четвъртък, 30 март 2017 г.

12-те "жълто-черни" победи на терена на Шалке

image
Борусия (Дортмунд) има успех в 12 мача от Бундеслигата в Гелзенкирхен, което означава че има най-много победи като гост на Шалке от всеки друг клуб в елита в момента. Три от тези триумфа дойдоха през последните шест сезона. Присъединете се към нас в пътуване назад във времето...

01) 26.09.1964 г: "Много подобно на природно бедствие извън контрола на човечеството, вълните на цунамито Борусия (Дортмунд) се разбиха в отбора на Шалке", пише "Кикер" в зората на първата победа на Борусия в Бундеслигата на Глюкауф-Кампфбан. "Жълто-черните" повеждат с 2:0 до 10-ата минута, а с 6:0 до почивката - все още най-голямата преднина на полувреме в историята на Бундеслигата - благодарение на голове на Алфред "Аки" Шмидт, Франц Брунгс (два), Тимо Кониецка (два) и Лотар Емерих. Крайният резултат е 6:2.

02) 18.09.1965 г: Петголов трилър включващ някои лоши вратарски намеси в двата края приключи с победа на Борусия с 3:2 за втори пореден успех над големия враг. Дортмунд два пъти повежда чрез Емерих и Гейслер в 42-ата и 63-ата минута, но Шалке отговори веднага и в двата случая чрез Херман и Пика в 45-ата и  64-ата минута. Тогава, при изравнени сили в 70-ата минута, вратарят на Шалке Мюлман подари на гостите победата, когато загуби владението на топката на ръба на наказателното поле, позволявайки на хладнокръвния Емерих, който по-късно ще уцели гредата, да направи 3:2.

03) 29.04.1967 г: Всичко вървеше гладко за "жълто-черните", които поведоха с 3:0 чрез Емерих, Вебер и Паул. Краус вкара, за да намали дефицита в 64-ата минута, но бившото крило на Шалке Стан Либуда, който помогна на Борусия (Дортмунд) да спечели Купата на носители на националните купи 11 месеца по-рано, възстанови преднината от три гола на гостите за успех с 4:1.
image
04) 01.04.1978 г: 11 години минаха преди следващите три точки на Борусия в Гелзенкирхен. Този път Манфред Бургсмюлер беше изключителен, отбелязвайки два пъти пред 60 000 зрители на Паркщадион.

05) 06.09.1980 г: Волфрам Вутке от Шалке откри резултата в 27-ата минута, но "жълто-черните" обърнаха резултата в края на мача благодарение на голове на Мирко Вотава (70) и Атли Едвалдсон (83).

06) 05.03.1983 г: Още един обрат за Дортмунд, с голове на бившия "кралско син" Рюдигер Абрамчик в 63-ата и 80-ата минута, за да осигури победата на Борусия с 2:1.

07) 28.10.1995 г: След 12 години без успех като гост и няколко тежки загуби на Паркщадион, шампионът на Германия Борусия се изправяше пред още една загуба в дербито, след като Юри Мулдер оползотвори една от много възможности, за да даде на домакините заслужена преднина в 42-ата минута. Но "кралско сините" платиха цената, че не приключиха нещата, когато Ларс Рикен изравни малко преди почивката. Шалке доминира през второто полувреме, но Михаел Цорк вкара противно на логиката на играта в 90-ата минута и Борусия изкопчи успех с 2:1.

08) 02.11.1996 г: През следващия сезон "жълто-черните" отново бяха победителите в Гелзенкирхен, но този път заслужено. 71 021 привърженици видяха успех с 3:1 чрез головете на Хайко Херлих (16) и Стефан Шапюиза (62, 64), а Мартин Макс вкара за Шалке.
 image
09) 14.05.2005 г: След по-скоро катастрофален първи полусезон, Борусия се наслаждаваше на най-добрият втори полусезон на който и да е елитен клуб в историята, когато пътуваше към Шалке в последните седмици на шампионата. Нямаше победа в Гелзенкирхен девет години, но това не спря гостите да играят игри на психика и да излязат на терена в тениски с датата на това паметно събитие под емблемата. Резултатът бе открит когато Кел засече изпълнен от Росицки ъглов удар, но Валдох отвърна в 19-ата минута. След това "кралско сините" бяха по-добрият отбор, но Роман Вайденфелер задържа гостите в мача със серия впечатляващи спасявания, а Борусия (Дортмунд) поведе с 2:1 срещу логиката на играта. Кринге нахлу в наказателното поле отляво, но ударът му рикошира в Хаймерот и топката се върна в него. Все още на земята, Кринге я подаде към дузпата, където нахлуващият Рикен я прати във вратата с удар по земя. Второто полувреме беше на един играч: Роман Вайденфелер спаси деня, правейки невероятно представяне този следобед!
image
10) 19.09.2010 г: За пръв път от десет години стадионът на Шалке не беше изпълнил капацитета си за дербито, но 60 069 привърженици по трибуните видяха футболно майсторство от "жълто-черните", които бяха само с 1:0 напред преди почивката с гол на Кагава в 20-ата минута. Суботич и Гроскройц уцелиха гредите, а гол на Бендер беше отменен заради засада. 12 минути след почивката Кагава удвои преднината, преди Шалке да остане с 10 души след изгонването на Плестан. Шахин (65) стана третият футболист на Дортмунд, който уцели гредата в едностранчивото дерби, преди Левандовски да отбележи трети гол четири минути преди края. Попадението на Хунтелаар в 89-ата минута беше малка утеха за Шалке.
image
11) 14.04.2012 г: Още едно бойко дерби: Фарфан изведе домакините напред в осмата минута, но Пишчек изравни резултата в 15-ата, а резервата Кел направи 2:1 за Борусия в 63-ата минута. "Жълто-черните" не оставиха победата да се изплъзне в последния половин час, за удоволствие на 8000 гостуващи привърженици.

12) 26.10.2013 г: 12-ият и последен успех на "жълто-черните" над Шалке дойде преди четири години, но представянето на Борусия на терена беше засенчено от някои доста грозни сцени извън него, с лошото поведение на група хулигани, които предизвикаха критики. "Ние спечелихме с 3:1, но все още, напълно правилно, трябва да говорим за сцените, които се разиграха преди мача. Това са грозни гледки, да го кажем меко. В такива времена изпитваме срам. Често се гордея с привържениците ни, но не можеха да бъдат по-разрушителни отколкото бяха днес. Ние победихме въпреки тях, не заради тях", заяви Юрген Клоп, чийто отбор доминира в първия половин час и заслужаваше да има преднина, но и дължи много на Роман Вайденфелер, който спаси дузпа на Боатенг в 30-ата минута. През второто полувреме Шахин удвои преднината в 51-ата минута и въпреки че Мейер върна един за Шалке след час игра, Куба отбеляза трети, за да ликвидира съмнението в 73-ата минута.
image

Няма коментари:

Публикуване на коментар