понеделник, 11 декември 2017 г.

Борусия (Дортмунд) обяви смяната на Бош с Щьогер

Ханс-Йоаким Ватцке обяви освобождаването на треньора Петер Бош и изрази благодарност към "чудесен човек". Заедно със спортния директор Михаел Цорк, шефът на Борусия представи доскорошния наставник на Кьолн Петер Щьогер като наследник на Бош. Австриецът получава краткосрочен договор според който ще води отбора да края на сезона - 30 юни 2018 година.

"Не е нужно да е за повече! Щях да дойда и само за две седмици", заяви Петер Щьогер, който пътува от Виена рано сутринта. Той говори за "изненадващата ситуация" когато получил обаждане късно в съботната вечер от Борусия (Дортмунд), "но също така невероятна възможност за мен. Наистина очаквам с нетърпение да служа като треньор на отбора на този стадион. Това е нещо специално. Ще подходя към това с много удоволствие и чувства. Получавате такава възможност веднъж в живота." Ханс-Йоаким Ватцке: "Благодарни сме, че той е способен да ни помогне и да работи с нас до края на сезона."
На страната на Щьогер са дългогодишният му помощник Манфред Шмид и Йорг Хайнрих, който преди 20 години спечели Шампионската лига с Борусия (Дортмунд). Действащите кондиционни и вратарски треньори Андреас Бек и Флориан Ванглер, както и Волфганг Де Беер и Матиас Клайнстайбер допълват треньорския екип.

Преди назначаването на Петер Щьогер, в събота вечерта е проведен "емоционален разговор с уважение" с Петер Бош, съобщи Ханс-Йоаким Ватцке, в края на който "прекратяването на договора беше с незабавен ефект". Ватцке: "Петер Бош прие решението с много благоприличие и ни благодари за доверието което имахме в него. Ние все още го смятаме за топ треньор, а над всичко останало за чудесен човек. Начинът по който работихме заедно беше отличен. Разделихме се по възможно най-добрият начин."
Под ръководството на Бош в първите седем кръга в първенството този сезон Борусия (Дортмунд) събра 19 от възможни 21 точки. От следващите осем мача обаче бяха спечелени само три точки, което означаваше падане на отбора от първо до осмо място в класирането. Борусия (Дортмунд) също така напусна Шампионската лига, без да запише победа в група с Реал (Мадрид), Тотнъм и Апоел. За Купата на Германия отборът е на 1/8-финал след две победи, като среща Байерн (Мюнхен) на 20 декември.

"Картината е много смесена", заяви спортният директор Михаел Цорк за развоя на сезона досега: "В някакъв етап нещо се случи на отбора психологически. Не можем да го обясним." Цорк също изрази голямо уважение към Бош и че "решението беше трудно за вземане. Но не успяхме да обърнем нещата. По тази причина, решението беше неизбежно."

Петер Щьогер е неговият наследник. 51-годишният треньор води Кьолн от 2013 година до 3 декември 2017. В първия си сезон начело на "козлите" ги върна в Бундеслигата, а после ги върна и в Европа след 25 години отсъствие. Австриецът има две шампионски титли с Аустрия (Виена), като треньор или спортен директор (2006 и 2013), както и две купи на родината си (2005 и 2006).

Щьогер има две тренировки, за да подготви отбора за шампионатния мач във вторник вечерта - гостуване на Майнц. "През това време ще е важно да говоря с момчетата и да разбера какви са проблемите. Никой не очаква отборът да е завършен случай до вторник", заяви Щьогер, добавяйки че иска да "събере отново малките парченца на мозайката".

Ватцке описа сгъстения график от два шампионатни мача и един за купата в близките дни като "не е лесен, но е амбициозен" и добави: "Нашият пръв приоритет е да вземем точки до Коледа."

С Щьогер начело, обратът на събитията трябва да се развие във втората половина на сезона. "Той продължително развиваше Кьолн. Отборът демонстрира голяма стабилност. Това ни липсва в настоящия момент", изяви Михаел Цорк: "Петер може да сплоти отбора отново след объркването."

Няма коментари:

Публикуване на коментар