вторник, 29 август 2017 г.

Йън Райт: Арсен Венгер трябва да напусне

https://metrouk2.files.wordpress.com/2016/09/453434062.jpg?w=748&h=498&crop=1
Арсенал е в "криза от върха до дъното" и мениджърът Арсен Венгер трябва да напусне, според бившият нападател на "артилеристите" Йън Райт.

В неделя Арсенал загуби с 0:4 гостуването си на Ливърпул и така остана с една победа от първите три кръга във Висшата лига.

"Това е абсолютен кошмар", заяви Райт, който има 128 гола за Арсенал в първенството.

"Защо не можем да накараме футболистите да играят за нас? Венгер носи отговорността", заяви бившият английски национал пред радио Би Би Си 5.

Райт, член на състава на Венгер, който спечели дубъл през сезон 1997/98 г, допълни: "Всичко се връща до неговата врата. Изиграхме три мача и достигнахме критична точка. Дали смятам, че трябва да си отиде? Искам да си отиде, защото сега не вярвам, че той може да мотивира играчите. За него е и за неговия здрав разум.Това е абсолютен кошмар - накъде отива оттук? Този отбор не играе за Венгер от години."
Arsene Wenger
Венгер подписа нов двугодишен договор през май въпреки желанието на привържениците да напусне, след като "топчиите" завършиха сезона във Висшата лига извън първите четири места за пръв път откакто той пое отбора през 1996 година.

Голмайстор №2 в историята на Арсенал Йън Райт сподели също, че е изненадан от приетата оферта отстрана на Арсенал от Челси за крилото Алекс-Окслейд Чембърлейн и добави, че Алексис Санчес трябва да бъде продаден преди трансферният прозорец да приключи в четвъртък.

Бившият нападател на Англия и Блекбърн Крис Сътън се съгласи с Райт, че вината е в 67-годишния френски специалист.

"Вината е на Венгер - той поведе всички на весел танц. Хипнотизира привържениците като Вълшебния свирец", заяви 44-годишният майстор на головете.

"Той беше егоистичен да остане. Дори най-оптимистичният привърженик, какво ли си мисли? Венгер прояви неуважение към запалянковците миналия сезон - трябваше да си отиде. Аз бих го уволнил сега. Щях да го уволня и миналия сезон."

Няма коментари:

Публикуване на коментар