вторник, 15 ноември 2016 г.

Инсайдър: Първенство в измама


Данъчните, полицията, прокуратурата и съдът са длъжни в името на държавата и нейните граждани да водят сметка затова бюджетът на държавата да не бъде ощетен по нито един начин.

В Сърбия когато става въпрос за работата на големите футболни клубове и когато става дума за трансфери на играчи, според разследване на "Инсайдър", адекватен контрол никога не е съществувал, нито съществува.

В тази държава всички са длъжни да плащат данъци - от ДДС до данък печалба. За клубовете това не важи. Изнасят футболисти, но ДДС върху това не се плаща. Данък върху печалбата също се избягва по различни начини. И освен всичко надлежните институции не провеждат контрол, нито проверяват имотното състояние на членовете на управата на клубовете.

За милионните трансфери решават членовете на управата докато клубовете, които управляват същевременно са на минус - само заради това оправдано има съмнение, че в такава работа са възможни редица злоупотреби.

За такава система на игра, която няма контрол - няма оправдание.

В Сърбия най-големите клубове са Цървена звезда и Партизан. Според финансовите отчети тези два клуба само през 2014 и 2015 г са пуснали 51 играчи като свободни агенти. Това означава, че или никой от тези играчи не струва и едно евро или че става въпрос за безотговорно поведение на управата или че всъщност това е механизъм за най-големи злоупотреби.

За да спечелят клубовете от трансфер трябва да продадат играча в периода докато има професионален договор с клуба. Средствата които тогава влизат в клуба представляват обезщетение за напускането на играча по време на договора. Клубовете често са допускали договорите на играчите да изтекат и да напуснат клуба като свободни играчи въпреки че клубът преди това е влагал в тях. Случвало се е с взаимно съгласие играчът като свободен да напусне клуба, докато още трае договорът. В двата случая клубът не е заработил нито динар, а така не е и увеличил своята облагаема печалба. Такива решения представителите на клубовете оправдават с твърдението че такъв играч не им е необходим за първия отбор, че неговата заплата им е била тежест, че са оценили, че ще им бъде по-скъпо да му плащат от това което биха спечелили от негов трансфер.

Във всяка правова държава това би било аларма за надлежните институции, защото футболистите са най-голямото богатство на клуба, а според финансовите отчети клубовете ги пускат да си тръгват без обезщетения на практика като подарък за други клубове. Зад такава работа се крие, според разследване на "Инсайдър", и механизъм за измами, които ще прочетете в тази статия, докато същевременно дори и да напускат като свободни играчи клубовете трябва да платят данъци на държавата. Това е данък за подарък смята Джердж Пап, който дълги години е работил като данъчен.

"Какво е подарък? От данъчен аспект кой ви подарява някаква своя стока, която произвежда или внася? Колело. Мога да ви го подаря или на друга фирма, но трябва да платя за това ДДС, аз трябва да платя за това ДДС без оглед какво съм ви подарил. Също така, със стойността, която съм ви подарил трябва да завиша данъчната си декларация, така че това ми влиза в данъчната основа", заяви Пап.

Въпреки че напускането на свободни играчи формално не е трансфер, според разследването на "Инсайдър", това е механизъм по който разни хора по разни начини достигат до пари в пликове, а потенциално най-много са, точно с такива механизми, ощетени клуба и държавата.

Ако един клуб пусне играч да си отиде като свободен агент това би могло да е договор, който всъщност означава печалба за единици от управата.

Управата на клуба от който напуска играчът може да реши дали ще им се изплати повече да получат парите на ръка, а не по сметката на клуба. Управата тогава пуска играча да си ходи без обезщетение. Футболният съюз заверява такива решения и играчът е свободен да отиде в чужбина. В замяна на т.нар. свободни документи т.е. напускане без обезщетение, представителите на управата се уговарят с играча или неговия агент да вземат процент от бъдещ договор, който играчът сключва с някой клуб в чужбина. Когато играчът идва в някой клуб като свободен, има възможност чрез агента да преговаря за по-добри условия и повече пари за себе си, защото клубът, който го привлича има на разположение и парите, които е планирал да похарчи за обезщетението което би платил на някой друг клуб.

Тази транзакция, която се извършва в много малък кръг хора, представлява пари, които се въртят извън легалните кръгове. Същевременно, това е потенциално голяма щета за клуба, но и за бюджета на държавата във вида на данък, който клубът трябва да плати на получената печалба.

Такъв механизъм е труден за доказване, но ако в държавата съществува сериозен контрол то биха се случили поне следните проверки, които накрая биха могли да доведат до доказателства.

ФСС формално е задължен за контрола на работата на всички клубове. Също така е задължен за заверяването на освобождаващите документи. На практика такъв контрол просто не съществува.

"Не знаем. Ние можем да знаем дали се злоупотребява само ако, както се казва, проведем съдебно преследване. И е утвърдено, че този и този е злоупотребил със средства и 1 000 000 евро от играча не са отишли 700 000 евро за клуба, а 300 000 за играча, а са отишли в сметките на Перо или Мики. Ето такъв случай е да е доказано това", казва членът на Изпълнителния съвет на ФСС Горан Миланович.

Инсайдър: Как не е, доказано е в случая на Светлана Ражнатович?

Горан Миланович: Кой случай?

Инсайдър: Светлана Ражнатович е признала вина и е получила присъда от година затвор например. Драган Джаич преди да е завършило съдебното преследване е амнистиран, имаме разследване срещу Звездан Терзич, това са много известни съдебни преследвания, вие сте във футбола.

Горан Миланович: Да, имаме разследвания както казахте...

Инсайдър: Що се отнася до Светлана Ражнатович разследването е завършено, разследването срещу Джаич е завършено без присъда, да кажем...

Горан Миланович: Завършено, и сега какво трябва ние да коментираме онова което е завършено, не знам.

Инсайдър: Не Ви казвам това, а Вие сякаш не живеете в Сърбия...

Горан Миланович: Аз говоря от становището на Футболния съюз, какво можем ние като не сме участници в такава работа, как ФСС може първо да контролира това

Инсайдър: Но ето да Ви кажа значи...

Горан Миланович: Не, аз Ви казвам, хайде отговорете ми как ние можем...

Инсайдър: Ето, да Ви кажа, че имате правилник.

Горан Миланович: И това е наша работа, а това не ни е работата.

Механизмът на злоупотреба когато става въпрос за напускане на играчи със свободни документи е разкрит до детайли в поредицата на "Инсайдър" за правилата на играта през 2008 година. Тогава са публикувани доказателства, че повече от десет играчи на Обилич в края на 90-те и 2000 г са отишли в чужбина, без никакво обезщетение отбелязано в книгите на клуба, който през този период най-напред е воден от Желко Ражнатович, а след това от Светлана Ражнатович. Играчите са напускали клуба с потвърждението, че от клуба излизат без обезщетение, а тези потвърждения, без никакъв контрол, тогава е заверявал Футболният съюз на Югославия.

По този начин нито един динар не е влязъл законно в клуба, а държавата е изгубила цялата стойност на данъците, които са могли да бъдат платени от милионни трансфери. Докато формално играчите са напускали като свободни, управниците на Обилич в чужбина са получили всяко евро от тяхната стойност. Чуждестранните клубове, най-често наясно за какво става въпрос, по инструкции на мениджъри, плащали договорената сума на сметки в чужбина. Сметката на която парите са плащани е регистрирана в Кипър, на името на сестрата на Светлана Ражнатович. Един дял от тези средства Светлана Ражнатович е връщала в клуба, плащайки ги като свои спонсорски вложения.

"Вие тук главно намеквате върху това, че някой тук прави някакви неща, нямам представа, да направи някоя мръсотия както би казал нашият народ. Аз ви казвам как наистина функционира това. Вие имате стока, която е в магазина и за нея никой не пита, вие я изнасяте на пазара, играете мачове и идват хора и гледат или не идват, защото гледат по телевизията и вие сте изнесли тази стока на сергията и за тази ваша стока никой не пита, и вие сте в ситуация, че тази ваша стока стои в магазина. И тук ще изгние, и освен това, че ще загубите стоката имате и проблема да чистите магазина и ще имате и този разход. В тази ситуация някой казва аз имам работник, играч с който имам договор от миналата година, по този договор аз съм длъжен да му дам да кажем 100 000 евро, за този играч мене до ден днешен никой нищо не ме е питал", каза Миланович.

През 2014 година когато от Звезда напускат чак 25 играчи без обезщетения, клубът е воден от управа, която е начело от края на 2012 г. Президент на клуба до средата на 2014 г е бил Драган Джаич, негови заместници са били Небойша Чович, Ивица Тончев и Славиша Кокеза. Драган Джаич в средата на 2014 г излиза от управата, а през същото лято за генерален секретар е избран Звездан Терзич. След напускането на Джаич президент на клуба става Светозар Мияайлович, а Терзич е назначен за генерален директор на клуба.

Поглед във финансовите отчети на Цървена звезда за 2014 година може да утвърди направо парадоксална ситуация. От клуба през годината, както сами съобщават, са отишли 26 играчи. Чак 25 от тях напускат като свободни агенти. Звезда е продал само Абиола Дауд за 500 000 на холандския Витес и от тези средства 150 000 са върнати на играча заради дългове за заплата.

Поглед в списъка с играчите, които са си отишли от клуба може да утвърди, че става въпрос за играчи, които са израснали в школата на Цървена звезда, в които клубът е вложил години тренировки. Тук стойност признават и УЕФА и ФИФА според чиито правила при трансфер на играч до 23-ата му година за родния му клуб, който практически го е създал, се дава определен процент като компенсация за тренировките.

Между онези, които са, като свободни играчи, отишли от Звезда се намират и тогава водещи футболисти в клуба, от които някои са били и национали. С техните напускания със свободни документи Звезда е заработил нула динара.

"Аз разбирам вашето съмнение и че не е сигурно какво е нашето общество и каква е степента на корупция и какво се случва, сигурно такива съмнения са основателни, но не знам този да е някой...", заяви Бранко Ковачевич, президент на ЕПС и член на Управителния съвет на Звезда.

Инсайдър: Но Управителният съвет не е, дали някой в УС е питал?

Бранко Ковачевич: Питаме.

Инсайдър: Господин Терзич за какво пускаме играчи?

Бранко Ковачевич: Питат, първо днес е спортна политика, Терзич е спортен директор. Разбира се, че той има голямо влияние, но днес спортната политика води треньорът господин (Миодраг) Божович, той казва кой ще се доведе, кой ще напусне, той заради това и дойде.

Инсайдър: Но ето какво ви казват, проведе ли се сериозна разправия в Звезда около това защо си тръгват?

Бранко Ковачевич: Да, да.

Инсайдър: Толкова играчи като свободни агенти?

Бранко Ковачевич: Проведе се сериозна разправия да се гледа какъв е най-добрият модел да се минимализират щетите. Довеждат се погрешни играчи, довеждат се играчи, които не се показват каквито изглеждат...

Инсайдър: Добре, но проблемът е когато от 26 играчи се сгреши 25 пъти.

Бранко Ковачевич: Имало е и това, аз съм съгласен с Вас, че имаше и търговия с играчи като с бели робини. Някои са доведени... Има тук играчи, които никога не са играли...

Инсайдър: Не става въпрос за това. Тук само става дума дали това е механизъм някой да вземе пари за себе си в плик, как функционира това.

Бранко Ковачевич: Аз не знам някой да е правил това. Разбира се, ако е тогава... Като не кажете то би било: вие сте съучастник. Аз не знам някой да е правил това, мисля че вашето съмнение всякак е оправдано, виждайки държавата и обществото и всичко което се случва, то това би било логично.

