петък, 30 ноември 2018 г.

Малкият закръглен стана голям


Лука Йович пълни страниците на европейската преса като мрежите на съперниците през този сезон... Кой пръв ще признае на Звездан Терзич, че беше прав?

Изпратихме го в света като малък, "закръглен" хлапак от Маракана, момче което отиде далеч от вкъщи с бремето което му натовари Звездан Терзич, определяйки ги като новия Радамел Фалкао. Смееха му се злобарите и на единия и на другия след първите месеци в Бенфика. А днес? Какво имат да кажат днес? Лука Йович с дни пълни заглавията на спортната преса из цяла Европа както пълни мрежите на съперниците. И Терза се оказа прав - прилича на Фалкао. Само прилича. Защото този сезон е вкарал три пъти повече голове от славния колумбиец.

След вчерашните голове срещу Марсилия и още един бляскав мач написахме: първият стрелец в Бундеслигата и Лига Европа, първи голмайстор (или поделя първото място) в едно от петте най-силни първенства и един от европейските турнири. Не помним такова постижение на някой сръбски нападател. Последният, който водеше в листата със стрелците на някое от петте първенства, изглежда, беше Саво Милошевич докато носеше екипа на Сарагоса. Има оттогава почти 20 години...

И това пресметнахме (всички клубни надпревари от старта на сезона): пред Лука Йович са само Роберт Левандовски и Лео Меси, с 16, съответно 15 попадения. И внимавайте, говорим за Байерн и Барселона... Зад младия сръбски ас или на неговото постижение: Неймар, Мбапе, Агуеро, Ройс, Кейн, Роналдо, новата полска сензация Пьонтек и да не изброяваме още.

Т.нар. "успеваемост" (на колко минути постига гол) работи за Йович. Пако Алкасер води в тази дисциплина, а веднага зад него е сръбският национал, "по-силен" и от Лева и от Лео и от всички останали.

Интересно е и това как Йович напредна, идвайки в Айнтрахт миналата година. В първия сезон под ръководството на Нико Ковач беше жокер, влизаше от пейката и играеше по 15-20 минути. Записа 22 мача и осем попадения. Гол на всеки 115 минути - 25% от неговите опити завършиха в мрежата на съперниците. Само за едно лято Йович напредна толкова, че сега 32% от неговите удари завършват в мрежата (на практика всеки трети), а гол постига на 71 минути! В Бундеслигата има 10 мача (само 637 минути) и десет гола, плюс четири асистенции; в Лига Европа в пет срещи (254 минути) и също толкова голове. Така че, в европейските турнири бележи гол на 51 минути!

Смятайки Бундеслигата и Лига Европа 15 мача (891 минути) 14 гола и четири асистенции. Или така: Лука Йович прави нещо конкретно (гол или асистенция) на всеки 49,5 минути?!

Не е излишно да се спомене, че Йович "преживя" промяна на треньора (Ковач беше наследен от Ади Хитер) и в първите два мача от сезона изобщо не получи шанс, а блесна едва в 6-ия кръг против Хановер, когато постигна първия гол. В следващия кръг гол и асистенция, а после онази експлозия против Фортуна - пет попадения за всички времена. И повече не се постави въпрос - Ади Хитер получи убийствена тройка, за съперниците "черна", която само в Бундеслигата досега е реализира 23 попадения. Йович / Але / Ребич.

Ади Хитер вече няма и най-малка дилема кой е ударната игла на неговия отбор...

"Съществуват такива играчи, на които е нужно много малък брой шансове да постигнат гол", каза австриецът наскоро. "Лука Йович, например, от пет възможности вкарва четири гола. Той е чудесен ловец на голове. Когато е в наказателното поле с топката - няма спасение".

Разбра Хитер в един момент, че е прекалил със суперлативите, че те умеят да разклатят младия играч, но не можеше да се сдържи, па дори и продължи:

"Знаете, трябва да бъдете внимателни с похвалите. Той е на само 20 години. Но... Да, той определено има потенциал да стане нападател от световна класа."

Ако продължи в този голмайсторски ритъм бихме могли да очакваме Лука Йович да е в сериозно състезание за Златната обувка. Е това би било интересно, с оглед на това че Бундеслигата чака за най-добър стрелец в Европа почти половин век, пълни 46 години. Тогава пръв голмайстор на Стария континент е топчията на Байерн Герд Мюлер. Разбира се, това би било сензационно постижение, защото играчите в немския шампионат са доста ограничени в надпреварата, просто заради по-малкия брой клубове в лигата и имат на разположение четири мача по-малко от англичани, испанци и италианци.


Както и да е, с тези девет гола в първенството досега Йович в момента е във върха за Златната обувка. Разбира се, като махнем малките първенства и техните представители, които заради коефициента сега полека започват да падат. Листата със сериозните кандидати гласи така: Килиян Мбапе и Емилияно Сала по 22 точки (11 гола, коефициент 2,00), Стуани, Неймар, Пьонтек и Тован по 20 точки (10 гола), Алкасер и Йович по 18 (девет гола)...

От нашите (югославски - б.р.) простори само двама играчи са успявали да се окичат с тази ценна индивидуална награда и това са Йосип Скоблар (1971, 44 гола) и Дарко Панчев (1991, 34 гола).

Страшната поредица на Йович и общото голмайсторско салдо засега не му донесе сериозна възможност да се пробва в мъжкия национален отбор. Едва 14 минути в три мача. Но трябва да разберем и селекционера. И актуалния и бъдещия. Сърбия отдавна не е имала такъв нападателен потенциал, а особено не и трима така разиграни нападатели в един и същ сезон. Ясно, поред Йович тук като абсолютен номер едно досега в екипа с националния герб и номер девет на гърба - Александър Митрович, съответно и неговият съименник Прийович, който решета в екипа на ПАОК. Когато съберем всички техни голове този сезон (клуб + национален отбор) стигаме до невероятните бройки - 41!

Лука Йович (15, смятайки един гол за До 21), Александър Митрович (13) и Александър Прийович (13).

Йович се разбира много добре в атаката на Айнтрахт със Себастиян Але, а французинът е тип играч като Александър Митрович. За всичките трима, обаче, трудно може да има места в стартовите 11 орли...

За край, да се върнем към Лука Йович. Няма съмнение, че в Айнтрахт от ден на ден все по-силно удрят длан в длан и потриват ръце. Трудно е и да се изброят всички отбори, които наблюдават Йович. Няма голям клуб, който да не е свързван с момъка то Бийелина. Най-често Байерн. Па Ливърпул, Барселона... Едно е сигурно - Фреди Бобич ще се "цели" в поне двойно по-голяма цифра от онази, която е на пазара, а в момента се движи около 20 000 000 евро.

И то само на основата на това което сме видели от Лука досега.

А краят на сезона е далече...

Няма коментари:

Публикуване на коментар