неделя, 22 юли 2018 г.

Холандец подготвя катарски клуб в Сърбия


Ерик Ван дер Мир, треньор на ФК Катар от Доха, подготвя отбора за предстоящия сезон в Сърбия. Харизматичният холандец има само думи на похвала за условията, които са го посрещнали в страната, а и за футбола, който се играе в нея.

- Как ви се допадат условията в Сърбия и откъде изобщо идеята да направите при нас подготовката?

- Условията са отлични. Голямо е гостолюбието на вашия народ. Храната е изключителна. Трябва да кажа, че и терените са отлични. Също така на наша страна беше и времето. Миналата година бяхме в Словения. Размисляхме къде бихме могли тази година. Добре проверихме какво ни се предлага в Сърбия и дойдохме тук. Оставаме 20 дни. Десет бяхме в Стара Пазова, където изиграхме три контролни мача. Десет дни провеждаме в Нови Сад. Нужна ни е малка промяна на средата, защото не е лесно да бъдеш на едно място когато сте толкова отдалечени от вкъщи - заяви за сръбския "Блиц" Ван дер Мир.


- Дали успяхте да гледате някой мач на Цървена звезда или Партизан, нашите най-големи клубове?

- Знам и за Звезда и за Партизан. Бях футболист, така че съм добре запознат с вашия футбол. Но, програмата ни е сгъстена, тренираме минимум два пъти дневно. Тук са и контролните мачове. Не сме намерили време да гледаме някой мач.

- Как бихте сравнили сръбския футбол и футбола в Катар, как би изглеждало сравнението от вашия ъгъл?

- Футболът в Катар едва започва развоя. Винаги е трудно в началото. Имаме само 12 клуба в първенството. Но, виждате че полека големи звезди идват при нас. Шампионатът ни се усилва година след година. Гледайки нашето и вашето елитно първенство, разликата е огромна. Не може да се сравнява. Футболът в Сърбия има традиция над 100 години. Футболна страна сте. На много по-високо ниво е този спорт в Сърбия. Катар никога не е създал нито един играч, а вие имате футболисти световна класа.


- Истина, но в Катар собствениците на клубове имат огромна покупателна мощ?

- Трудно е да се обясни това. Първо, вие имате футболна култура. Това е най-важното. Вие носите футбола в сърцето, а това не може да се купи с пари. Точно както не може и в Китай, където влагат големи пари, но няма нито един играч от тази земя под небето. Талантът не може да се купи. В Америка историята е по-различна. Те имат американски футбол, с който са свикнали и който предизвиква подобна страст като този. Тази страст започват да пренасят на европейския футбол, па заради това и довеждат треньори и големи футболисти от Стария континент.

- Какво е положението в националния отбор на Катар?

- Идва Световното първенство по футбол през 2022 година, така че в Катар всички са насочени към това. Работи се по инфраструктурата, организацията, изграждането на стадиони, подготвят националния отбор. Всичко е подредено около тази еуфория. Роден съм в Холандия и имам опит когато става дума за футбол. Мога да кажа, че това което правят в Катар е истинска история.


- Руснаците поставиха високи стандарти що се отнася до организацията. Чак и президентът на ФИФА Джани Инфантино охарактеризира този Мондиал като най-добрият досега. Дали мислите, че Катар може да достигне това ниво?

- Мисля че Катар ще надмине очакванията. Градят невероятни стадиони. Един е завършен, четири са в ход. Невероятно е как изглеждат. Строи се метро и влакови релси за Световното първенство. Не можете да си представите изграждането на пътища, сгради и всичко. Ще бъде величествено.

- Какво ви е генералното впечатление от това Световно първенство, когато става дума за футбола?

- Това Световно първенство не започна с някакъв чудесен футбол, особено когато става въпрос за груповата фаза на турнира. По-късно всичко тръгна по-добре. Хърватия игра най-хубаво. Техният отбор беше много приятна изненада. Никой не ги е очаквал във финала. Хубаво е когато това постигне някой аутсайдер на когото никой не е давал шанс. Лука Модрич заслужено спечели наградата за най-добър футболист. Той беше такъв. А имахме и изненади от друг тип с Германия, Аржентина, Португалия и Бразилия, които си отидоха вкъщи по-рано. Франция заслужено спечели Мондиала. Отборният футбол победи, защото индивидуалностите не можаха да избутат своите национални отбори. Франция освен индивидуалности имаше и силна общност. Никой не изпъкваше и бяха отлично обиграни.


- Дали гледахте Сърбия в Русия?

- Гледах всички мачове на вашия национален отбор. Играхте много хубав футбол. Трябва да кажа, че много обичам вашия стил на игра. Малко не достигна да преминете груповата фаза на турнира.

- Какво ни липсваше?

- Вие имахте много трудна група, но не смятам за неуспех това, че не я преминахте. Холандия и Италия изобщо и не участваха на Мондиала. Голямо нещо е да бъдете на най-големия футболен форум - заключи Ерик Ван дер Мир.

Автор: Предраг Джуканович

Няма коментари:

Публикуване на коментар