четвъртък, 17 май 2018 г.

Двама от Цървена звезда в идеалния отбор на Лига Европа


Атлетико (Мадрид) спечели трофея в Лига Европа, но този сезон във втория по значение европейски турнир ще се запомни и в съседна Сърбия. За пръв път в историята имаха двама представители в груповата фаза на Лига Европа - Партизан и Цървена звезда. А "червено-белите" днес получиха и двама представители в отбора на сезона в Лига Европа!

Милан Борян и Дамян Льо Талек са поставени в най-добрите 11 в избора на портала WhoScored.com. По-точно, това не е съвсем избор, а е по-коректно да се каже, че Борян и Льо Талек сами са си осигурили място в отбора на сезона, защото тук става въпрос за статистически портал, който смята само бройките, а не и субективното впечатление. Но е прилично ценен, така че редовно е цитиран и от най-големите европейски медии. Така че изборът му не е незначителен.

А с какво са аргументирали това че Милан Борян е чак и пред Ян Облак от шампионския състав на Атлетико? Средната оценка на 30-годишния вратар е много високата 7,20. Пет пъти мрежата му не е била докосвана в осем двубоя в Лига Европа. И средно по 3,5 спасявания на мач. Облак реално не е и имал толкова работа с такава защита на "дюшекчиите". Борян няколко пъти спасяваше Звезда.

Това все пак не означава, че защитата се е представила зле. Напротив. Заради това и Льо Талек е в идеалните 11. Със средно по 6,3 изчиствания (не е най-прецизният превод, но разбирате за какво става дума) и средна оценка 7,28.

Най-добър играч в Лига Европа е Антоан Гризман - сякаш е имало някаква дилема? - със средна оценка 7,91, тук са и десният бек на Лайпциг Щефан Лайнер, защитникът на Йостерсунд Сотирис Папаянопулос, левият бек на Зенит Доменико Кришито, халфовете Кен Сем (отново Йостерсунд), Ремо Фройлер (Аталанта), Луис Алберто (Лацио), Димитри Пайет (Олимпик Марсилия) и Набил Фекир (Олимпик Лион). И разбира се Борян и Льо Талек.

А сега нека бъдем реалистични, има ли и един човек, който преди началото на сезона е помислял, че това може да се случи?

Огромни честитки за двамата.

Единственият проблем? Тази вест сигурно няма да помогне на Цървена звезда да убеди Льо Талек да продължи престоя си Топчидерско бърдо. Такива информации сигурно имат и чуждестранни клубове. И няма да ги занемарят. А бившият футболист на Борусия (Дортмунд) започна да играе като защитник именно в Белград, където дойде като опорен халф.

И един интересен факт - двамата са в най-добрите 11 на Лига Европа, но не успяха да попаднат в тези на Супер лигата на Сърбия, въпреки че Цървена звезда стана шампион с убедителна преднина и най-малко допуснати голове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар