вторник, 27 февруари 2018 г.

Нова футболна ера: Промените в Шампионската лига и Лига Европа утежняват балканското участие


Европейската футболна централа (УЕФА) потвърди, че от следващия сезон в сила встъпват промени във форматите на Шампионската лига и Лига Европа, чиято същина е "големите" клубове да получат предимство по отношение на "малките".

Шампионската лига през следващите четири години ще има чак 26 директни участника (по четири от Испания, Германия, Англия и Италия, два от Русия и Франция, а по един от Португалия, Украйна, Белгия, Турция, Чехия и Швейцария, заедно с носителите на Лига Европа и Шампионската лига), а останалите шест от квалификации. Досега от квалификациите в елитния турнир влизаха десет състава, и то разделени, пет шампиона и пет отбора, които не са били такива в изминалия сезон. Сега това е намалено с четири места.

Тези промени означават, че шампионите на България, Сърбия и останалите страни в региона, ще имат много тежък път до елита, през четири квалификационна кръга, но ще имат възможност в случай на елиминация в който и да е кръг - да продължат участие в квалификациите за Лига Европа.

Груповата фаза на Лига Европа дава 17 директни места, а новостта е, че както и Шампионската лига, и тя ще има в квалификациите "път на шампионите" (в който са отборите елиминирани от Шампионската лига) и "път на лигата". В онзи първия, ще има осем места за участие в Лига Европа, а този на "лигата" ще дава 13 участници.

България и Сърбия пращат своите шампиони в квалификациите за Шампионската лига, а три места са за квалификациите в Лига Европа, от които две са от крайното класиране, а един представител участва като победител в турнира за купата на страната.

Квалификациите за следващия сезон в Шампионската лига започват на 26 юни с мачове от предварителния кръг, а за Лига Европа два дни по-късно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар