вторник, 17 юли 2018 г.

Истини и лъжи - дали с продажба на екипи може да се изплати скъп трансфер?

Един от най-големите митове в света на футбола е свързан с продажбата на екипи и възможността по този начин да се върнат парите вложени за купуването на върховни играчи.

Мега трансферът, който футболен клуб Ювентус реализира в понеделник ни подтикна към писането на този текст, защото не е малко когато ангажирате Кристиано Роналдо.

Шампионът на Италия ще плати на Реал (Мадрид) 100 милиона евро (на две вноски), докато играчът получава договор за четири години на стойност 120 милиона евро. Когато тук включите сумата от 12 милиона евро, които Юве ще плати на Спортинг и Манчестър Юнайтед, 120 милиона евро данъци, се стига до сумата от 352 милиона евро!

Ако четете порталите или сте включени в коментирането на новини, тогава сигурно сте чули от някои "специалисти", че този разход Ювентус ще си върне само от продаване на тениски.

Тук стигаме до един от най-големите митове в модерния футбол.

Колко един клуб какъвто е Ювентус да заработи от продаване на екипи и колко има истина в това, че добър дял от вложените пари за ангажирането на Кристиано Роналдо ще върне САМО от продаване на екипи?

Да започнем първо от това, че Ювентус има важащ шестгодишен договор с Адидас (2015-2021) на стойност 139,5 милиона евро. В тази сума не се смята цената на екипировката, която Адидас доставя на Ювентус на годишно ниво, но това и не е толкова значителен фактор в тази история.

Ювентус според договора на годишно ниво може да разчита на заработване от продажба на екипи, ако се осъществи предварително поставена цел. Всеки сериозен клуб смята средната продажба от предходните сезони и това е цифра около която се правят договорите с техническия партньор.

"Бианконерите" спадат в ТОП 10 клубове когато става въпрос за продаване на екипи в глобален план, но ще ви изненада фактът, че през 2016 година Юве е продал общо 850 000 тениски!

Сигурни сме, че сте очаквали че става дума за многомилионни цифри. На такова нещо в момента могат да разчитат Реал Мадрид, Барселона, Байерн Мюнхен и Манчестър Юнайтед, а Ювентус с довеждането на Кристиано Роналдо всякак ще подобри своята осреднена стойност.


Когато вземем предвид, че само за първите 24 часа репликата на екипа на Роналдо са купили 520 000 човека е ясно, че идването на най-добрия в света не е малка работа. Бройката наистина е голяма, но тук се смятат и тези привърженици, които редовно купуват екипи на Ювентус, с тази разлика че този път логично ще избират името и номера на Роналдо на гърба.

Да се върнем към цифрите, които най-добре описват колко клуб какъвто е Ювентус може да заработи от продажба на екипи.

Стандартните договори, а тук се подразбира стандартните договори за най-големите световни клубове, подразбират че техническият партньор взима 85-90% от печалбата от продажбата на екипите, а за клуба отива остатъка и то под условието да се достигне поставената като цел бройка продадени екипи!

Известният "Гардиън" в един от своите текстове преди две години обясни как функционира това в Манчестър Юнайтед. Тогава е оценено, че Златан Ибрахимович ще продаде допълнителни 300 000 екипа на Юнайтед, което процентово гледано е увеличение от 10%, а и това е било прекалено оптимистично.


Взимайки предвид цената на екипите и броя продадени тениски, стигало се до сума от около 30 милиона паунда, а това означавало, че Юнайтед може да заприходи малко повече от 3 милиона паунда на годишно ниво!

Тук идваме до заключението, че Ювентус, чак и с драстично увеличение на процента продадени екипи, никак няма да може да заработи и четвъртина от парите, които е вложил в купуването на Кристиано Роналдо.

Тук няма да се обръщаме към другите ползи от купуването на звезда каквато е португалският национал. Целта беше да се покаже колко може да се заработи от продаване на екипи и да се обясни, че в света на футбола владее мит, който просто не е точен.

Автор: Михайло Видойевич

Няма коментари:

Публикуване на коментар