понеделник, 27 ноември 2017 г.

Годишното събрание в Дортмунд отчете - успех на всички фронтове

image
Началниците на различните департаменти се обръщат назад към успешна година за "жълто-черните". Младите футболисти и хандбалисти на Борусия Дортмунд са сред най-добрите в Германия. The Oldies блестяха в тениса на маса. И още веднъж привърженическата база показа огромно посвещение.

Младежкият футбол - успех във всички възрастови групи

198 млади таланта, включително 15 национали във възрастовите групи от До 15 до До 19, бяха активни през миналия сезон за Борусия Дортмунд. Изтъкнаха се А и В младежите. Докато До 19 успяха да защитят титлата си на шампион на Германия, До 17 пропуснаха финала, но четири полуфинала подред изтъква невероятната работа на тази младежка категория. Началникът на юношеския департамент, Волфганг Спрингер, заяви:"Може да се гордеем, че стигнахме толкова далеч."

imageОсновите са отборите от възрастовите групи До 9 до До 11, които играят своите мачове в "Revier Cup" заедно с други клубове от Бундеслигата. Спрингер каза:"тук фокусът е върху спортното и личното развитие, а не да се опитаме да стигнем колкото се може по-високо в класирането." Асоциацията скоро представи, в тестова фаза, регионално първенство за отборите До 12 и До 13.

Преминаването към по-високопрофилни изпълнители започва с До 14. "Въпреки че отборът спечели всички мачове през втората половина на сезона, за нещастие беше достатъчно само за второ място в класирането", заяви Спрингер. До 15 бяха шампиони на С-юношеска Западна регионална лига с рекорд от 24 победи, две равенства и нито една загуба! Качвайки се с година До 16 завърши сезона на трето място, с най-добрата атака в първенството с 59 гола.

До 17 пропуснаха финала, До 19 го спечелиха

След три класирания на финал подред (2014 до 2016), До 17 не достигнаха финала след 1:1 и 0:3 срещу Вердер (Бремен) в полуфиналите. Въпреки резултата, треньорът на категорията е много уважаван - "борихме се много, нямахме късмет и загубихме". В настоящия сезон До 17 е на първо място с 13 победи от 14 мача и са есенни шампиони в Бундеслига Запад.

Въпреки че До 19 изостава от очакванията, членовете на Борусия аплодираха успеха от изминалия сезон. Пред 35 000 зрители на Сигнал Идуна Парк, те победиха ФК Байерн (Мюнхен) след изпълнение на дузпи във финала на Немското А-юношеско първенство, преди да достигнат втория кръг и елиминационната фаза в Младежката лига на УЕФА, където ФК Барселона беше последна спирка.

Спортното образование е решаващо за развитието на младежката секция на Борусия Дортмунд. Много акценти се взимат предвид в грижата за момчетата в "тяхното личностно развитие чрез нашите квалифицирани функционални отбори", акцентира Волфганг Спрингер.

Хандбал - най-силната младежка организация на Германия

imageМного положително развитие се случва в младежкия отбор по хандбал. "Регионално, ние печелим всичко от Е- до А турнирите", заяви членът на департамента Андреас Хайерман: "Може би правим най-добрата работа с младежи в цяла Германия."

Имаше и национални успехи. След като А- и В-юношите за малко изпуснаха титлата през миналия сезон, това сега е обявено за цел за текущия. Колко добре са индивидуално подбрани тези отбори подчертава фактът, че на Европейското първенство До 17, шест играчи от Борусия Дортмунд спечелиха европейската титла. "Благодаря на всички треньори и доброволци за тази страхотна работа", заяви Хайерман, съобщавайки "ние искаме да изведем тези таланти до професионално ниво."

Борусия Дортмунд е представена от четирима играчи на домашното Световно първенство. Хайерман не е доволен с представянето на женския първи отбор в Бундеслигата: шесто място през сезон 2016/17, в момента са седми. "Нашата цел за сезона е по-добро класиране." Той комбинира това с покана за следващия домакински мач, който ще се проведе след Световното първенство, на 27 декември.

Тенис на маса - мъжете национален вицешампион

Титлата в единичната конкуренция за Ерик Ботроф на шампионата на Западна Германия, както и отборната титла за мъжете - които на финала за малко не бяха победени - са акцентите на департамента за тенис на маса. Отборът във втора дивизия също успя да остане в нея. След четвърто място в първия кръг, само контузия им попречи да завършат шести в крайното класиране. "Балансът на първенството можеше да се види по факта, че шест от деветте ни мача приключиха с 6:4 или 4:6", заяви управителят на департамента Бернд Мьолман. Вторият отбор завърши в първенството на "доброто трето място в класирането". Общо пет отбора взеха участие, от районния клас до втора Бундеслига.

image
Привържениците - "Няма нас без вас"

Инцидентите около мача през февруари срещу Разенбалшпорт Лайпциг даде на Торстен Шилд възможността да си "спомни другото лице на привържениците". Президентът на привърженическата секция заяви: "след неразбираемата и страхлива атака през април, привържениците на Борусия показаха най-добрата си страна. След отлагането на мача от Шампионската лига те предложиха на редица гости от Монако, с хаштаг BedForAwayFans, места за отсядане. Духът и характерът на Борусия Дортмунд да събира хората бяха усетени. Привържениците показаха истинското си лице!"

Както във всички предишни години, департаментът за привържениците на Борусия Дортмунд беше ангажиран с антирасистка работа. Шилд сподели:"всички ние сме задължени да продължим да поддържаме ценностите на Борусия: толерантност, космополитизъм и уважителни отношения с всеки."
image
"Страхотен успех и прогрес" също бяха докладвани от перспективата на привържениците. Торстен Шилд отдели, покрай останалото, платформата за вторично продаване на билети (която дава възможност билет, който вече е закупен законно и на справедлива цена да бъде достъпен за други привърженици) както и премахването на таксите за предварителна продажба за международни гостувания, като акцентира над конструктивната и целенасочената съвместна работа между управата на клуба и привърженическия департамент - "тук всеки работи заедно на ниво очи в очи!"

Друг опорен стълб на привържениците и промоционалния департамент са многото помагачи, които дават съвети и помощ, за да помогнат на посетителите да търсят помощ на всеки домакински мач. "Да обобщим: 300 доброволци са активни в 09 работни групи за привърженическия и промоционалния департамент. Безброй часове свободно време са посветени тук в услуга на Борусия Дортмунд", заяви Торстен Шилд: "Няма нас без вас!"

Футболът за незрящи - жените са шампионки

От година, департаментът за футбола за незрящи е към Борусия. Хасан Чагликалп направи първото си представяне на подиума, получавайки гръмотевични аплодисменти, не само за победата с 2:0 над Шалке 04. Във футбола за незрящи "жълто-черните" изпуснаха титлата в немския шампионат за една точка, но в замяна жените успяха да я осигурят. "Искам искрено да ви благодаря, че се присъединихте към нашето голямо семейство и ни позволихте да преследваме нашия спорт в амбициозен и лишен от грижи начин", заяви Чагликалп.
image

Няма коментари:

Публикуване на коментар