четвъртък, 27 септември 2018 г.

Почина някогашния вратар на Партизан и треньор на Македония Благой Истатов


Футболен клуб Партизан съобщи, че рано тази сутрин на 72 години е починал някогашния вратар Благой Истатов. Времето и мястото на погребението ще бъдат съобщени допълнително.

Истатов е роден в Струмица на 5 май 1947 година където е започнал кариерата на вратар в младежките категории на Беласица. След няколко години в Струмица, преминава в тогавашния втородивизионен в СФРЮ Победа от Прилеп, където престоява от 1968 до 1973 и става вратар от върховен ранг. Тук го забелязват скаути на Партизан, па през тази 1973 преминава в черно-белите, където пази следващите три години. Благой и сам е изтъквал, че това са трите най-хубави години в кариерата му, въпреки че е имал променлив успех на вратата, както и повечето вратари изобщо.

От Партизан отива в холандския Утрехт през 1976 където на практика и завършва кариерата, въпреки че после е бранил за свое удоволствие в някои нискоразредни клубове. В Холандия е боравил заедно с Благойе Паунович, който му е станал кум по време на престоя в Партизан. От активно занимание с футбол се прощава с приятелски мач между Беласица и Партизан.

В екипа на Партизан е бранил мрежата в 130 мача, а с клуба е спечелил една шампионска титла през сезон 1975/76.

Истатов е бил човек с извънредни човешки качества, голям партизановец и през всички тези години след завършека на кариерата е поддържал контакти с Партизан, често идва на стадиона да гледа мачове, въпреки че живееше в Струмица и Дойран, където много успешно разви хотелиерски бизнес. Често младежките селекции на Телеоптик са ходили на подготовки на Дойранското езеро, а сърцето му винаги е било пълно, защото неговият Партизан идва на гости.

Поред бизнеса, едно време се е занимавал и с треньорска работа като треньор на вратарите в националния отбор на Македония, Вардар и още някои клубове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар