неделя, 4 юни 2017 г.

Любов към Звезда, която прекосява граници: Тате едва ни пусна в Сърбия, сега се гордее с нас


Федерика и Камила Федериги, сестри близначки, обожават Сърбия, Белград и Цървена звезда. Любим футболист им е Неманя Видич, човекът заради когото, както казват тези две симпатични девойки, започнало всичко. През този сезон са били на почти всички футболни мачове на Цървена звезда, дори и на мача от последния кръг на шампионата, когато "червено-белите" приеха нишкия Раднички.

Преди този мач на стадион "Райко Митич" посетиха редакцията на "Спортски журнал" и веднага заявиха в един глас:

- За нас Журнал е много значим по две причини. Първата, защото от него всеки ден сме учили кирилица, втората, защото най-обективно известява за спортните събития, за разлика от много други.

От сградата на Политика има чудесна гледка към Белград. Това въодушеви и тези две близначки, които от своята четвърта година живеят в испанския град Гранада. И веднага, гледайки панорамата на главния град на Сърбия, питаха една друга:

- Къде е оттук Маракана?

Историята за интереса към Сърбия, Белград и Цървена звезда датира откакто тези две девойки се заинтересували от футбола, а обясниха как е станало това, допълвайки една друга:

- От Сърбия се заинтересувахме още като бяхме много малки. Започнахме да гледаме футбол с нашия брат Федерико, а той обича Манчестър Юнайтед. Тогава любимите му играчи бяха Кристиано Роналдо, Рууни, Саха, а на нас двете Неманя Видич. Винаги сме обичали защитниците, а Видич беше опасен. Търсихме информация за него, видяхме, че е сърбин, а дотогава за Сърбия бяхме чували само лоши неща от типа "те воюваха, те са виновни за всичко"... Искахме да знаем дали това което сме чули е истина или не. Също така обичаме футбола и мисля, че разбираме тази игра. Особено ни интересуваха младите играчи, така намерихме Дарко Лазович, беше ни интересен, защото е играл за Цървена звезда, както и по-рано Видич. Започнахме да гледаме клипчета с него в интернет, видяхме, че е класен. За него нямаше информация нито на английски, нито на испански, само на сръбски. Така че трябваше някак и да учим езика - заявиха тези две симпатични близначки, които без да поемат дъх продължиха своята интересна история:

- Звезда започнахме да следим в последния сезон когато Роберт Просинечки беше треньор, 2012 година, когато Звезда спечели Купата. Когато разбрахме, че през следващия сезон Звезда ще играе в Европа, искрено нямахме представа, че квалификациите започват от юли. Тогава вече знаехме всички играчи, а след мачовете срещу Бордо всичко беше различно. Тогава разбрахме, че това е различна история, не е това Арсенал или Манчестър, Звезда е специална. Делиjе са на всеки мач, с голяма жар подкрепят клуба... Когато например гледате Арсенал, не трябва да знаете нищо за Англия или техния език. А когато търсите информация за Звезда веднага намирате нещо което има връзка със Сърбия, Косово, Делиjе. Тогава разбира се започва интерес за историята на Сърбия. Езикът го учихме чрез песните на Делиjе, всички песни за Звезда са наистина красиви.

Съществува нещо което свързва тяхната родна Аржентина със Сърбия, а както казват това е манталитетът на хората. Вероятно "скован" от подобните условия на живот, заради които трябвало да емигрират с родителите си.

- Семейството ни заради икономическата криза се премести от Аржентина в Испания през 2002 година. Иначе сме от Кордоба, въпреки че мама е от Росарио, като Лионел Меси. Хората там останаха без работа, както и нашите родители. Тате намери работа в Испания, така че пътят ни отведе в Гранада.

Връщаме се на Неманя Видич. Двете аржентинки си спомнят първия път когато са срещнали своя идол, заради който се "заразили" със Сърбия.

- Това беше на 13 февруари 2013 година, тогава Манчестър игра срещу Реал в Мадрид в Шампионската лига - заяви Федерика, а Камила продължи:

- Имахме тогава изпити в средното училище, но не искахме да пропуснем възможността да се запознаем с Видич, да си сбъднем мечтата. Знаехме в кой хотел е настанен Юнайтед, чакахме цял ден, успяхме тогава само да ги видим, без да се срещнем. На следващия ден играчите на Манчестър излязоха на разходка, а ние имахме сръбско знаме и екип с името на Видич. Тогава се снимахме, но излязохме зле, така че тези снимки никъде не сме публикували. Тогава не знаехме сръбски, в този ден решихме да го учим. Неманя ни пита откъде сме, а му обяснихме че обичаме Сърбия заради него с посланието да се върне в Звезда. Той се посмя.

Тогава тези две девойки твърдо решили, че ще отпътуват за Сърбия с желание да видят, колкото и чудно да ни звучи, "държавата на своите мечти".

- Правехме план, а в края на май Звезда играеше два мача за четири дни, срещу Слобода в Белград и с Войводина като гост, идеално за нашето идване в Сърбия. Иначе причината защо отседнахме в Нови Сад е наистина невероятна. Насред Гранада при возене с автобус, питах Камила дали знае какво означава "сърцето мое завинаги е с теб". Дойде една жена и ни пита дали говорим сръбски. Оказа се, че тази жена е испанка, но преподава испански в Нови Сад. Останахме в контакт, като тя ни свърза с нейни ученици, които ни помагаха със сръбския, а ние на тях с испанския. Една от тези девойки беше пламенна привърженичка на "червено-белите", отседнахме при нея, само на 16 години, колкото имахме тогава. Изгубихме и двата мача тогава - каза Федерика, през смях.

В Белград се запознали и с другия си идол, сега титуляр в италианския Дженоа, а тогава водещ футболист на "червено-белите" Дарко Лазович.

- Дълго чакахме да се запознаем, а когато най-сетне това стана плакахме. Не говорихме много, от въодушевление останахме без думи. Беше хубаво, но кратко.

Междувременно са посетили Сърбия още веднъж, а тогава за пръв път са били в северната трибуна на най-големия стадион в страната.

- Срещу Нови Пазар през септември 2015 година за пръв път бяхме в севера, преди това бяхме гости във ВИП ложата на клуба. Това беше нашата първа победа на Маракана. През този сезон бяхме на всички домакински мачове на Звезда, разбира се винаги в севера. Ходихме и на някои гостувания с Делиjе.

В един глас отговориха на въпроса коя им е любимата песен за Звезда:

- Добре знай! Това беше първата песен, която учихме. Може би и "Нека на Маракана се върнат славните дни", има чудесен текст. Както и всички останали песни.

В Сърбия, чрез програмата Еразмус са получили стипендия, в Университета в Нови Сад. Това е третото идване на тези симпатични аржентинки в страната.

- За съжаление само за един семестър, защото Сърбия не е член на ЕС и правилата са такива. През юли се връщаме в Испания, пълни с чудесни впечатления, с приятелства за цял живот.

Тежък, твърде тежък сезон за звездашите, знаем, че всичко е наместено

В годината в която са били на почти всички мачове на Цървена звезда нямаха късмет "червено-белите" да спечелят поне един трофей.

- Тежък, много тежък сезон! Жал ми е, това беше единствения път да имаме възможност да отидем на всички мачове на Звезда, а точно сега се случи да не спечелим титлата. Знаем, че всичко е наместено, или за тях или за Партизан, или за Войводина. Искрено, беше и лоша атмосферата на трибуните, много по-малко хора идваха, имаше доста разочарования. Мачът срещу Вождовац беше наистина ужасен, в един момент видяхме как всички си тръгват, отиде си Грофа, отиде и титлата... Въпреки че бяхме там с Делиjе, нищо не можехме да направим - споделят най-известните близначки привърженички на Цървена звезда.

Едната от тях има и решение за оправяне на клуба:

- Бих предпочела, ако трябва, като Рейнджърс да отидем в пета лига, да се изчистят всички дългове. Аз бих продължила да гледам всеки мач, без значение колко пари са ми нужни затова. Но, знам, че няма да бъде така - сподели Федерика.

Тате едва ни пусна в Сърбия, а сега се гордее с нас

Когато за пръв път дошли в Сърбия Федерика и Камила са били малолетни. Трябвало да получат разрешение от родителите. Както казват, с мама нямало проблем, но тате бил шокиран като разбрал за плановете на най-младите от четирите си деца.

- Когато казахме на тати, че сме планирали всичко около идването в Сърбия, че билетите не са прекалено скъпи, че имаме къде да отседнем, неговата реакция не беше най-положителната. Тогава той каза много лошо за Сърбия, заради медийната картина, която е създадена в Испания. От друга страна, мама винаги е вярвала в нас. Когато се игра Световното първенство по баскетбол, хората ни разпознаваха в Мадрид, а тогава тате не можеше да повярва колко са любезни сърбите. Сега се гордее с нас, въпреки че за разлика от мама още не е бил в Сърбия. Мама иначе каза, че се чувства като в Аржентина, че е намерила всичко което в Испания иначе ни липсва от родината. Имаше предвид преди всичко характера и манталитета на хората. А ние двете имаме още една много важна причина, която там няма, а тя разбира се е Звезда!

Сръбските момчета са най-хубави

Въпреки че признават, че не обичат твърде много нощните излизания, не са останали равнодушни към момчетата в Сърбия.

- Това не трябва да го пишеш! Много съм влюбена, в един звездаш, не знам дали и той ме обича - с усмивка казва Федерика, която добавя:

- Никога в живота си не съм се влюбвала, а да не е имало връзка със Звезда или моето куче. Главно, момчето трябва да е хубаво, да е за Звезда, да е сърбин.

Камила обясни, че имат и приятели, които подкрепят Партизан:

- Всеки път преди дерби той ни предлага да се обзаложим, че ако те победят, аз трябва да си кача снимка с екипа на Партизан. Казах му, че е луд, а понякога ако изгубим ми се иска да го блокирам след мача, наистина ме нервира. А що се отнася до момчетата, няма по-хубави от сръбските. А към нас се отнасят наистина добре.

Няма коментари:

Публикуване на коментар