събота, 27 октомври 2018 г.

Бурна седмица в БиХ: Футболисти ударени в джоба, отказаха да тренират, играч изгонен за уреждане


Интересно беше в изминалата седмица в Босна и Херцеговина. Футболистите на Железничар с бойкот на тренировката изразиха недоволството си по повод решението на управата да ги удари в джоба, стратегът на Зрински Блаж Слишкович говори за лошото правило за "четирима чужденци", както и за проблемите с липсващите играчи, с които се сблъсква и неговият колега от лагера на Челик Аднан Орнек. Защитникът на Звиезда Ибрахим Шкахич напусна клуба, защото президентът Борис Станишич го обвини в уреждане...

Сараево в момента е лидер, Железничар втори, а следващата неделя се очаква истински спектакъл на Грбавица. Бордо-белите преди дербито отиват на терена на ГОШК, докато Железничар е домакин на Звиезда. Двата отбора са големи фаворити и се очаква да дочакат най-големият мач в местния футбол в атмосфера на победители. Обаче, и в двата лагера има причини за страх. Чак седмина футболисти на Сараево (Шофранац, Адукор, Татар, Ханджич, Црепуля, Шабанович и Пидро) са заплашени от наказание ако получат жълт картон в Габела. От другата страна, от трето официално предупреждение ще се пазят Османкович, Крпич, Враньеш и Чурюрич. Липсата на някои от споменатите в дербито, без дилема, би било проблем за Хусреф Мусемич и Миломир Одович.

Паричните наказания за "сините", както пише местна спортна медия, са били големи. Това не се харесало на Сюлейман Крпич и другарите, които отказали да тренират в сряда. Набързо се огласил и Синдикатът на професионалните футболисти в БиХ, който застанал в защита на футболистите, а подкрепа дошла и от Сърбия и Хърватия.

"Наказването на играчи заради слаби резултати е в противоположност на международната практика и се смята за субективна оценка. Ако се наказват по същия принцип и ръководителите, по-голяма част от тях няма да получават заплати. Подкрепа за играчите на ФК Железничар, само заедно и сговорно", стои в съобщението на сръбския Синдикат на професионалните футболисти Независимост.

Като става въпрос за аферата около урежданията на мачовете, Ибрахим Шкахич твърди, че съвестта му е чиста.

"В медиите се появиха мои изявления, измислени, разбира се. Не съм говорил пред журналисти, защото историята е пренапомпана и увеличена, а другото нещо е, че изобщо не съм загрижен. Полицията направи разследване, чист съм. От четвъртък съм свободен играч, разбрах се за взаимно разтрогване на договора с Борис Станишич, съжалявам, че всичко е представено така и че някои хора използваха това да свалят калта от себе си. Все пак, това е голям спортен деятел и човек, който може да направи нашата Премиер лига само по-качествена", заяви Шкахич.

Ден по-късно му отговори президентът на Звиезда Борис Станишич.

"Шкахич е имал хубави думи за мен? Супер. Драго ми е, разбира се, няма да говоря за себе си. Млад съм във футбола, трънлив път е пред мен, а Шкахич всичко което казва нека му е на душата. И всичко което е направил, както и на мен, ако някъде съм сбъркал", изтъква първият човек в Звиезда 09.

Случаят продължава да не е завършен, но изглежда, че цялата цена ще плати Неманя Вейнович, към който Станишич също насочи пръст, Твърди се, че Вейнович е и започнал аферата.

"Вейнович не говори с никого, в болничен е. Срещу него е повдигнато обвинение, а последиците за щетата, която ми нанесе са неизмерими. Представете си да изпаднем от Премиер лигата? Това е голяма щета, нищо повече не е нужно. Сега опитваме да се оправим след всичко, вярвам че ще успеем с Божията помощ".

Звиезда 09 в момента има 11 точки и се включи в борбата за оцеляване след катастрофалния старт на сезона.


Зрински, като един от най-силните в първенството, не смее да се хлъзне срещу Челик, след като загуби минимално от Железничар. Избраниците на Блаж Слишкович имат лека програма, а в тяхна полза е и фактът, че следващата седмица копия кръстосват Сараево и Жельо, така че реално могат да излязат на второ място.

"С оглед на негативния резултат отпреди седем дни сигурно с притеснение очакваме тази среща. Не смеем да си позволим нова издънка. Уважаваме Челик и неговите резултати, но с оглед на Железничар, императив за победата се поставя от само себе си", каза Слишкович.

Стратегът на Зрински се обърна и към неефективността на нападателите.

"Не можем да се похвалим с голям брой възможности, за да кажем че много сме изпуснали. Средната линия е тази, която създава възможности, да сме имали седем, осем, бих казал, че нападателите са "отказали". Не искам да хвърлям вината върху средата на терена, всички сме еднакво виновни. Надявам се срещу Челик да бъде доста по-добре."

И за край, Слишкович за правилото което го мори...

"Правилото за четирима чужденци за всички нас представлява проблем. Не искам да критикувам онези, които са приели това правило, но не знам какво носи то. Принудени сме да слагаме млади играчи без оглед на това дали са качествени или не са. Не получаваме нищо като качество за клубовете, нито игра, напротив смятам, че сме ощетени. Не ме интересува на кого отговаря това, но това не подобрява футбола в БиХ, защото такъв закон няма твърде много смисъл. Как да обиграеш отбор за Европа когато тези четирима чужденци главно не играят? Такъв закон и такова решение, аз да се питам, никога не бих приел. Всичко зависи от младежкия кадър. Ако има пет добри млади играчи всякак ще ги поставя в състава, а тези ще пратя на трибуните. И тези млади играчи, които седят на пейката не получават на практика нищо", подчерта Слишкович, който против отбора от Зеница няма да може да разчита на редица титуляри, дали заради контузии, дали заради картони, както и треньорът на Челик Орнек, който в Мостар ще бъде лишен от услугите на Салчинович и Алдинович.

Няма коментари:

Публикуване на коментар