събота, 7 октомври 2017 г.

Шукер за смяната на Чачич, новия селекционер и своята оставка: Идват избори, ще видим

Davor Šuker
Давор Шукер официално обяви смяната на Анте Чачич и идването на новия селекционер Златко Далич.

Президентът на ХНС Давор Шукер даде пресконференция след още една катастрофа на националния отбор под ръководството на Анте Чачич.

Припомняме, на Хърватия трябва победа в Украйна, защото дори реми в Киев в понеделник не гарантира класиране за баражите.

Анте Чачич е сменен след среща на Изпълкома, а новият селекционер е Златко Далич!

"Новият селекционер е Златко Далич. Ще ни води в решаващия мач срещу Украйна в Киев. Надяваме се на положителен резултат. Това беше решение с единогласие на Изпълкома. Онова което е най-важно е прекъсването на сътрудничеството с Анте Чачич. Това беше дълга и бурна нощ, четири имена бяха в играта, а решението падна на Далич. Ще се присъедини и пътува с нас в Украйна", заяви в началото Шукер, като не пожела да каже всички имена, които са били разглеждани.

- Какво натежа в полза на Далич?

- Натежа селекционерът да бъде от Хърватия. Това беше водещото за нас. В този момент е така. Какво ще е в бъдеще, не знаем.

- Далич решение само за този мач ли е?

- Чакаме да видим как ще завършат квалификациите, а тогава ще разговаряме дали той е за един мач или ще продължи да води националния отбор. Той прие веднага предложението и седна в автомобила.

- Как реагираха играчите на тази шок терапия?

- Разговаряхме с играчите, но това ще оставим между нас. Те са професионалисти и ще играят максимално както и досега.

- Вашето виждане за атмосферата около националния отбор?

- Най-важното е, че сме в играта за плейофите. Трябва да дадем всичко от себе си, да погинем на тревата. Отиваме юнак за юнака. Всички възможности са отворени. Видяхте, че от Украйна нещо се случи, но сега не бих говорил явно за това. Пожелаваме огромен късмет на Златко Далич и треньорския щаб, който заедно с играчите ще даде всичко от себе си да се постигне положителен резултат. В играта сме за доиграване и отиваме да опитаме да се преборим.

- Тръгват ли си с Чачич и неговите помощници Шимунич и Мише?

- Ще остане само треньорът на вратарите Мариян Мрмич, няма време новият селекционер да избира нови треньори. Ако е шок терапия, тогава само Мрмич като треньор на вратарите може да седи до него.

- Как реагира селекционерът Чачич след разговорите?

- Това беше дълга нощ. Идеята беше да се вземат 12 точки от последните четири мача, а взехме четири. Нещо не беше наред и затова се решихме на промяна. Бяхме първи в класирането.

- Остава ли съжаление, че шок терапията можеше да се направи по-рано?

- Ако знаех, че трябва да се натисне копче С4, бих го натиснал. Членовете на Изпълкома са взели решение с единогласие и трябва да стоят зад него. Украйна може би е фаворит на хартия, но вярвам, че ще вкараме този един гол, който ще ни отведе в допълнителни квалификации.

- Смятате ли, че вие като президент на ХНС сте отговорен за ситуацията?

- Ние като съюз винаги сме отговорни, защото сме поставили Чачич на мястото на селекционер. След завършване на цикъла ще разговаряме за всичко, идват и избори и ще видим какво ще кажат делегатите, които ще гласуват. Отиваме първо да се справим в Украйна, а чак тогава ще правим следващи ходове.

Ако националният отбор не се класира в Русия ще се случи тектонско раздвижване заради финансовия крах на съюза, но и бесът на обществеността т.е. привържениците, които са подпора от национален характер са на най-ниското ниво в историята. Причината са хората, които ръководят ХНС, а които са натоварени с обвинения за корупция и престъпления във футбола.

Изборното събрание на ХНС е през пролетта, а някои, като Дарио Шимич, вече дават заявка за възможна кандидатура за президент на ХНС.

Няма коментари:

Публикуване на коментар