вторник, 28 август 2018 г.

УЕФА не вярва във ВАР: Каква видео технология, вижте какво направиха на Сърбия на Мондиала?!


Александър Чеферин, президент на Европейския футболен съюз, отхвърли възможността видео технологията (ВАР) да се използва като помощ на съдиите в Шампионската лига, започвайки от 1/4-финалите на тазгодишното издание на елитния клубен турнир.

"Още не съм убеден, че това е правилно решение. Не знам дори откъде се появи тази информация че ще използваме (в Шампионската лига) това сега? Много неща трябва да се разчистят. Например, кой решава кога се ползва ВАР? Видео съдията, или главният? Привържениците не разбират какво се случва, а и журналистите. Какво виждат арбитрите, а какво не виждат? Просто, не всичко тук е най-ясно, но всички знаем, че един ден това трябва да се използва. Вече казах, ще използваме - когато бъдем готови", заяви Чеферин за словенския "Екип".


Той допълни, че специален пример за лоша употреба на ВАР може да се види на двубоя от Мондиала Сърбия - Швейцария, когато немският съдия Феликс Брих и неговите помощници от "видео ложата" не видяха очевидно нарушение за дузпа за "орлите" въпреки че двама противникови играчи с борчески похват събориха нападателя Александър Митрович.

"Всякак ще въведем това един ден, защото Шампионската лига не се вмества в някакъв обикновен турнир, а е континентална надпревара. Но, трябват ни и ясни правила. Вижте само онези помощни съдии на Световното първенство, които не правеха нищо, или други които просто чакаха тук някъде, отстрани. Един арбитър ми каза: "Когато се случи някакъв голям инцидент, слагам пръст в ухото и другите ме оставят на спокойствие"?! Па, вижте случай със Сърбия, на която не отсъдиха чиста дузпа против Швейцария, а други получаваха дузпи и за много по-малко", заключи Чеферин.


Припомняме, неотсъдената дузпа на споменатия мач от Световното първенство се случи при резултат 1:1. Съдията Брих чак показа на Митрович жълт картон, защото го попита как е възможно събарянето с ръце от страна на двама противници, Фабиян Шер и Стефан Лихтщайнер - да не е нарушение. В последната минута на мача Джердан Шакири разтърси мрежата на Сърбия, донасяйки триумф (2:1) на "часовникарите", след който загубата на Сърбия от Бразилия (0:2) означи и завръщането на "орлите" вкъщи след първата фаза на Мондиала, в която точки спечелиха само срещу Коста Рика (1:0).

Няма коментари:

Публикуване на коментар