вторник, 5 декември 2017 г.

Клуб на 4 месеца, а вече има националка

Футболен клуб Гойногорац е гордост и чест на селото и целия регион под планината Мальен. "Ние не бленуваме мечти, ние вече ги осъществяваме", казва основателят, бившият футболист Никола Тимотийевич.

Бившият футболист Никола Тимотийевич (23) от Гойна Гора на 27 юли тази година е основал клуб, който носи името Гойногорац по името на селото от което произхожда, с намерение да събере талантливите деца от този край.

"Когато съобщих какво искам да направя за своето село и децата в нашия край никой не вярваше в моите думи. Но не обръщах внимание на това, събрах децата и на селската поляна и започнах с първите тренировки. И всичко започна в добра посока, въпреки началните трудности, Тома неверниците и понякога лошите мачове", разказва Никола.

Клубът е, казва, растял полека, получавал нов изглед и значителна подкрепа, но допълва, решаваща роля са имали председателят на общината Деян Ковачевич и директорът на Основното училище в Праняни Зоран Пантович от които е стигнала първата екипировка за малкия клуб.

"Можете да си представите нашите играчи когато за пръв път облякоха истински екип и обуха бутонки. Сигурен съм, че това няма да забравят никога, защото понесени от това направиха първи спортни успехи", казва Никола и допълва, че бързо след това са имали своя първи мач с отбора на Йединство от Горна Горевница.

Атмосферата в клуба е все по-добра, казва Тимотийевич, има все повече заинтересовани деца от околните села, включили са се и малчугани от съседното село Йежевица, така че броят футболисти бързо нараснал над 20.

"По примера на големите клубове, въпреки че това беше голямо усилие за нас и родителите, успяхме да отведем отбора на осмодневна подготовка на Златибор така че далеч по-подготвени влязохме в състезателния сезон. Клубът е изиграл повече от 30 мача в периода от април до юни, а отидохме и крачка напред със записването за 3 лига (Пионерска моравска лига, Кадетска моравска лига и Феър плей лига за най-младите)", казва Тимотийевич.

В момента клубът има 25 члена, а най-младият е Андрей Петрович от Пожешка Йежевица, който е на само 6 години, докато най-голям е Стефан Савич от Гойна Гора на 15 години, а в клуба тренират и девойки.

"Бояна Йовичич (14) е бисер на нашия клуб и няма да повярвате, че след упорита работа получи повиквателна от пионерския национален отбор на Сърбия", казва Тимотйевич, подчертавайки, че целият труд вложен в протеклия период само с това се е изплатил.

Иначе той е основател на клуба в който е всичко, от треньор, иконом и мениджър.

Футболен опит е започнал да придобива в различни клубове като ФК Прийевор, Чачак 94, Партизан Бумбарево Бърдо, Йежевица и френския Орлеан в който е провел известно време.

Той сам казва, че четиримесечният опит във френския нискоразряден клуб е един от най-скъпоценните поред онзи събран, играейки в клубове от Западна и Централна Сърбия.

Все пак зелените терени не са го отнесли от отечеството в което е изпълнил своята мечта да основе клуб. Неотдавна е отказал и най-интересното предложение в своята кариера да тренира пионерски клуб в Китай, защото това може би означава край на Гойногорац, който тъкмо е създаден.

Въпреки че футболният терен е в лошо състояние този млад треньор и неговите последователи не се оплакват и имат големи амбиции. Те вярват, че с помощта на дарители, община Горни Милановац, която вече веднъж е показала искрени намерения към гойногорските младежи от сувоборските и маньенските височини да им осигури условия за по-добри мачове и да замени планинския камънак, който доминира по терена със зелена трева около която местните (привържениците) от селото от планинските височини ще подкрепят своите любимци с пълни сили придобити на тренировка, но и калени от най-тежките селски работи.

"Футболът елиминира хората със слаб характер, него могат да го играят само силни и упорити, защото само те остават. Ние не бленуваме мечти, а вече ги осъществяваме", е израз, който Никола често казва на своите играчи и никога не пропуска да благодари на всички, които безкористно помагат на този клуб от родителите, местните власти и спортните приятели, какъвто е ФК Горна Горевница, който често им отстъпва терен, за да домакините с достойнство да посрещнат противника.

Няма коментари:

Публикуване на коментар