събота, 17 септември 2016 г.

Закриха най-старият спортен вестник на Балканите

 
Тъжна съдба за някогашния гигант Спорт, който престана да излиза след 71 години...

Тъжен ден за спорта в Сърбия! След традиция от 71 години тази сутрин в будките в страната не се появи нито един брой от всекидневника Спорт.

Този вестник вчера е и официално закрит, както съобщи Синдикатът на журналистите от Спорт.

"Дълго месечното предупреждение на синдиката на журналистите, че Ратко Дмитрович (директор и главен редактор на Вечерни новости), не иска, а Саша Миркович (собственик на Спорт) не умее да се занимава с най-стария спортен вестник на Балканите получи епилог. Спорт е закрит", се казва в началото на съобщението.

Неколцината работещи, които продължиха да работят и да крепят най-стария спортен вестник на Балканите в живот през изминалите месеци, са известени в петък, че вестникът няма да излезе днес.

"Въпреки законите и договорът подписан между Новости АД и Беотон Р Бор, с които на работещите, а компанията Новости са гарантирани някакви права. Саша Миркович използва и се възползва от незаинтересоваността на Дмитрович да се грижи за работата на компанията, чиято приватизация продължава да е под разследване, което означава, че е спорна. Спорт е даден на арогантен и безскрупулен неуспешен кандидат за премиер и бъдещ кандидат за президент, Саша Миркович, който от закона прихваща и ползва само онова което му отговаря. Ако Ратко Дмитрович досега не е реагирал на произвола на Миркович, защо държавата се държи безразлично за дялът, който може би още е неин?", пита Синдикатът и допълва:

"Синдикатът на журналистите на Спорт е известявал за ситуацията и Министерството на културата и информирането и Министерството на труда, Инспекцията по труда и защитата на гражданите. От всичко, досега само от Инспекцията по труда са получили потвърждение, че Миркович е нарушил много законови разпоредби, но не получихме никаква защита. В допълнение, от Министерството на културата и информирането още преди почти три седмици се обаждаха да питат на кой адрес могат да пратят отговора, но гълъбът по който са го пратили изглежда се е загубил. Сега когато Дмитрович и Миркович и официално погребаха Спорт може някой държавен орган да се ангажира и провери кой и колко е виновен, че най-старият ежедневен спортен вестник е закрит. Както и защо всички са били незаинтересовани за дълго месечното неуважение на законите в тази държава отстрана на Миркович", завършва съобщението.

Няма коментари:

Публикуване на коментар