събота, 21 юли 2018 г.

Гьотце донесе победа на Борусия (Дортмунд) над Сити в американското забавление


Най-добрите отбори в света са "разхвърляни" на 22 стадиона на три континента. Манчестър Юнайтед, Реал (Мадрид), Барселона, още 15 европейски супер сили. Звучи ултра интересно, но всъщност и не е. Все пак това е подготвителен период, когато треньорите пробват различни тактически варианти и дават шанс на хлапета да се изтъкнат, без да ги е грижа за това което е първа цел на управата - да се добави още някой милион в банковата сметка. Разпространено мислене: надценен спектакъл направен на първо място за американците, макар че някои мачове ще се играят в Европа и Сингапур. Първият се изигра в Чикаго. На старта на Международната купа на шампионите: Манчестър Сити против Борусия (Дортмунд)! А на терена, много играчи за които обикновения човек - онзи който следи футбола само когато има Шампионска лига, Световно първенство или някое баш, баш голямо дерби - вероятно не е и чул.

Следователно, два са най-звучните детайли от Чикаго. Първият: Марио Гьотце донесе победа на дортмундци с 1:0 над Манчестър Сити. Вторият: Рияд Марез дебютира в екипа на Манчестър Сити след трансфер на стойност 67 800 000 евро от Лестър Сити.

Но онова което от строго футболен ъгъл може би е и по-важно, привържениците днес можеха да видят много млади надежди на двата клуба, тъй като - примерът работи - Пеп Гуардиола на терена пусна състав в който бяха и Джейсън Денайер, Алекс Зинченко, Джак Харисън, Лукас Мнеча и Брахим Диаз. С изключение на последния, всички останали оставиха сериозни впечатления, някогашният защитник на Барселона Ерик Гарсия беше впечатляващ с оглед на това че има едва 17 години.

Не изведе най-силния състав и Люсиен Фавре, като сред титулярите се намери и 23-годишният бек Херберт Бокхорн от Уганда, досега стандартен играч във втория отбор на Борусия. Видяхме и 20-годишния Дженис Бурнич, който се каляваше във втория състав на Щутгарт. А и 19-годишният датчанин Якоб Брун Ларсен, 28 000 000 платеното подсилване от Майнц Абду Диало.

През второто полувреме видяхме и как Махмуд Дауд прокарва топката между краката на 18-годишния Люк Болтън.

Решаващо, разбира се, беше нещо друго. На първо място това, че Борусия започна подготовка седмица по-рано от Сити което се и видя. След това, младостта и неопитността на отбора на Сити, макар че сега никой няма да го критикува за това.

Дъглас Луис (20), когото Сити доведе преди две лета от Вашко за 11 000 000 евро и веднага го прати на каляване в Джирона, научи че не трябва да си играе с топката когато заплашва възможност за контраатака. Зинченко опита да поправи грешката на Луис, но Кристиян Пулишич беше по-бърз - дузпа. Клаудио Браво, един от малкото опитни играчи в отбора на Гуардиола, имаше топката в ръката си, но не можа да спре удара на Гьотце.

В защита на Луис, напред изобщо не изглеждаше лошо, видя се - както нашите треньори обичат да казват - краката са тежки, но се видя и че я познава топката момчето. С това обаче изглежда че все пак е рано да получи шанс поне и временно да сменя Фернандиньо.

Иначе, да не беше Браво на голлинията Борусия можеше да спечели и по-убедително, но чилийският вратар спря Александър Исак. Сити на моменти изглеждаше хубаво както и обикновено при Гуардиола, но в атака нямаше много за похвала.

Не е и толкова важно. Тук е важно да се заработи. Играта ще дойде. Повечето от тези момчета ще отидат някъде да трупат минути. Както и Джо Харт, който брани вратата на Сити през второто полувреме.

Борусия през първото полувреме: Хитц - Бокхорн, Топрак, Загаду, Шмелцер - Роде, Бурнич - Пулишич, Гьотце, Ларсен - Исак
Борусия през второто полувреме: Хитц - Толян, Пиепер, Диало, Дикман - Шахин - Волф, Дауд, Гомес, Санчо - Филип

Чикаго, 34 629 зрители

Няма коментари:

Публикуване на коментар