вторник, 11 юли 2017 г.

Радомир Антич: Не можете с ливади в Европа


Докато всички ходят в Испания на почивка, Радомир Антич остана верен на традицията - Иберия замени със Златибор. Свободно можем да кажем "своят Златибор", защото трофейният сръбски специалист най-много обича да е в планината. Затова не ни беше и нужно много време да намерим бившия треньор на испански великани, който най-малкото е една от атракциите на Златибор.

- Пълня батериите на Златибор и мога да ви кажа, че се наслаждавам. Удоволствие е да си на такава планина. Когато става въпрос за футбол, заради него получих няколко излишни килограма, защото доста седя във фотьойла и гледам мачове. През малкия екран всекидневно можете да следите този спорт, което за нас специалистите е много добре, защото можем да се занимаваме с футбола по друг начин - започва разговорът със сръбския "Блиц" Радомир Антич.

- Колко ви радва, че Златибор стана футболен център?

- Златибор предлага климат, който е чудесен за базова подготовка. Винаги съм бил за подготовка на планина, защото забързва възстановяването след усилия с 30%. Когато температурите са високи, Златибор е идеално място за подготовка.

- Големите се подготвяха за европейските изкушения точно на Златибор?

- Неразбираемо ми е на Златибор по едно и също време да се подготвят Партизан, Звезда, Войводина и още някои клубове и да не отидат в Ужице да изиграят един турнир пред публика. За всички тези клубове е необходима такава надпревара, защото без силни мачове пред привърженици не може да се достигне желаната форма. Ако до форма се стигаше само с тренировки, работата на треньора щеше да е изключително лесна. Такива турнири няма от години, а на мен никога не ми е ясно защо е така? Жалим се от финанси, но резултатите показват, че нашите клубове изпадат от елитните надпревари много рано, а минаването в следващ кръг би им напълнило бюджета. Календарът на мачовете трябва да се подреди с квалификациите за Лига Европа и Шампионската лига, защото това е един от начините да се излезе от икономическата криза. Не можете с ливади, на които няма публика, да се класирате в Шампионската лига. Това е реалността с оглед на икономическите възможности на нашите клубове, а Съюзът не се бори с този проблем.

- Виждаме, че следите ситуацията в сръбския футбол?

- Нашият футбол следя от далече и е трудно да се оцени по правилен начин. Чета, че имаме проблем със съдиите, с воденето на мачовете и редовността. Дали в това има истина, наистина не знам. Но всичко това води до такава обстановка, че не се фаворизира футбола в Сърбия.

- "Орлетата" не се прославиха на ЕП в Полша?

- Испанците ме одушевиха, докато "орлетата" не бяха на познатото ниво. Имаха различен начин на игра в сравнение с нашия А отбор, така че се поражда въпросът за координацията в работата в младите селекции. Мисля, че техният резултат трябва да се анализира, за да видим къде ни е мястото в съвременния футбол.

- Мислите ли, че би трябвало да пригодим системата на работа по европейските стандарти?

- Да кажем, при немците и испанците във всичко съществува система. Двама играчи от нашите младежки селекции бяха в плановете на А отбора. Запознат съм с начина по който се работи в Испания и той много ми харесва, защото на опитния треньор помагат по-млади треньори, които така се въвеждат в системата. Така се създава добра комуникация и се работи по същия принцип. С такъв начин на работа можете да искате добри резултати на големи турнири.

- Дали Испания е футболният център на Европа?

- Актуалното във футбола е Шампионската лига. Това е състезанието което е най-добре организирано и носи най-качествените мачове. Испанските клубове в последните години са най-доминиращи в завършващата фаза на този елитен турнир. Откакто съществува футбол в Испания, не е имало много пари. Мисля, че това че Реал, Барселона и Атлетико чупят рекорди в бюджета показват по какъв начин е възможен успех във футбола. Това означава нови стадиони, игрови кадър и по-добри условия. Атлетико през целия изминал сезон имаше пълен стадион, а на новия ситуацията ще е същата. Календарът, който е актуален в европейския футбол подтиква към промени и в начина на подготовка за мачовете. Добър пример е Зинедин Зидан, който с ротация на състава запази свежестта на Реал, което е една от основните причини за спечелването на Шампионската лига и Примера. При това утвърди четирима, петима млади играчи, които използваха своя шанс в мадридския клуб - сподели Антич, който признава, че продължава да се наслаждава на футбола, но в момента не размисля за завръщане на пейката.

Немците са класа за всичко

- Дали гледахте Купата на конфедерациите?

- Руснаците по най-добрия начин показаха чудесни стадиони за Световното първенство през 2018 година. Що се отнася до инфраструктурата, ще са готови за Мондиала, но за националния им отбор това не може да се каже. Немците с втория си отбор показаха световна класа и че знаят какво правят. Играят в сходство с манталитета си. Селекцията на Чили заслужено стигна до финала - смята Антич.

Няма коментари:

Публикуване на коментар