вторник, 27 февруари 2018 г.

Водопроводчици и дървосекачи. Само 5 млн са, покориха планетата на Игрите, а на спортистите не дават пари а...


Когато ги питате "Как?! Каква е тайната на вашия успех?", след като са надминали всички други държави на света на току що завършилите Зимни олимпийски игри, норвежците с усмивка ви казват "Сняг". А са надминали целия остатък от планетата, въпреки че тяхната държава има само 5,2 милиона жители.

В Норвегия, от бюджета, за целия тамошен спорт се отделят едва 15,5 милиона евро. Това "едва" е дума, която е употребена, защото само Великобритания за своите олимпийци, които се състезаваха в Пьончан е похарчила 32,13 милиона евро. Норвежците за целия спорт в своята държава отделят по-малко от половината от онова което британците са дали на своите зимни олимпийци. А накрая, 14 златни, 14 сребърни и 11 бронзови медала в Южна Корея за норвежките спортисти, а като вече споменаваме Великобритания, тя завърши турнира с едно злато и четири бронза, въпреки че има далеч по-голяма база - чак 65,6 милиона жители.

И, в какво е, наистина, тайната на норвежкия успех?

Техният шеф на делегацията в Пьончан, Торе Йовребьо, разкрива, че отборът е съставен от толкова обикновени хора, че на мнозина е чудно като чуят, че става въпрос за олимпийци, които са, всъщност, водопроводчици, дървосекачи, учители...

Те, при това, не получават пари от държавата за своите спортни успехи на международната сцена. Дори и за медали на Олимпийските игри.

Всъщност, получават само обувки, които са боядисани така че да приличат на златни обувки. И, с това, получават и по - торта.

А как в Пьончан блестели във всички дисциплини (14 медала са спечелили в крос кънтри, седем в алпийските ски, шест в биатлона, пет в ски скоковете, четири в бързото пързаляне с кънки, а по един от свободния стил ски, северната комбинация и кърлинга), официалните лица на норвежкия спорт са се озовали в проблем - не са имали достатъчно церемониални "златни обувки" за церемонията по връчването на отличията.

Йовребьо в разговор за Би Би Си, изтъкна че норвежките скиори провеждат заедно 250 дни годишно. Играят карти, правят пейки, а бронзовият медалист в супер слалома Киетил Янсруд разкрива и едно правило: "Няма кретени в отбора".

Спечелването на медали тази седмица ще се отпразнува скромно в Осло, а когато шефът на тяхната делегация в Пьончан наистина попитате какво стои зад техния успех, той наистина казва - сняг.

"Ние се гордеем, но не се хвалим. Това е много важно да се изтъкне, защото... Така го правим ние в Норвегия. Спечелените медали са едно, но за нас това е второстепенно нещо. Най-важното е да се забавляваме през цялото време, както и това да сме били и останали - приятели", рецептата, която Торе Йовребьо разкрива след жетвата медали на Зимните олимпийски игри в Южна Корея.

Тайната не е само в снега и приятелството. Не е, изобщо. Норвежците са нацията, която най-много се посвещава на спорта в Европа - всеки тренира нещо или танцува 13 минути всеки ден. Тази малка по население държава - има чак 11 000 спортни клуба в които е абсолютно забранено каквото и да е сравняване или класиране на деца по-малки от 13 години. Развоят на тялото и духа е на първо място, а останалите места, каквито и да било места, в класирането или в отбора... не са важни.

В Норвегия чак 93% от малчуганите се занимават с някакъв вид спорт и - това е напълно достатъчна информация за край на тези тема "Как да покориш планетата на Игрите?". Лесно, ако съществува система. Накрая само идва тортата.

Автор: Дарко Николич

Няма коментари:

Публикуване на коментар