петък, 31 август 2018 г.

Рандеву със собственото минало за Борусия (Дортмунд) в Шампионската лига


За Борусия (Дортмунд) Група А в Шампионската лига е рандеву със собствената история. От чисто спортна перспектива, групата е балансирана и амбициозна.

На пръв поглед, Атлетико (Мадрид) е най-силният от трите опонента, което се потвърждава от коефициента в УЕФА от 140 точки. Само актуалният шампион и чест съперник на Борусия (Дортмунд) в елитния турнир, Реал (Мадрид), е по-високо в класацията (162 точки) от всички 32 участника в груповата фаза. "Червено-белите" са печелили испанската титла общо десет пъти (най-наскоро през 2014) и разцъфтяха в отбор от най-високо ниво при Диего Симеоне; през 2018 отборът спечели Лига Европа и тогава, с впечатляваща демонстрация на силата си, Супер купата на Европа срещу настоящия победител в Шампионската лига Реал (Мадрид). "Атлетико е много опитен и добре организиран отбор", заяви треньорът на Борусия Люсиен Фавре за вицешампиона на Испания, който стигна до финала в Шампионската лига през 2014 и 2016 (и в двата случая загуби при драматични обстоятелства против Реал).

Борусия (Дортмунд) има добри спомени от Атлетико (Мадрид), като двата клуба са противници през сезони 1965/66 и 1996/97 в които "жълто-черните" печелят европейски титли. На 2 март 1966, Борусия е първият немски клуб победил Атлетико в международен турнир, когато печели с 1:0 благодарение на гол на Лотар Емерих (а в последствие печели Купата на носители на национални купи срещу Ливърпул). На 16 октомври 1996, Щефан Ройтер вкарва решителния гол в гостуване на "Висенте Калдерон", за да осигури победа с 1:0 за отслабения поради контузии състав на Борусия. Краят на това пътешествие беше триумфът с 3:1 над Ювентус във финала на Шампионската лига.


Сблъсъците срещу Монако, вицешампион на Франция, все още са по-свежи в паметта. През пролетта на 2017, Борусия (Дортмунд) напусна Шампионската лига на 1/4-финалите при много нещастни обстоятелства след атаката срещу клубния автобус. Седмата и осмата загуба срещу съперници от Лига 1 (като част от статистика включваща седем победи и пет равенства) бяха незначителни, освен за статистиката. Изгряващата глобална звезда Килиан Мбапе, както и други, напуснаха клуба - поради което шампионът на Франция за 2017 не успя да повтори успеха си. Монегаските завършиха на второ място през миналия сезон зад ПСЖ. "Те елиминираха Манчестър Сити преди два сезона и отпаднаха едва на полуфиналите", подчерта Фавре.

ФК Брюж е актуалният шампион на Белгия, като отборът спечели титлата за петнайсти път. И докато по никакъв начин не е отговорен за финансовата криза в Борусия (Дортмунд) през 2004, клубът, който е от едноименния град в Западна Фландрия със 118 000 жители е символ на случилото се. В последния ден на сезон 2002/2003, Борусия (Дортмунд) загуби второто място в първенството заради 1:1 в домакинство в Бундеслигата срещу Енерги (Котбус) - напречна, странична греда, липса на късмет при ударите - и в резултат на това загуби мястото си в Шампионската лига, което означаваше, че трябва да играе баражи срещу ФК Брюж. Роман Вайденфелер задържа шанса за класиране жив с невероятни спасявания в първия мач (1:2), докато голове на Марсио Аморозо и Евертон в драматичния реванш осигуриха продължения и дузпи, в които защитникът Андре Бергдьолмо и голмайсторът Аморозо пропуснаха.


"Вълнуваща и наистина балансирана група от спортна перспектива", заяви Ханс-Йоаким Ватцке: "Нашата цел е все още да сме в турнира след зимата и да влезем в тези мачове срещу силни противници с много оптимизъм!"

Всички тези съперници имат своя чар, история, както и други истории. Михаел Цорк присъстваше на всички тези предишни сблъсъци, като играч и като спортен директор: "Гледаме с нетърпение към старта на Шампионската лига!"

Няма коментари:

Публикуване на коментар