събота, 7 октомври 2017 г.

Златко Далич е новият селекционер на Хърватия

Zlatko Dalić
Анте Чачич е сменен, а новият селекционер на националния отбор на Хърватия е Златко Далич.

Както се предполагаше от късната вчерашна вечер след провала на Хърватия срещу Финландия в квалификация за Световно първенство, Анте Чачич беше уволнен, а на негово място сяда Златко Далич.

Чачич е уволнен след неубедителни игри на националния отбор, който беше почти сигурен участник на Световното първенство в Русия, а сега кръг преди края трябва да победи в тежко гостуване в Украйна, за да се бори за бараж. Чачичевата Хърватия изглеждаше безидейно, безкръвно и на моменти отчайващо, така че уволнението беше единственият логичен ход на ХНС.

Треньор предан на актуалната власт

Мнозина смятат, че идва прекалено късно, защото Хърватия практически е на ръба на дълбока пропаст, а от нея ще се опита да я спаси Златко Далич.

Далич е изградил треньорската си репутация основно с отлични резултати в арабския и азиатския свят, където е водил най-големите клубове и материално се е осигурил за три живота. Това също е бил важен фактор, тъй като се шушука, че Съюзът и във финансов смисъл не стои много добре. ХНС не може да плати на треньор за когото финансите са важен фактор, особено ако Хърватия не се класира на СП, докато за Далич парите вероятно са последното нещо в списъка с желания.

С Далич Съюзът събира изгодното с полезното; получи треньор, който вероятно обществеността ще приеме добре и няма да го плати скъпо, но и треньор близък до актуалната върхушка в съюза.

Не е дошъл за един мач

Далич не поема пейката за само един мач. Той е дългосрочно решение на Съюза. Прие горещия картоф, защото му е казано, че ще остане селекционер както и да завършат квалификациите. А завършват, поне груповата фаза, в понеделник, с мач в Украйна. Съществуват много комбинации преди последния кръг квалификации за Световното първенство, а Хърватия дори с победа не е сигурна за допълнителни квалификации.

Припомняме, след като Финландия взе точка на Руйевица, а Исландия празнува в гостуването на Турция, на исландците за директно класиране в Русия им трябва само още победа срещу Косово пред своя публика. В този случай двубоят Украйна - Хърватия директно решава второто място в групата.

В случай на равенство, нещата могат да се подредят и така, че Хърватия да бъде най-лош втори отбор и единствена да не играе допълнителни квалификации!

Станал е футболна икона в ОАЕ

Далич е в треньорския занаят от 2005 година. Започнал е като треньор на Вартекс през 2005 година в който е бил до 2007. След това година провежда в Риека, Динамо от Тирана и Славен Белупо, преди през 2010 година да отиде в Саудитска Арабия.

Две години е провел в Ал Файсали Хармах, а след това е седнал на скамейката на Б отбора на Ал Хилал. През същата година (2013) е поел и първия отбор, а през следващата отишъл в Ал Аин, с който е осъществил най-добрите си треньорски резултати в кариерата.

С Ал Аин Далич е спечелил Купата на Президента, арабската Гълф лига и Суперкупата, играл е във финала на Шампионската лига през миналата година. Освен титлата с Ал Аин, Далич с Ал Хилал е печелил купата и е бил вицешампион на саудитската лига. С Динамо (Тирана) е печелил местната Суперкупа, а с Вартекс през далечната 2006 година е играл финал за Купата на Хърватия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар