неделя, 26 ноември 2017 г.

Футбол, ТВ, пиво и заплата от 56 000 евро седмично

Fudbal, TV, pivo i plata od 56.000 evra nedeljno
Останалите европейски първенства не могат да следват английската Висша лига, но НБА продължава да е лигата в която се живее най-добре.

Новият договор за ТВ правата, според който Висшата лига заработи около 9,5 милиарда евро за периода от 2016 до 2019 година, а нейните участници си докараха сигурен приход от 108 до 163 милиона евро на сезон (в зависимост от класирането в табелата) доведе и до голям брой "повишения" когато става въпрос за заплатите на играчите.

Така Висшата лига през 2017/2018 е първата футболна лига в историята със средна заплата от 50 000 лири, съответно 56 000 евро - седмично!

Смятайки и заплатата на Пол Погба от Манчестър Юнайтед от 313 000 до онази от 8400 евро, която Майкъл Даф получава в Бърнли като официално най-лошо платеният футболист във Висшата лига след изпадането на Мидълзбро и неговия рекордьор, Бен Гибсън (3500 евро седмично), английската Висша лига вдигна летвата въпреки че най-платените футболисти продължават да играят в Китай, Испания и Франция.

В деня в който е започнало продължението на сътрудничеството между Барселона и Лионел Меси, според което аржентинецът седмично ще заработва 740 000 евро и така ще надмине Карлос Тевес, който в Китай работи за 650 000 седмично, "Дейли Мейл" публикува и данни, които говорят като пример, че средната заплата е продължила да расте въпреки че Златан Ибрахимович се е съгласил да играе за значително по-малко пари, за да остане в Юнайтед, Уейн Рууни също така със завръщането си в Евертън, докато Бастиан Швайнщайгер с отиването в Чикаго понесе със себе си и един от най-силните договори в английския футбол.

Манчестърските Юнайтед и Сити имат еднакво скъпи отбори за чиито заплати отделят около шест милиона евро годишно, съответно 110 000 евро седмично - на играч!

Докато Висшата лига продължава да събира все повече приходи, а Скай Спортс за същия пакет ТВ права плати 83% по-скъпа цена в сравнение с периода 2013 до 2016 година, американските професионални спортове продължават да са напред. Средната годишна заплата на баскетболистите в НБА е 6,2 милиона евро, съответно 120 000 евро на всеки седем дни, по което най-силното баскетболно първенство в света е и мястото с най-голяма средна заплата за спортист.

Между НБА и Висшата лига са и американската МЛБ, в която бейзбол звездите средно заработват 3,8 милиона евро годишно, както и индийската крикет Висша лига в която професионалистите заработват около 3,2 милиона евро годишно.

Все пак, в Европа никой не може да следва тенденцията, която Висшата лига продължава да поставя - благодарение на звезди каквито са Меси, Кристиано Роналдо, Гарет Бейл, Луис Суарес и останалите, средната годишна заплата в Примера е 1,9 милиона евро годишно, но трябва да се каже, че разликата между най-високите и най-ниските заплати в Испания е осезаемо по-голяма отколкото в Англия.

Бундеслигата също подписа нов договор за ТВ права, след който скочи стандартът на футболистите, в Германия се играе за средна заплата от 1,4 милиона евро на сезон.

Средна седмична заплата на играчите:

56 000 - Висшата лига
36 000 - Примера
28 500 - Серия А
27 000 - Бундеслига
20 000 - Лига 1

Между другото, Англия има четири най-скъпи отбора в европейския Топ 10, а девет в Топ 20.

Откъде толкова пари във Висшата лига?

Скай Спортс е платил 4,2 милиарда паунда за пет от седем пакета, а БТ Спортс 960 000 000 паунда за два от седем пакета за Висшата лига, която е заработила 210 милиона от Би Би Си за правата на предаването MOTD и още 150 милиона от таблоида "Сън" за мобилната апликация "Сън Гол".

Към всичко трябва да се добави приход от три милиарда реализиран за правата на излъчването на Висшата лига в чужбина и то за период от само три години.

Тогава е установено, че шампионът на Англия ще заработи 163,5 милиона евро от ТВ права в текущия сезон, а последният в класирането 108,6 милиона. Освен ТВ абонаментите, които плащат англичаните, Скай и БТ реализират огромни приходи и от пъбовете.

Примерът работи "Old Red Lion Theatre Pub" в Лондон годишно трябва да отдели 26 000 паунда, за да показва мачовете от Висшата лига, което приблизително е 148 паунда на мач. Когато се сметнат и разходите като доставните цени на бирата и останалите задължения, този пъб трябва да продава около 90 пинта (малко над 51 л - б.р.) бира, за да му се изплати излъчването на един мач от Висшата лига.

Заедно с това трябва да се спомене, че половината мачове, които се играят в кръга са в събота от 15 ч по местно време и не всички жители в Лондон, а и останалите градове, са заинтересовани за гледане на мач като УБА - Стоук или Бърнли - Хъдърсфийлд.

Под атака са, според писанията на английските медии, най-често пъбовете в провинцията, в селските райони, които - твърдят собствениците - нямат адекватно определени разходи в сравнение с онези, които плащат локалите в центровете на най-големите градове.

Примерът работи "White Lion Inn Pub" в Солихъл, Западен Мидландс, отделя годишно 12 000 паунда за показване на мачове от Висшата лига, а в ТВ залата могат да се съберат 30 човека. Собственикът на пъба разказва пред репортерите на "Гардиън", че не е невъзможно от следващия сезон да трябва да изгаси ТВ приемниците.

Между десетте най-добре платени футболисти в света няма нито един от Висшата лига: Лионел Меси (Испания), Карлос Тевес (Китай), Езекиел Лавеци (Китай), Неймар (Франция), Кристиано Роналдо (Испания), Оскар (Китай), Гарет Бейл (Испания), Хълк (Китай), Жервиньо (Китай) и Аксел Вицел (Китай).

Няма коментари:

Публикуване на коментар