четвъртък, 24 ноември 2016 г.

В Сърбия премахват плейофите и деленето на точките


Преди две години Партизан единствен надигна глас, през тази Цървена звезда предвожда вълна от недоволство, а причината на големите е последвана и от останалите клубове от елитния ранг на Сърбия, решени в намерението си следващото първенство да се играе по старата система на надпревара.

Това би означавало сегашната формула с плейоф и плейаут, с делене на точките след основния дял на шампионата - да бъде премахната. Още повече, нараства възможността актуалният сезон да е последен в който футболът в Сърбия се играе по този начин, за който не толкова отдавна управници във ФСС (бившият президент Томислав Караджич и генералния секретар Зоран Лакович) убеждаваха, че ще донесе атрактивност и ще подобри честността.

На вчерашната среща между представители на клубовете от Супер лигата с президента на Футболния съюз на Сърбия Славиша Кокеза стана ясно, че тази формула не отговаря на желанията.

"Разговаряхме за промяна на системата на първенството, съответно за връщане на старата, без делене на точките, плейоф и плейаут. В следващите десет дни президентът на ФСС Славиша Кокеза трябва да започне консултации с представители на клубовете. Имам впечатлението, че участниците в Супер лигата са за връщането на старата система за надпревара. Ако бъде така, тогава вероятно през сезон 2017/18 ще играем без делене на точките, плейоф и плейаут", заяви Драгомир Лазович, президент на Съветът на Супер лигата, пред "Спортски журнал".
Marko Mrkić (Radnički Niš) i Aleksandar Paločević (Vojvodina)
Промяната на системата на първенството се намери като тема под точка Разни. Първа и основна, заради която челниците на клубовете се събраха вчера в Стара Пазова, беше съдийството, защото все повече отбори се жалиха от деленето на правдата по терените. На сбирката присъстваха и Джордже Жутич и Милан Караджич, като представители на Съдийската комисия към ФСС.

"Имахме конструктивна и положителна среща, която беше председателствана от Салвиша Кокеза, президент на ФСС. Разговаряхме отворено за всичко, как да подобрим първенството, съдийската организация, но и общото състояние на сръбския футбол. Тази среща е потвърждение на добрите отношения между ФСС и Съвета на Супер лигата. Беше констатирано, че има грешки в съдийството в последния кръг, но са направени непреднамерено. Никой от представителите на клубовете не посочи с пръст в нито един от съдиите. Дискусията беше отворена, а бяхме съгласни и че регулярността е на най-високо възможно ниво", допълни Драгомир Лазович.

Интересно е, че на срещата със Славиша Кокеза заедно дойдоха представители на Цървена звезда и Партизан, Звездан Терзич, Милорад Вучелич и Милош Вазура. И това говори нещо...

Няма коментари:

Публикуване на коментар