събота, 17 септември 2016 г.

Най-красивата сръбска футболна история, 152-о издание

http://cdn.tf.rs/2016/02/16/Super-liga-partizan-zvezda-620x350.jpg
Суперкласико, Ел Класико, Ле Класик, Дер Класикер, Де Класикер, Дерби дела капитале, Дерби на големите неприятели, Дерби на северен Лондон, Дерби Кайро, Фла-Флу, Дерби дела Мадонина, Олд Фирм, Класико де Авеланеда, Дерби Паулиста, Интерконтинентални дерби... И между тях, равноправно като малкото равноправни неща, които има в Сърбия, белградското "голямо дерби", дуелът между Партизан и Цървена звезда, който днес (19 часа) получава своето 152-ро възкресение.

Той е, с всичките проблеми, които неотлъчно влачи със себе си, най-красивото нещо, което има сръбският футбол. И не само футболът, защо да не кажем и това? Артикулация на емоция, която се агитира на децата от бащи, дядовци, някои запалени вуйчовци, подготвена още от формирането на съзнателност. За разлика от почти всички футболни дербита, сръбското не е създадено от социални, верски, политически или каквито и да е други аспекти на живота с които се занимават хората. Напълно е оголено и почива само на емоциите. И такова е всеки път когато се играе. На Маракана, в Храма, в "Рупи" или на "Лавора". Така ще бъде и днес.

Техните треньори никога не са изгубили дуел срещу най-големия от всички съперници. Миодраг Божович има едно реми срещу своето име, Марко Николич няма и равенство. Този вторият имаше тежка задача при завръщането си в клуба, който напусна като лидер в класирането. След необичаен, нестабилен и, накрая, фундаментално неуспешния мандат на Иван Томич (отпадане в квалификациите на Лига Европа, след феноменални игри на "черно-белите" през миналия сезон из континента и записан клубен рекорд от седем победи, трябва да е голямо разочарование), трябваше да се започне отначало. Да прави селекция на отбора, да му даде лице и пригоди - всичко в хода на сезона. Изглежда, в светлината на победите срещу Рад и, може би най-очевидно, триумфът срещу Борац, че е на добър път.

Системата е различна (4-4-2 вместо 4-2-3-1 с която започна Томич, заменяйки с 4-1-4-1/4-3-3, които използваше през първите шест месеца на 2016 година), както и механизми на движение на самите играчи. Някои играчи са нови, някои, особено някои, които са били на крачка от заминаване в чужбина, са върнати в състава.

Николич е треньор, който настоява на тактическата дисциплина и отговорностите на своите играчи, на разбиране, приемане и прилагане на изискванията, които са им представени.

Миодраг Божович с Цървена звезда идва в подобно разположение, със същата начална позиция, както и в своето дебютно дерби през миналия сезон (3:1 на стадиона на Цървена звезда). Под средните резултати в Европа - с неприемливо голям брой допуснати голове - но с добри резултати в Сърбия, победи и преднина в класирането в сравнение със съперника от другата страна на Топчидерско бърдо.

"Червено-белите" имат много чужденци в своя състав, заради което работата на черногорския треньор ще бъде и игра на комбиниране, защото, дори с драстично либерализираните правила на вътрешния шампионат, на терена и в протокола не могат всички.

Божович не е променил много в принципите на играта, която форсира със своя отбор, а за нея често обича да говори на конференциите за медиите (на които, парадоксално, медиите не обръщат толкова внимание на футболните неща, колкото се занимават с извличането на "саундбайтове" и анекдоти). Звезда играе с високо поставена задна линия, с много играчи пред топката и с много футболисти в завършващата третина на терена. Това, а това е най-прост силогизъм, умее да бъде рисковано, защото оставя огромно пространство на съперника, което той може да използва в офанзивната транзиция.

Но, както е казал Йозеф Сеп Хербергер, селекционер на Германия и световен шампион през 1954 година - "Играта трае 90 минути, топката е кръгла. Това са фактите. Всичко останало е теория". Никой наистина не може да знае какво ще реши този мач. Тактиката (комбинацията на стил и облик на отбора, съответно формацията) или нещо друго, трето, седемнадесето? Треньорите обичат да казват, че такива мачове се решават с вдъхновение, добрият или лош ден на единиците, линиите в отбора, целият отбор...

Както и да бъде, ще бъде интересно и ще бъде вълнуващо. Ще бъде напрегнато и ще бъде величествено. Винаги е така. Това е дерби...

Няма коментари:

Публикуване на коментар