Инсайдър: Някой даде ли Ви обяснение?

Бранко Ковачевич: Не са. Никой от тях не е отишъл за без пари. Те са, аз казвам, Звезда не им плаща и тогава те стигат дотам да съдят Звезда, да трябва да платите не само дълга, но и допълнителни тежести, пък няма да ви освободят, че вие имате някаква икономическа сметка, че така ще ви е по-добре.

Генералният директор на клуба Звездан Терзич отказа да говори за "Инсайдър".

От Партизан като свободни играчи масово започват да излизат през 2015 година с идването на новата управа в клуба. В края на декември 2014 г е сменена управата, която шест години водеше Драган Джурич. За президент на Партизан е избран Зоран Попович, заместници му стават Любиша Тумбакович, Милорад Вучелич и Войислав Недич. Управата е работила до края на 2015 г, когато Попович подаде оставка и е въведено временно управление, което изкара до средата на октомври, когато за президент беше избран Милорад Вучелич. Директор на клуба през цялото време е Милош Вазура. И Вучелич и Вазура отказаха разговор с "Инсайдър", но журналисти от "Инсайдър" успяха на събранието на Партизан да им зададат няколко въпроса по темата свободни играчи.

Инсайдър: Защо изобщо и Партизан започна да пуска играчи със свободни документи без каквато и да е печалба за клуба?

Милош Вазура: Обожавам, че ми зададохте този въпрос и ми е много драго. Що се отнася до свободните играчи кажете ми кой е отишъл като свободен, а да сме не знам какво направили тук. Просто в някои ситуации има желание на треньора да, затова има записи, треньорът иска, щабът иска и ясно казват като не можем да намерим ангажимент да ги пуснем да си ходят свободно. А бих искал да чуя кои?

Инсайдър: Ето например Живко Живкович сега се котира за 500 000. В Гърция отиде като свободен агент, така са и Шаранов, Бандаловски, Миладин Стевович... Има и още.

Милош Вазура: Миладин Стеванович не беше в първите 18. Момчето искаше да си отиде. Треньорът не го виждаше в първите 18. Шаранов е на 29 години, трудно е да се заработи от вратар на тези години. Ако търсите, каквито и да е пари, той си отписа дълговете на клуба към него, що се отнася до Бандаловски той е на 30 години, а мисля, че и свободен не намери клуб. Отписа дълговете, а не намери клуб, а мина трансферният прозорец. Така че мисля, че нищо не сме пропуснали, защото момчето остана без клуб.

Инсайдър: От икономически причини са опростили дълговете. Това ли е отговорът?

Милош Вазура: Не. Не. Това е единственото условие да си отидат.

От Партизан през 2014 година трима играчи са си отишли като свободни, а през 2015 година 11 играчи са напуснали без обезщетение за клуба.

Инсайдър: Започна да пуска играчите със свободни документи и дали тази практика ще продължи и в бъдеще? Това значи, че няма да има приходи за клуба.

Милорад Вучелич: Не. Тук не се работи... Това ми е непознато. Това е познато на вас, че става въпрос за проценти и каквото и да е друго. Играчите които си отиват без обезщетения, ако имате предвид Шаранов...

Инсайдър: ... между останалите.

Милорад Вучелич: Разбира се, че има съгласие да си отиде. И ние мислим, че им изтичат договорите и така. Те са свободни играчи.. Как да не са... На Бандаловски беше изтекъл договорът.

Инсайдър: Имаше още година.

Милорад Вучелич: Той е освободен. Треньорът не го виждаше в отбора. Решението го взима щабът, кой си отива от Партизан решава треньорският щаб, а не Управителният съвет. Благодаря ви.

Инсайдър: Искате да кажете, че в това няма задкулисие?

Милорад Вучелич: Ще Ви кажа задкулисие. Задкулисие що се отнася до мен няма, а Вие със своите въпроси показахте, че не уважавате онова което трябва да знаете.

Между 11-те играчи, които си отидоха като свободни агенти от Партизан през 2015 година имаше и такива, които спадат към важните. Партизан заработи от техните напускания 0 динара.

Бившият президент Драган Джурич каза, че ръководството което е дошло след него е било безотговорно, защото много играчи са напуснали като свободни агенти.

"Това е абсурд. Клубът живее от това. Затова клубът ще, не дай боже, има големи проблеми, ако тези хора останат септември, октомври. Ще влезе в големи проблеми. Няма... От какво ще живее? Всички играчи са продали, само Дринчич е получил 200 000, Койич е 0. Това е катастрофа", заяви Джурич.

Инсайдър: А като напускат без обезщетения, защо нас това... Навежда ни на някакви съмнения. Системата по която Обилич, съответно госпожа Ражнатович е продавала играчи и заради която е осъдена, накрая е била тази система да се получат документи тук без обезщетения, а трансферът да се договори извън държавата.

Драган Джурич: Разбира се. Най-обикновеният зрител може да се съмнява в това. Аз не искам да се съмнявам. Това нека го провери някой който трябва да проверява. Аз не искам да се занимавам с това. Не искам да обвинявам. Това за мен е катастрофа. Да продадеш целия отбор. С такива нулеви обезщетения или с 56 или не знам за 100 000 продадени играчи...

ФСС би трябвало да бъде първото стъпало на контрол, защото ФСС според правилника трябва да издаде потвърждение, че играчът напуска като свободен агент. Въпреки че е необичайно, че голям брой играчи са си отишли от двата клуба със свободни документи , за ФСС такива ситуации не са спорни, нито чудни.

Горан Миланович: Вие не сте водили клуб затова не знаете, а не е чудно, че не знаете, а не е и забранено да не знаете. Когато имате 25 служители във фирмата, които имат своите договори, и виждате, че те слабо вършат работа и вие нямате приходи, и тогава казвате: вижте аз трябва да освободя тези 25 работника, защото е много по-голям приход да ги освободя и да не ми правят вече разход отколкото да ги задържа. И вие сега имате договор с Х играчи, които имат договор за още 2 години, по този договор, който някога сте подписали сметнете за 2 години този играч трябва да вземе 400 хиляди евро и тогава казвате аз трябва по всякакъв начин да се освободя от този играч, за да спестя тези 400 хиляди евро, които трябва да изплатя и да ги третирам като приход.

Инсайдър: А не сте могли да го продадете за 100 хиляди, не ми казвайте, че Цървена звезда...

Горан Миланович: Никой не е...

Инсайдър: Не ми казвайте, че 25 играча от Цървена звезда не струват нищо?

Горан Миланович: Изнесете нещо на пазара, не знам дали някога сте изнасяли нещо на пазара, изнесете картофи и може да продадете само ако някой пита.

Инсайдър: Искате да ми кажете, че 25 играчи от Цървена звезда не струват нищо?

Горан Миланович: Зависи за кои играчи става дума...

Инсайдър: Имало е и някои сегашни национали.

Горан Миланович: Зависи за кои играчи. Много трудно. Не бих казал, че Цървена звезда би пропуснал възможност...

Инсайдър: Миналата година Партизан...

Горан Миланович: Би пропуснал възможност със своята марка да вземе поне десет хиляди евро.

Инсайдър: Партизан през миналата година 11 играчи.

Горан Миланович: Какво е спорното тук не знам. Повтарям, че не сте вършили тази работа. Не разбирате. Това е само ако някой пита, ако никой не пита, не можете да продадете.

Инсайдър: Отново Ви повтарям, че става дума за 25 от 26 играчи, или 11 играчи миналата година в Партизан. Между които е в момента най-добрият вратар в турското първенство за когото говорим тук.

Горан Миланович: Кой?

Инсайдър: Лукач, който си отиде от Партизан... Казвате, че не е било...

