петък, 31 август 2018 г.

Цървена звезда с положителен баланс срещу всичките си съперници в Шампионската лига


Цървена звезда по волята на жребия отиде в Група С на Шампионската лига заедно с ПСЖ, Наполи и Ливърпул. В миналото сръбският колос се е срещал с всичките три клуба и, интересно, с всичките три има положителен баланс.

Как са протекли мачовете между предстоящите съперници в елита? Ще започнем от английския великан, с който са отмерени сили през сезон 1973/74 в тогавашната Купа на европейските шампиони.

И Звезда в двата мача от 1/8-финалите празнува с идентичен резултат 2:1. Първо празнува на своя стадион, с голове на Войин Лазаревич и Владислав Богичевич, а тогава на известния "Анфийлд" нанесла първа загуба на Ливърпул в историята на европейските турнири на неговия терен. Головете за "червено-белите" тогава постигат Войин Лазаревич и Слободан Янкович, и то в 90-ата минута за победата, а играта им в островните медии е описана като докторска дисертация.

Няма съмнение, че и предстоящите дуели между Звезда и Ливърпул ще бъдат истински спектакъл.

Що се отнася до ПСЖ, чиято стойност на играчите е оценена на 810 милиона евро, има само един междуособен сблъсък. В Чикаго през 2010 година когато Звезда с триумфа над ПСЖ със 7:6 след по-добре изпълнени дузпи печели трофея от Международен турнир на братските градове.

До дузпите е 1:1, а голмайстор за сръбския отбор е бразилецът Каду. Това е бил своеобразен спектакъл в града в който живеят голям брой сърби, а на турнира поред Звезда и парижаните участват Легия (Варшава) и домакинът Чикаго Файър.

Когато става дума за Наполи, вицешампион на Италия, в клуба от юга на Италия са известни по много страстния поглед на футбола. Треньорът Карло Анчелоти отново ще се изправи срещу Цървена звезда, с която вече се е срещал като треньор на Милан през 2006 година, докато през 1988 година като играч на Милан гостува на Маракана в мача известен заради мъглата, която го прекъсва.

През това лято пое отбора под Везувий, с който Звезда е играла два пъти, и двата в Купа Митропа през 1966. В Белград сърбите бият с 2:0, а в реванша губят с 0:1, но Звезда се класира напред благодарение на общия резултат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар