неделя, 8 октомври 2017 г.

Как Марко Арнаутович се размина с мечтата си да играе за Сърбия

KAKO JE ISPUŠTEN ARNAUTOVIĆ: Marko čekao poziv od Antića
Даниел Арнаутович, брат и мениджър на австрийския национал Марко (28) разкри, че през 2008 г във Виена техният баща Томислав се е срещал с тогавашния селекционер на Сърбия Радомир Антич.

Тогава е договорено талантливият нападател на Твенте да заиграе за Сърбия. След половин година чакане за повиквателна за националния отбор на Сърбия, Арнаутович решил да играе за държавата на своята майка и в която се е родил.

- Как се стигна до това Марко да не заиграе за Сърбия?

- Марко с цялото си сърце искаше да играе за Сърбия. Спомням си, че още като малък говореше, че ще играе само за страната на нашия баща Томислав, но в живота не се получава винаги както сме го планирали. Имаше една среща на баща ни с Радомир Антич, който присъстваше във Виена на семинар на всички селекционери. Тогава беше договорено да играе за Сърбия и накрая нищо не се случи. Никога не дойде повиквателна. Това е единствената истина - разказва Даниел Арнаутович пред "Курир".

- Дали повиквателната е трябвало да дойде от селекционера До 21 г или А отбора?

- По това време Марко беше един от най-големите таланти в Европа. Разговорът е бил само на тема игра за А отбора. Още помня колко щастлив беше, че ще му се сбъдне мечтата...
 
- Защо не изчакахте?

- Не ставаше дума за чакане, а чакахме, може би половин година. Ние решихме за Сърбия и всичко беше договорено. Нашият селекционер трябваше само да бъде малко по-мъдър. Даваш на играча десет минути да играе в официален мач и тогава го имаш завинаги, никога повече не може да играе за други. Като не дойде покана от Сърбия, решихме за Австрия. Те никога не престанаха с натиска и желанието да го видят в отбора.

- Как семейството гледа мача във Виена?

- Татко пожела на Марко късмет. Каза му да бъде най-добрият в своя отбор и да вкара гол ако може, но Сърбия да спечели накрая. Не му се изпълни желанието. С ръка на сърцето, нашият национален отбор няма за какво много да жали. И да беше 4:2 или 5:2 за Австрия, нямаше да е незаслужено. Бяха по-добри и в Белград. Шансът все пак остава. Трябва да напълним Маракана срещу Грузия и да помогнем на момчетата да победят.

- Как сръбската диаспора във Виена коментира играта на брат ви?

- В Белград му скандираха "Марко, сърбине!", а във Виена "Марко, педал". А защо е педал?! Защото игра почтено?! Своята любов към Сърбия е татуирал на тялото си, а на австрийците никога не им е пречело, нито са го питали защо обича Сърбия повече от тяхната държава. Трябва да научим какво означава уважение!
 
ФАКТИ

Защо Антич не е изпратил повиквателна на Арнаутович

По време на квалификациите за Световното първенство през 2010 г Марко е на едва 19 години, а Сърбия гони първото място пред Франция и Румъния.
Конкуренти за място в атаката са Никола Жигич, Марко Пантелич и Данко Лазович в най-добрите си години.
По същото време за Сърбия дебютира Невен Суботич.
Селекционерът успя да класира директно отбора на Световното първенство през 2010 г. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар