петък, 31 август 2018 г.

Специалната връзка между Звезда и 29


Дали е съдба или нещо друго, но съществува някаква специална връзка между Цървена звезда и мачовете, които играе на 29-ия ден от месеца.

Всички звездаши отбелязват 29 май 1991 година със специални чувства. На този ден сръбският (тогава югославски) клуб стана шампион на Европа в Бари след финала с Олимпик от Марсилия, влезе в историята и постигна успех, който никога няма да избледнее.

Юнаците се раждат в такива мачове, които си заслужава да се преразказват, стават герои, които завинаги влизат в сърцата на привържениците, защото златните букви пишат най-хубавите страници на клубната история.

Минаваха годините от този 29 май 1991, и се чакаше поколението което ще направи успех в елитния турнир. Тогава дойде този 29 август 2018 година и Владан Милойевич със своите избраници влезе в груповата фаза на Шампионската лига, в която Звезда ще играе за пръв път откакто съществува надпреварата в този формат.

Осем великански стъпки това лято, без нито едно спъване, без нито една загуба, белязаха "червено-бялото" влизане в европейския елит. През Спартакс от Юрмала, Судува, Спартак от Търнава и Залцбург Звезда стигна между най-добрите.

Затова всички звездаши с гордост ще говорят за тези дуели играни на 29-и в месеца, онези по-възрастните с гордост си спомнят за Бари и говорят на наследниците за известния финал, докато тези по-младите със специални чувства ще помнят Залцбург.

И това не е всичко... Звезда точно на 29 ноември, през далечната 1948 година е спечелила първия трофей в клубната история. Тогава във финала за Купата на Югославия е победен Партизан с 3:0.

Имало е и още победи постигнати точно на 29-ия ден от месеца, през европейски квалификации, реваншът с Метц от І кръг квалификации за Купата на УЕФА през 1998 година, или победата над Флориана (3:0) на 29 юни миналата година, когато започна походът към влизането в Лига Европа.

Все пак, първите три споменати дати имат много специфична тежест и няма съмнение, че завинаги ще бъдат в сърцата на всички звездаши.

Няма коментари:

Публикуване на коментар