сряда, 21 септември 2016 г.

За немците Бекенбауер вече не е "цар"

 Разочарао нацију: Франц Бекенбауер
Мнозинството немци вярват, че легендарният футболист Франц Бекенбауер вече не заслужава прякора "Кайзер Франц", заради новите съобщения, че е взел пари за участието в организацията на Световното първенство в Германия през 2006 година, въпреки че е казал, че е работил доброволчески.

Според анкета, която днес е публикувана в "Щерн", от 1200 анкетирани 55% съобщават, че прякора на Бекенбауер "Цар" вече не е оправдан. От друга страна, 35% от тях казаха, че човекът, който с Германия като играч (1974 г) и селекционер (1990 г) спечели Световното първенство продължава да заслужава такъв прякор, който му дадоха медиите в края на 60-те години на миналия век.

Миналата седмица седмичникът "Шпигел" обяви, че Бекенбауер е получил 5,5 милиона евро за участие в организацията на Световното първенство в Германия през 2006 година, въпреки че винаги е твърдял, че тази работа е извършвал доброволчески. Съобщава се, че Футболният съюз му е платил пари, които е взел от дарения на спонсори.

Този случай не е във връзка с разследването, което се води срещу Бекенбауер във връзка с даването на домакинството на Мондиала на Германия, освен че му накърни имиджа на легенда на немския футбол.

Швейцарската прокуратура в края на август започна разследване срещу Бекенбауер и двама бивши президенти на Футболния съюз на Германия по обвинения в корупция, пране на пари и злоупотреба във връзка с даването на Мондиала на Германия през 2006 г. По време на финалното гласуване Германия побеждава с 12:11 ЮАР и получава домакинството.

Бекенбауер през миналия октомври призна, че е сгрешил, но отрече да е купувал гласове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар