понеделник, 24 юли 2017 г.

Милионери от калта, от втора лига до покоряване на Европа и света


Дълго са били в сянката на местния съперник, изпадали са във втора лига, а тогава се издигнали като феникс от пепелта и покорили Европа и света. Това е историята за падението и възхода на един от най-популярните клубове в света, Борусия Дортмунд. Борусия на латински означава Прусия, немска покрайнина позната по военните традиции и войнствения манталитет. Борусия Дортмунд е основана през 1909 г, а до средата на петдесетте години е в сянката на Шалке, местния съперник от Гелзенкирхен и любимец на Хитлер. Чак след края на Втората Световна война започва възходът на "жълто-черните" от Рур. През 1947 г Борусия най-сетне надвива Шалке в регионалния финал, а после се класира и на държавния финал. Немското първенство тогава се играело по системата на купата. Първата титла печелят през 1956 г, а година по-късно я защитили.

Първият международен трофей за Борусия е Купата на носители на национални купи през 1966 година. Във финала в Глазгоу е победен фаворизирания Ливърпул с 2:1. Това е първият немски трофей от европейски турнири.

Седемдесетте и осемдесетте години на миналия век са мрачни за Борусия Дортмунд. През 1972 г "жълто-черните" изпадат във Втора Бундеслига, а след като се завръщат в Бундеслигата преживяват срамна загуба от съименника от Мьонхенгладбах. Резултатът бил 12:0.

Възходът в Дортмунд започва през деветдесетте години. Борусия поема швейцарецът Отмар Хитцфелд, от Ювентус идва Щефан Ройтер, а от Интер Матиас Замер. Борусия губи убедително финала за Купата на УЕФА от Ювентус, но "жълто-черните" имат по-големи планове. От Лацио довеждат Карл-Хайнц Ридле, а от Ювентус Андреас Мьолер. Атаката на трофеи може да започне. Клубът от Вестфален печели Бундеслигата през 1995 и 1996 година.

След това, Дортмунд довежда от Ювентус Юрген Колер и Паоло Соуса. Със седем бивши "италианци", Отмар Хитцфелд най-накрая има отбор, който може да стигне до самия край на Шампионската лига. На Олимпийския стадион в Мюнхен, Борусия през 1997 година връща всички дългове на Ювентус и се качва на върха на Европа. Головете за Дортмунд вкарват Ридле и младият Ларс Рикен. "Жълто-черните" стават и първенец на света, побеждавайки в Токио бразилския Крузейро с 2:0, а голмайстор и в този мач е легендарният Михаел Цорк, човекът който е играл за Борусия и в средата на осемдесетте когато се бори за оставане. Цорк днес е спортен директор на Борусия.

Падението на Борусия е много по-бързо от нейния възход, а през 2000 г славният клуб отново се бори за оставане. С идването на Матиас Замер на пейката нещата се променят и Борусия печели титлата през 2002 година. С най-голяма заслуга за тази титла са Ян Колер, Евертон, Марсио Аморозо и Томаш Росицки, а голяма роля има и Мирослав Мики Стевич. Борусия през този сезон стига и до своя четвърти европейски финал. Втори път в историята си играе финал за Купата на УЕФА и преживява втора загуба. Губи от Фейенорд в Ротердам с 2:3.

След това Дортмунд изпада в сериозни финансови проблеми. През 2004 г официалният дълг на Борусия е 170 милиона евро, неофициално много по-голям. Всяка година клубът губи по 25 милиона евро и трябвало да продаде или да ипотекира всичко което е имал: стадион Вестфален, правата на трансферите на играчите, търговските договори. В един момент искат заем от мюнхенския Байерн, получават го и по този начин избягват банкрута. С най-голямата средна посещаемост в Европа (80 500) и невероятно верни привърженици, Борусия тръгва към икономическо възстановяване.

До 2008 г Борусия беше в средата на немския футбол, а тогава Цорк доведе на пейката на клуба от Рур Юрген Клоп от Майнц. Това е началото на нова ера за "жълто-черните". Младият специалист с Дортмунд спечели две титли през 2011 и 2012 г, спечелвайки и първи дубъл в 103-годишната история на клуба. Левандовски, Кагава, Гьотце, Хумелс, Бариос бяха водещи играчи, а значителна роля в спечелване на титлата имаше и Невен Суботич. Помощник на Клоп на пейката беше сърбинът Желико Бувач. Борусия Дортмунд през 2013 година се класира за втори път за финала на Шампионската лига, но загуби на "Уембли" от мюнхенския Байерн с 1:2.

От ивицата на банкрута до титла, финал на Шампионската лига и плюс 40 милиона евро в касата, най-големият в историята на Бундеслигата, Борусия измина пътя за много кратко време. Сега са във върха на европейския футбол, а както стоят нещата там и ще останат в идващия период.

Автор: Бранко Пузович

Няма коментари:

Публикуване на коментар