понеделник, 23 юли 2018 г.

Ето как ще бъдат разпределени 8 млн $ от Мондиала в Сърбия


На завършилия Мондиал в Русия Сърбия зае 22-о място и от участието си на най-големия футболен форум заработи осем милиона долара.

Скоро парите ще бъдат преведени по сметката на Футболния съюз на Сърбия, а "Вечерни новости" разкриха как ще бъдат похарчени тези средства. Западните съседи завършиха на 22-о място заедно с най-голямото разочарование на турнира Германия, дошла в Русия като световен шампион.

Според предварително постигнат договор, който чрез споразумение е превърнат в официален документ, футболистите и треньорския щаб на Сърбия ще си поделят 40% от наградата за участието на Мондиала, съответно 3,2 милиона долара (ФИФА изплаща парите в американската валута, което е общо 2,74 милиона евро).

Останалите 4,8 милиона долара (4,1 милиона евро) ФСС има възможност да похарчи по възможно най-умния начин. Едно от първите предложения е това което преди няколко дни "Вечерни новости" разследва и посочи като водещ проблем при най-малко 12 или 13 клуба в Супер лигата, а това е отчайващата тревна настилка на стадионите.

Вземе ли се предвид, че поставянето на нова, най-качествена трева струва около 100 000 евро, стига се до сметката че на ФСС този проект ще струва най-малко милион евро, а от него полза ще има за всички, които обичат футбола в Сърбия: от играчи, през треньори, до привърженици и журналисти...

На ход, разбира се, е ФСС, който до миналия сезон дари на много клубове рефлектори, но под тези нови светлини само по-добре се видяха проблемите с инфраструктурата, която нареди сръбските стадиони в категория С, същата в която Сърбия ще участва в най-новия турнир на УЕФА - Лигата на нациите.

АНГЛИЯ, ГЕРМАНИЯ, ХЪРВАТИЯ...

Почти всички национални футболни съюзи си служат с модела 40% от общата награда за участието на Мондиала да се изплаща на играчите и треньорския щаб. Този модел ползват хърватите, англичаните, немците, но най-новите информации казват, че Бундестима няма да си раздели нищо от осемте милиона долара, защото са разочаровали и себе си и своите привърженици.

ЦИФРИТЕ

8 милиона долара - за участие в груповата фаза
12 милиона - 1/8-финали
16 милиона - 1/4
22 милиона - четвърти
24 милиона - трети
28 милиона - вицешампион
38 милиона - шампион

Няма коментари:

Публикуване на коментар