два клуба, един без друг сякаш не съществуват.

Те играха помежду си и след изхвърлянето на Рейнджърс в ниските нива на първенствата. Когато миналата година се срещнаха в полуфинал за купата Рейнджърс празнува след дузпи, но това не е нищо в сравнение с мачовете, които се играят в рамките на Премиършип.

Мачът ще се играе на "Селтик парк" пред около 60 000 зрители, от 14:00 ч и в момента тече търсене на билет повече за трибуните.

Няма коментари:

Публикуване на коментар