четвъртък, 4 май 2017 г.

Сълзите, които прекъснаха дербито

Josip Broz Tito, umro, Miloš Šestić, Živan Ljukovčan, Zlatko Vujović, Poljud, Sp
Живан Люковчан от Звезда и Златко Вуйович от Хайдук си спомниха за случилото се на "Полюд" когато съдията в 15:05 ч прати отборите в съблекалните заради смъртта на маршал Йосип Броз.

На днешния ден преди 37 години се случиха известните сълзи на "Полюд". Мачът Хайдук - Цървена звезда беше прекъснат когато се разбра, че е умрял Йосип Броз Тито, а за плача на пълния стадион в разговор за "Курир" се сетиха някои от участниците в антологичния мач.




Тогавашният вратар на Звезда Живан Люковчан не е забравил момента когато съдията, в 15:05 ч, прекъснал мача заради смъртта на "върховния комендант".

- Бяхме изненадани и тъжни когато ни беше казано, че Тито е умрял. Беше голям шок и загуба за всички нас в Югославия. Може днес разни, наши и техни, да говорят всичко за това, но лъжат! Цялата държава тъгуваше, а реакцията на нас, футболистите на двата клуба, в този момент беше природна - заяви Люковчан и продължи:

- Когато мачът беше прекъснат, всички мълчахме, а някои и плакаха. После отидохме в съблекалните, гледахме ТВ и слушахме новините за смъртта на Тито. Знам, че бързо със самолет напуснахме Сплит.




Легендарният футболист на Хайдук Златко Вуйович разказа своята гледна точка за смъртта на "най-големия син на югославския народ и народност".

- Знаеше се още преди мача, че Тито е зле и може да умре. Новината ни казаха на полувремето. Събрахме се на центъра и съдията прекъсна мача. И муха не се чу на пълния стадион. Изведнъж се чу плач и викове на жени - разказва Вуйович и допълва:

- Когато излязох по улиците на Сплит и тръгнах към вкъщи, видях хиляди смутени хора. Не се чуваха сирени, нито някой да говори нещо. През главата ми мина какво ще се случи с нашата държава след Тито и кой ще ни води.


Подготвени
Шестич: Знаехме, че ще умре

Милош Шестич също е участник в мача на "Полюд".
- Отдавна беше... Кой ще се сети... Говореше се с дни преди мача, че Тито е зле. Когато ни беше казано, че е умрял и като се събрахме на центъра, някои играчи започнаха да плачат. Нормална реакция, трябваше така, защото се знаеше какво беше Тито за нас. Беше ни тежко на всички по това време - припомни си популярният Шеле.


Участници
Някои са починали

Няколко от участниците в мача в Сплит не са между живите. Двамата треньори, Бранко Станкович и Томислав Ивич са покойници, както и футболистите Джордже Милосавлйевич (Цървена звезда) и Мичун Йованич (Хайдук), както и съдията Хусреф Мухаремагич.

Няма коментари:

Публикуване на коментар