петък, 22 декември 2017 г.

10 неща, които може би не знаете за Der Klassiker

Кунг фу ритници, най-големите победи в Бундеслигата, драма във финал на Шампионската лига и Оба срещу Леви - това е само част от фолклора на Der Klassiker - сблъсъкът между най-големите клубове на Германия.

1 Балансът на играта

Срещата от 1/8-финалите на Купата за Германия дойде малко след дерби №96 в Бундеслигата в което Байерн се наложи с 3:1 над Борусия в Дортмунд. В елита баварците държат предимство с 44 успеха срещу 24 за "жълто-черните". Головата разлика в тези сблъсъци в Бундеслигата е в полза на действащия шампион със 182 срещу 119 гола за Дортмунд.

2 Каквото е мое е и твое

След като се надигна като най-голяма заплаха за Байерн през 90-те години, Дортмунд премина през временно затишие преди Юрген Клоп да го оживи, връщайки клуба до постоянен конкурент и поставяйки го до Байерн на върха на немския футбол. Дуото не обича да споделя: през изминалите осем години Байерн (шест пъти) и Борусия (два) ревностно бранят титлата в Бундеслигата за себе си, като са спечелили 14 от възможни 16 трофея от първенството и Купата на Германия от 2009 година.

3 Леви, срещни Оба

Докато двата отбора са на върха, централна закачка е дуелът от дистанция между Роберт Левандовски и човекът, който го наследи в Борусия като основен източник на голове - Пиер-Емерик Обамеянг. Върховото постижение на Левандовски от 30 попадения с което спечели приза за голмайстор през 2015/2016 беше надминато от Обамеянг с 31 през изминалия, което направи габонският национал най-резултатният нападател чужденец в един сезон от Бундеслигата. От 2013 г когато Обамеянг се присъедини към полския си колега в Дортмунд, двамата са вкарали 209 гола в Бундеслигата (Левандовски 111, Обамеянг 98) и в момента са на първите две места в класацията на голмайсторите.


4 Първата среща е провал за Кайзера

Първото дерби между гигантите в Бундеслигата е на 16 октомври 1965 година в Мюнхен. Мачът приключва в полза на Борусия благодарение на два гола на Райнхолд Восаб, докато обещаващият младок в Байерн Франц Бекенбауер изпуска дузпа. Чудим се какво ли стана от него...

5 Ще ми подадеш ли сапуна, Бишенте

Със страсти високи колкото Хималаи не е изненада, че сблъсъкът има своите огнени моменти. Гигантският чешки нападател на Борусия Ян Колер си спечели място в отбора на седмицата на Кикер като вратар, след като замени получилия червен картон Йенс Леман - и не допусна гол - при победата на Байерн с 2:1 в Дер Класикер през ноември 2002 г. Печално известният кунг фу ритник на вратаря на Байерн Оливер Кан срещу Стефан Шапюиза и опитът да ухапе Хайко Херлих зададоха тона на равенството 2:2 през април 1999, но битката от април 2001 несъмнено е най-огнената с десет жълти картона, което я прави най-недисциплинирания мач в историята на Бундеслигата. Байерн получи осем, като Бишенте Лизаразу и Щефан Ефенберг бяха изгонени, докато Еванилсон от Борусия също се изкъпа по-рано в равенството 1:1.
Кан в опит да се обясни в любов на Хайко Херлих
6 Банка Байерн

Въпреки съперничеството което се разрасна до яростни размери в последните години, клубовете имат близки връзки. През 2005 г в Дортмунд имаха финансови проблеми, а Байерн предложи помощ, давайки 2 милиона евро заем, за да изолира Борусия от несъстоятелност.

7 Еднократно или завръщане?

Парите не са единственото което е правило пътешествие между двата клуба. Марио Гьотце напусна Борусия за Байерн през 2013, за да се завърне през 2016, разминавайки се с Матс Хумелс по пътя. Нежелан като младеж в Байерн, Хумелс изгради име в Дортмунд, а тогава триумфално се завърна в Мюнхен, като шампион в Бундеслигата и световен шампион през 2016 г. Друг бивш играч на Борусия Левандовски процъфтява в Байерн - заедно с Гьотце - вкара гол при успеха на Байерн с 5:1 в Дер Класикер през октомври 2015. Хумелс също вкара при победата на Борусия с 3:1 в Мюнхен през февруари 2011, първият успех в Бавария от 20 години и ключова победа в първата от две поредни титли.

8 Единадесети рай... или ад

Мнозина от привържениците гледащи по света - и със сигурност Кристиан Пулишич - не са били родени по времето на класическия Класикер от 27 ноември 1971 година. Въпреки това със сигурност за чували за него, привърженици на Дортмунд, сега не гледайте! Домакинът Байерн печели с 11:1, за да запише най-голямата си победа в Бундеслигата, която все още е рекорд на клуба.

9 Клоп ера

Клоп беше творец на един от най-известните триумфи на Дортмунд в Класикер, който сегашният наставник на Ливърпул определи като "най-извънредният момент в нашата история". Вече шампиони на Бундеслигата, "жълто-черните" се изправиха срещу Байерн в Берлин във финала за Купата на Германия. Деветдесет минути по-късно, подхранена от страхотния хеттрик на Левандовски, Борусия вдигна трофея, след забележителното 5:2, което ужили Байерн още повече.

10 Robb-ed

Байерн взе сладко отмъщение и то на най-голямата сцена. В първия изцяло немски финал на Шампионската лига през сезон 2012/13, Ариен Робен вкара гол в 89-ата минута и постави Байерн на върха на Европа за пети път благодарение на победа с 2:1 на "Уембли". Тогава начело на Байерн отново беше Юп Хайнкес, който след това беше пенсиониран, за да направи място за Пеп Гуардиола. Изглежда и в Германия не се живее от пенсия и днес отново е на старото си работно място.

Няма коментари:

Публикуване на коментар