четвъртък, 17 май 2018 г.

Почина Душан Трбойевич - създател и откривател на редица таланти в Партизан


Душан Трбойевич, популярния Чика Трба, треньор който е дал облика на най-големите таланти във футболната школа на Партизан, почина на 66 години в Белград.

Трбойевич е треньор с много дълъг стаж във футболната школа на Партизан. Открил е и е работил с много млади футболисти, които по-късно са изградили импозантни кариери, играйки в първия отбор на "черно-белите", а след това главно в чужбина.

На практика легендарен статус между привържениците на клуба от улица Хумско е придобил работейки с поколението футболисти родени през 1986 година, които в своята възрастова категория са били толкова надмощни в пространството на бивша Югославия, че за тях във футболните кръгове все още се говори.

Това не е всичко, тъй като Трбойевич е бил специфичен и по много изключителните мнения, за някои може би, банални въпроси. Забранявал е на младите футболисти да носят червени бутонки (чак им е забранявал и да тренират ако се появят с такива), а винаги с доза гордост е обявявал, че не яде домат заради неговия цвят.

От поколенията с които е работил, освен споменатото, особено се изтъква онова в което са играли футболисти родени през 1991 година (Адем Ляйич е, между останалите, играл тук).

Трбойевич е започнал своя футболен път като пионер в Партизан на 17 октомври 1966 година и през стажа в младите селекции е печелил и домашни и чуждестранни трофеи, а е бил и един от най-добрите стрелци в младите категории на тази епоха като изразен централен нападател (66 гола в един сезон).

Със завършването на стажа в младежките категории е подписал първия професионален договор с "черно-белите" на 23 юли 1971 година и е изиграл 5 мача, за да през 1972 година да отиде под наем в Динамо (Враня) и по-късно в златното поколение на ИМТ.

Кариерата на спортен работник започва след завършването на тази на играч в Младежката школа на Партизан, където по покана на Владица Ковачевич и Неделко Костич първоначално години е работил като треньор на няколко селекции, за да клубът да прецени, че на позицията скаут може да даде най-много и е поставен на нея.

В последните няколко години, с оглед на това, че бил в загубилата страна в борбата за власт в Партизан, не е бил част от клуба от Хумско.

Няма коментари:

Публикуване на коментар