Горан Миланович: Става въпрос за преценки, ако някой е направил в предишен период грешни преценки при довеждането на играчи и преценки на техните качества, то става въпрос за други неща.

Инсайдър: Чакайте, не мислите, че това е съвършен механизъм зад това да се правят някакви злоупотреби?

Горан Миланович: Възможно е. Не е невъзможно. Аз не казвам всичко това за което говоря, не говоря затова дали е възможно или е невъзможно. Да, разбира се, че е, но аз всичко което казвам го говоря от становището да разглеждам тази възможност. Аз ви говоря как реално функционира сръбския футбол, а във всяка история може да се намери някой, който да я обърне в своя или някоя чужда полза. Това е друг въпрос. Аз говоря за реално функциониращата система на сръбския футбол.

Инсайдър: Като са пуснали 25 играчи да си отидат без нищо...

Горан Миланович: Не са пуснали 25. Не са ги пуснали. Заработили са от всеки от тях. Преди малко ви обяснявах.

Инсайдър: Как са заработили? Нямат разход за следващата година. Можеха да заработят и в следващите години.

Горан Миланович: Заработили са, защото нямат разход. Как вие третирате разхода? И вие трябва да си платите тока от вашата заплата, водата, градския транспорт, да си купите цигари, това разход ли е? Какво е това?

Инсайдър: Чакайте, 25 играчи без обезщетения...

Горан Миланович: Тези пари, в стойността на тези пари, трябва първо да си ги сложите в джоба. Тези пари, за да можете да си купите цигари.

Инсайдър: Това е теорията по която от 25 играчи в Звезда са заработили, пускайки ги без документи.

Горан Миланович: Ако ме питате, аз бих казал, че са заработили.

Един от примерите, който показва че всичко е възможно да се случи, когато няма никакъв контрол, нито отстрана на ФСС нито от надлежните институции е примерът с продажба на играчи от ФК Войводина преди две години. Щетата която е направена за клуба, но и бюджета не интересува никоя надлежна институция в държавата и това е доказателство, че законът не е еднакъв за всички. В примера с Войводина напълно ясно са разкрити и интересите, които важат и за други клубове когато става въпрос за борбата за членство в управа на клуб.

ФК Войводина има дълга история и същия статус като Звезда и Партизан. Става въпрос за сдружение на граждани. ФК Войводина е основан през 1914 година. Управата се сменя напрактика от година на година.

През април 2014 година ФК Войводина чийто вицепрезидент тогава Драгослав Вукович за 360 000 евро продава 50% от бъдещите икономически права на играча Сергей Милинкович-Савич, който вече е титуляр във всички младежки национални отбори на Сърбия. Може би това и не би било спорно, ако правата не е откупила частната фирма "Вукович 1967", чийто собственик е Драгослав Вукович, който тогава е и в управата на ФК Войводина. Така напрактика е подписал договор сам със себе си. Като осигуряване за вложените пари, съответно гаранция, че ще му бъдат върнати, управата на клуба, чийто член е и Вукович издава на Вукович две празни бланки за заповед. Това означава, че може сам да впише сумата, която иска и от клуба да изплати своя заем в размер какъвто сам впише.

"Не знам. Аз... Това отново е някакъв специален случай. Това е работа на този футболен клуб. Аз преди малко говорих, че хората, които ръководят клубовете трябва да правят сметка когато сключват такива договори, за да не ощетят дългосрочно футболния клуб. аз мисля, че всеки който ръководи футболен клуб, ако неговата фирма е клубът, логично е да пази своята фирма както и вие бихте пазили своята. Това е така. Така че аз с това становище смятам и това е проблемът и предполагам, че никой от клуба не би направил ощетяващ договор", заяви Миланович.

Драгослав Вукович, който е бил член на управата на ФК Войводина в момента когато клубът подписва договор за продаване на икономическите права на играча с неговата фирма, отказа разговор с "Инсайдър".

