неделя, 22 юли 2018 г.

ФТ: Хърватия си заби автогол след успеха на Световното първенство


"Трябваше това да бъде голям момент за Хърватия: показване на национално единство в родината и гордо лице пред света. Но вместо това, празненствата из държавата, организирани по повод успеха на футболния национален отбор на Световното първенство, предизвикаха разделения и критики". Така започва голяма статия на угледния Файненшъл Таймс (ФТ) за сянката, която заради участието на Марко Перкович Томпсън на посрещането на "ватрените", падна върху празненството за сребърните медали, които спечелиха в Русия.

Ето как "Ютарни лист" пренася статията под заглавието "Хърватия си заби автогол след успеха на Световното първенство", която е написала Валери Хопкинс, кореспондент на ФТ задължена за Югоизточна Европа.

"Половин милион привърженици, 12% от населението на Хърватия, дочака на улиците на Загреб играчите при тяхното завръщане от Русия. Влизането на Хърватия във финала на Световното първенство в домашната общественост донесе отдих от теми като пенсионните реформи, икономическите затруднения и масово изселване, докато журналистите в чуждестранните медии обширно пишеха за играчи като Лука Модрич и Марио Манджукич и техните тежки житейски пътища, включително и бягството по време на войните през 90-те. Но, когато певецът Марко Перкович излезе на сцената в Загреб и запя неофициалния химн на националния отбор "Хубава ли си", докато националите зад него се държаха за ръце, атмосферата се промени.

Перкович, познат с прякора Томпсън, който получил по автоматичната пушка американско производство, е националистичен певец, който с одобрение е пял за геноцида по време на Втората Световна война и тогавашните концентрационни лагери, които са отворени когато в Хърватия са властвали фашисти в съюзничество с нацистите. Популярност е придобил във военно време когато е издал първата песен в която като войник брани своето родно място.

В началото на 2000-те години стана истинска звезда, отчасти като реакция на онова което по това време много хървати преживяли като обиди за генералите против които се водил процес в Хагския трибунал. Той величаел бивши военни началници за които имало съмнения за военни престъпления, включвайки фашистки скандирания от времената на Втората Световна война, а неговите концерти са забранени в градове из цяла Европа, включително и в някои в Хърватия. Перкович твърди, че не е фашист, а родолюбец.

Участието на Перкович, на което е дошъл по покана на хърватски национали, извади на повърхността неразрешени спорове в хърватското общество за войната, която продължи от 1991 до 1995, но и за споровете за хърватската роля във Втората Световна война, около която разделението се основава на това кой е бил на страната на фашистите, а кой на страната на победителите, партизаните на Тито. Присъствието на Перкович на посрещането политизира онова което трябваше да бъде миг на общност.

- Това Световно първенство беше фактор на обединение, защото абсолютно всички подкрепяха Хърватия, и в родината и в по-широкия регион, заяви Тена Прелец, учен в Европейския институт като част от угледното "London School of Economics" (LSE).

- Но сега в Хърватия има и горчивина и разочарование защото впечатлението е, че определена политика отново присвои за себе си някои символи, сякаш останалите - онези които не са съгласни с онова което представя Томпсън - не са достатъчно големи хървати, споменава Прелец.

В Хърватия продължава спора за нейната роля във Втората Световна война. Дясно ориентираните военни ветерани през 2016 година поставиха плоча в Ясеновац - място в което е бил концентрационния лагер за който Перкович е пял - с фашистки лозунг. "За дом спремни" (За родината готови) се е използвал в хърватската колаборационистка нацистка държава и често се чува на концертите на Томпсън. Плочата в Ясеновац, в който са убити 83 000 (журналистката не е взела предвид докладът на Държавната комисия на Хърватия, основана през 1945, която в доклад за Международния военен съд в Нюрнберг е съобщила, че жертвите са били между 500 000 и 700 000 - б.р.). сърби, евреи, роми и антифашисти, стоя почти цяла година. Комисията за утвърждаване на допустимостта на лозунга в публичния дискурс го оцени като "противоконституционен, но допустим".

Футболът е допринесъл за създаване на общност в Хърватия и усилване на националната гордост още от спечелването на бронз на Световното първенство през 1998 година, само три години след края на войната против Сърбия (Сърбия не е била във война с Хърватия, а се стигна до насилствено отцепление от Социалистическа федерална република Югославия, б.прев.) и в Босна. Франьо Туджман, който води държавата в първото десетилетие от нейната независимост, беше силно заинтересован за спорта и неговия потенциал за разпространяване на гласа на Хърватия в света.

- Победите във футбола формират националната идентичност еднакво както и войните, говорил е Туджман.

Хърватската президентка Колинда Грабар-Китарович прегърнала тази теза на Туджман и от трибуните гледа мачовете, включително и финала, облечена в екип с червено-белия "шах". Тая засега не е коментирала участието на Перкович на посрещането, но в миналото е говорила, че той й е любим певец.

За много хървати националният отбор по футбол  е "един от най-светлите елементи, които съставят нацията", казва Дарио Брентин, учен който изследва свързаността на футбола и национализма на Балканите за Университета в Грац, в Австрия.

Но, близките връзки на националния отбор и Перкович за мнозина са твърде много. Иван Ракитич публикува "селфи" с Перкович след като той се качи на техния автобус и написа: - Кралят пристигна. Един-единствен. Хайде, Хърватия! Три дни след посрещането, селфито на Ракитич със спорния певец е събрало повече от 640 000 "лайкове" (харесвания).

Селекционерът на националния отбор Златко Далич защити участието на Томпсън, но други казват че особата, която предизвика толкова разделение не е смяла да има връзка с националния празник.

Ефраим Зуроф, ловец на нацисти от Център Симон Визентал, публикува съобщение в което осъжда неговото участие, твърдейки че Перкович "никъде не смее да бъде почетен гост, най-малко на едно от най-големите събирания в хърватската история на което се празнува грандиозен спортен успех", заключва ФТ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар