петък, 31 март 2017 г.

Стяуа има ново и абсурдно име...

Arena Nationala Steaua stadion
Не, няма грешка. От вчера, най-големият румънски клуб в своето име има ДВА ПЪТИ Футболен клуб.

Футболен клуб Футболен клуб Стяуа Букурещ.

Тази странна промяна на името е одобрена от Румънския футболен съюз, а всичко е след съдебен процес, в който е взето решение, че клубът, който през 1986 година спечели титлата на Европа, незаконно ползва името "ФК Стяуа", което принадлежи на военните.

В обвинението на Министерството на отбраната е упоменато, че клубът, който е основан през 1947 година, незаконно ползва името и марката Стяуа от 2004 година.

Целият спор, всъщност, започна, защото Войската на Румъния поиска пари за ползването на името Стяуа (на български означава Звезда - б.р.).

С тази присъда са отворени много въпроси. Един от тях да кажем, е - какво ще стане с името на уеб страницата на клуба www.steauafc.com.

Журналистът от Румъния Емануел Росу в своя профил в Туитър обясни защо собственикът на ФК ФК Стяуа, спорният бизнесмен, Джиджи Бекали е направил това - за да попречи на евентуална нова правна битка с армията.

Стяуа през 90-те години и свалянето на режима на Николае Чаушеску се разделя с войската като собственик на клуба.

В периода 2007-2012 година, (новата) Стяуа се завърна на върха в румънския футбол, но по заобиколен път заради нравите на своето гуру, Бекали, човек, който е (въпреки че пореклото му е от цинцарското малцинство в Румъния) обвинявал "румънските унгарци, че владеят държавата", имал антисемитски прояви, отказа да подпише с тъмнокожия Флоран Синама Понгол, само защото е - тъмнокож...

Бекали, който в началото на 90-те, като много способни хора от бизнеса, по съмнителен начин натрупва милиони в Румъния, на 20 май 2013 година е осъден на три години затвор и то заради "далавера" с войската около земи. Накратко, Бекали се обогатил като уговорил отделни военни структури да направят трампа на поземлени парцели, а на войската пробутал земи в периферията, докато получил собственост над част от града, която по-късно ще стане елитен квартал.

Съдебно е доказано, че Бекали изобщо не е бил собственик на парцелите, които е предлагал на армията при преговорите и че е откупил земята от истинските собственици чак когато е сключил неотменим договор с войската, знаейки че и така не може да пропадне. Онова което е получил от армията продал на инвеститори, които изградили на това място луксозни вили и блокове.

С "мръсните пари" в ръцете, привърженикът на най-големия враг на Стяуа - Динамо от Букурещ, решил да влезе във футбола и то с купуването на клуба чието име като хлапе е псувал от трибуните. Освен това, Динамо оперативно е управляван от неговите роднини Йоана и Виктор Бекали.

В началото на 2003 година "Джиджи" е станал собственик на 51% от акциите на Стяуа, а до края на годината успял да купи още 15%, междувременно държавната данъчна агенция му запорирала цялото имущество през 2005 година, защото имал дългове от 11 милиона долара. Когато спечелил срещу държавата в съда, Бекали с голям стил се завърнал във футболния бизнес и направил "прекъсване на положението" в Стяуа, за който всички противници на най-големия румънския клуб твърдят, че е моментът когато истинският Стяуа престава да съществува, а се появява нов, частен...

Бекали, дали в затвора или в дните на свобода, сега е сивата власт на "Национал", защото акциите на клуба е разделил между роднини и работи зад кулисите, а от сезон 2012/13 отново вдига титли. В първенството Стяуа защитава шампионската титла и 2014 и 2015 г, но не успя да влезе в Шампионската лига.

Славни играчи на Стяуа:
Георге Хаджи, Илие Думитреску, Дан Петреску, Миодраг Белодедич, Георге Константин, Йон Димитру, Марсел Радучану, Тудорел Стойка, Йон Владою, Мирел Радой, Дорин Гоян, Никола Дика, Ангел Йорданеску, Виктор Пицурка, Фиреа Войнеа, Мариуш Лакатуш, Вйорел Настасе, Николае Татару, Клаудиу Радучану, Йонел Данчилеску, Гаврил Балинт

Няма коментари:

Публикуване на коментар