неделя, 28 октомври 2018 г.

Роден с деформация, но на терена му се поклонил и Пеле - забравеният майстор Гаринча


На днешния ден през 1933 година е роден един от най-добрите бразилски и световни футболисти - Гаринча.

Мануел Франсиско Дос Сантос, далеч по-известен с прякора Гаринча, е роден на 28 октомври 1933 година в Маже, близо до Рио.

Както и всяка история за един футболен великан от началото на 20 век не смее да бъде обикновена, така и тъжната съдба на този футболен майстор няма да остави никого равнодушен.

Гаринча е роден с деформация в гръбнака, шест сантиметра по-къс и крив ляв крак и изглеждал като дете което ще се бори за живота. Но този живот е имал и своите бляскави моменти.

Прякорът Гаринча му дала сестра му, по малка птичка, която ние наричаме орехче (вид врабче - б.р.), а описвала неговия изглед и темперамент.

По-малък от останалите деца, с проблемно телосложение, това момче като своите връстници се наслаждавал да гледа футбол. Скоро последвала първата възможност, първият контакт с топка и на всички е било ясно - звезда е родена! По-талантлив и по-подготвен от останалите никак не е могъл да мине незабелязано - всички футболни мениджъри отлично знаели кой е Гаринча.

А Гаринча е бил каквото никой никога не е - и няма да бъде!


Бил е сиромах, който във футболния свят е можел да предложи неповторими игри, дивял му се е всеки, който поне веднъж го е виждал.

"Гаринча беше невероятен играч, един от най-добрите за всички времена. Можеше с топката онова което никой друг не можеше. Ако го нямаше него аз никога не бих спечелил три световни първенства", казал Пеле.

 Футболната приказка за съжаление е продължила кратко! Тръгнал е по стъпките на бащата алкохолик, парите, които заработил правейки това което умее най-добре харчил за скъпи питиета и леки жени - противниците побеждавал лесно, но гените не. Слабото и болестно тяло не е могло да издържи много, а сърцето го предало на 20 януари 1983 година в 50-ата година на живота.



Клубна кариера

През 1953 подписва с Ботафого от Рио де Жанейро. Първият мач изиграва на 19 юли 1953. В този мач вкарва три гола за победата с 6:3 против Бонсукесо. За Ботафого е изиграл 581 мача и е вкарал 232 гола. Играл е още за Коринтианс (1966), Португеза (1967), Фламенго (1968/69), Олария (1971/72) - всичките от Бразилия и Атлетико Хуниор (1968) от Колумбия. Последното участие като играч е на Коледа през 1982 година.


Национален отбор

Изиграл е 60 мача за Бразилия от 1955 до 1966, играл е за "кариоките" на световните първенства 1958, 1962 и 1966 година. Играейки за националния отбор е изгубил само един мач (1:3 от Унгария) на Световното първенство 1966. Това му е и последната среща за Бразилия. Интересно е, че Бразилия никога не е губила мач в който той и Пеле са играли заедно.



Няма коментари:

Публикуване на коментар