четвъртък, 13 октомври 2016 г.

Партизан и Звезда получават стадиони по стандартите на УЕФА

  Макета стадиона у Љутице Богдана
Държавата и Футболният съюз на Сърбия, най-вероятно, ще се откажат от изграждането на национален стадион на стойност 150 милиона евро, а вместо това ще обновят зданията на Цървена звезда и Партизан! Така обектите на Лютица Богдан 1, "Райко Митич", и на Хумско 1 ще задоволят и най-строгите критерии и стандарти на ФИФА и УЕФА, а ще се похарчат и значително по-малко средства.

Оценено е, че тази инвестиция и нейната реализация ще донесе полза и за големите белградски противници, но и за националния отбор на Сърбия. От години нито Партизан, нито Цървена звезда не изпълняват почти основните стандарти за игра в европейските клубни турнири, а разни комисии и инспекции от УЕФА почти всяко лято по някакъв чуден начин поглеждат през пръсти и издават разрешения на "черно-белите" и "червено-белите" "само още този път".

Държавата Сърбия и ФСС, с финансовата помощ на ФИФА и УЕФА, може да влязат в проект за обновяване на стадионите на Лютица Богдан и Хумско 1, който изисква реконструкции на трибуните, терените, фасадите, съблекалните, официалните и журналистическите ложи и тоалетните. Същевременно, всеки стадион ще трябва да има най-съвременен и обширен видео надзор, както и електронни портали за отчитане на билети и броя на привържениците.

Нищо, или почти нищо от това няма нито един стадион в Сърбия, така че обновяването на двата обекта ще донесе дълготрайно решение и ще разкраси частта около белградската Автокоманда.

Неуспели проекти

Футболен клуб Партизан и неговият бивш генерален секретар Жарко Зечевич твърдят, че са имали всички проекти за нов стадион в Хумско още през 2007, строежът трябваше да трае три години, а "черно-белите" заради административни проблеми са препънати от 2010 г да заиграят на нов стадион. И Цървена звезда по време на президента Владан Лукич планираше с чужди инвеститори да модернизира своя стадион, с нов покрив, хотел, търговски център и помощни обекти. От двете идеи никога нищо не беше изпълнено.

Никне нова сграда

Няма да има стадион, но затова ще се строи нова административна сграда на Футболния съюз на Сърбия. ФСС трябва да се премести от закупените пространства на Теразия 3 и Теразия 35, а една от възможните нови локации е в Нови Белград, в близост до Спортната зала "Ранко Жеравица". И този проект ще бъде съфинансиран с дарения от УЕФА и ФИФА.

Няма коментари:

Публикуване на коментар