Вукович, собственик на компанията Вукович 1976 от Ветерник край Нови Сад много пъти е арестуван заради икономически нарушения. Фирмата е сменяла името и има повече клонове, занимава се с много дейности между които се занимава с продаване и преработване на нефт и нефтени отпадъци.

Срещу Вукович много пъти са пускани сигнали заради икономически нарушения. Между останалото през 2005 г е задържан заради съмнения, че е скрил 57 милиона динара данъци и фалшифицирал документация. Отново е арестуван през 2008 заради съмнения, че е присвоил, а след това и препродал, 26 хектара държавно землище и така е ощетил държавата с повече от два милиона евро.

Иначе Вукович е един от предприемачите отвиличани за откуп от представители на Земунския клан. Като потърпевш е свидетелствал пред Специалния съд и заявил, че е платил откуп в размер на два милиона евро.

Вукович е бил вицепрезидент на ФК Войводина по времето когато президент на клуба е Миленко Йокич. През този период е подписан и спорния договор с който частната фирма на Вукович откупува 50% от икономическите права на футболист на клуба на който е вицепрезидент. В средата на 2014 г начело на клуба идва Зоран Шчепанович.

"Аз мога да кажа, че според мен това не е морална постъпка в този момент. Давате пари на заем, а вие сте в клуба. Ако не е в клуба, приел е такова нещо и хайде", каза Шчепанович.

Според разследването на "Инсайдър" начинът по който са платени парите за купуването на правата е трябвало да бъде предмет на разследване от държавните институции.

В момента когато компанията Вукович 1967 подписва договора с ФК Войводина за купуването на икономическите права на играча сметката на клуба е блокирана.

Вукович е според достъпни данни подписал най-малко два договора, които показват, че парите не са преведени на официалната сметка на клуба. Това е класически пример за нарушение на закона когато някоя компания иска да избегне връщането на пари на кредиторите.

Той през май плаща заплатите на работещите във ФК Войводина директно от своята частна компания, става въпрос за 19,2 милиона динара или 157 хиляди евро, вместо да преведе тази сума по сметка на клуба. Освен това взима дълга от около 14 хиляди евро, който ФК Войводина има към Клуба по мини футбол Войводина.

Такива действия не са според закона, плащането е против разписанията за заплатите и данъците. Нито една надлежна институция не е реагирала на тези действия.

Инсайдър: Тези средства, които господин Вукович е платил на сметка не са влезли директно в клуба.

"Така е. Но аз казах, добре. Не съм дошъл в клуба да разследвам нечия работа, затова съществува някой друг, който трябва да разследва. Но ето нека сме признали, че е така. Истина е, клубът е бил блокиран и аз го заварих в блокада когато поехме клуба", заяви Зоран Шчепанович.

Шчепанович в началото на септември заяви, че се оттегля от челото на новосадския клуб заради лични причини и заради задължения, които е поел във ФСС, защото е избран за член на Изпълнителния съвет.

И въпреки фактите, че са се случвали разни спорни неща когато става въпрос за продажба на играчи на ФК Войводина, през цялото това време ФСС не е реагирал.

"Не. Не че не ни интересува, хората имат право на това по закон, по предписанията и по преценка на своята клубна политика. Имат право на това. Ние не сме. Този Футболен съюз не е притежател на душите и телатта на своите членове. Съществуват ясни правила. Футболните клубове са футболни клубове, те са специфични юридически лица и за всичко останало свързано с тяхната работа се пита държавата, за спортното функциониране се пита съюзът на клубовете в Супер лигата", заяви Миланович.

Футболен клуб Войводина през цялото време е апелирал пред футболните и държавни органи спешно да реагират по повод на този случай и да попречат подобни престъпления да се случат отново в който и да е спортен клуб в Сърбия.

Реакция не е последвала. Този пример е най-добрият показател, че за футболните клубове законът не важи.

Ще има продължение...

Няма коментари:

Публикуване на коментар