петък, 30 ноември 2018 г.

Как функционира най-добрият скаутинг в света...


Или как се намира играч на 14 години, който в първите 40 мача за клуба постига 68 гола?

Борусия от Дортмунд спада в най-младите върховни отбори в света, гръбнакът на нейния състав и този сезон - когато "жълто-черните" блестят и са на път да прекъснат шестгодишната доминация на Байерн - е изграден от супер талантливи хлапета между 18 и 23 години и това е потвърждение, че до резултат може да се стигне и без големи имена. Аканджи, Диало, Загаду, Хакими, Вайгъл, Дауд, Санчо, Брун Ларсен, Пулишич... Това са момчета, които с капитана Марко Ройс носят Дортмунд този сезон и играят най-хубавия футбол в Германия, а си осигуриха и класиране за втората фаза на Шампионската лига. И нито един от тези играчи няма повече от 23 години...

Нещата са ясни - ключът е в скаутинга. Много добрият скаутинг.

Купи евтино, ако е възможно направи резултат - продай солено. Как се прави това в Борусия? Изглежда много просто и лесно, нали? Но не е точно така.

Последният пример (и най-добрият): Джейдън Санчо (18), Кристиан Пулишич (20) и Якуб Брун Ларсен (20) вече са от по-дълго време в клуба (всеки най-малко година и половина, което означава, че са доведени като тийнейджъри) и са стрували на Борусия едва 8 000 000 евро. Дали знаете колко струва тази тройка днес? Вземайки предвид само данните от Трансфермаркт (невинаги съответстват) тяхната цена днес прехвърля цифрата от 100 000 000 евро. Казваме, вземайки данните от известен сайт, междувременно на всички е ясно, че Борусия и в лудост няма да продаде Джейдън Санчо за 45 000 000 (колкото този момък струва според Трансфермаркт), защото най-богатите англичани вече броят много, много по-големи суми в своите предложения за довеждане на един от най-талантливите флангови нападатели в света.

И тук говорим само за тези тримата, а къде са всички останали. Да кажем, само защитният тандем Аканджи/Диало (отново според Трансфермаркт) струва близо 60 000 000 евро! Ако сме реални, когато някой клуб от Висшата лига би искал да откупи и тях двамата поединично биха напуснали най-малко срещу 35-40 милиона, ако не и повече.

Билд в своя анализ на скаутинга на Дортмунд като най-важен човек в този чудесен бизнес посочва Маркус Пилава, 40-годишен от Бохум, който пристигна на Вестфален през 2012 и пет години работи като скаут. Той през януари 2017 стана шеф на скаутската служба на Борусия и разви план според който "жълто-черните" за малки пари довеждат най-добрите тийнейджъри от цяла Германия, а и в по-голям диапазон. Пилава сътрудничи най-близко със спортния директор Михаел Цорк, съответно главнокомандващия Ханс-Йоахим Ватцке, както и Себастиян Кел и Матиас Замер.

Няма голяма философия: Маркус Пилава на разполагане има 20 доверени човека (скаути) чиято цел е на "подбрани" мачове от младежките категории да бъдат пред конкуренцията и да създадат контакт с "целта", ако я забележат. Разбира се, всеки от тези 20 скаути разширява своята мрежа и всеки от тях има по още десетина човека за всяка област в държавата.


Скаутират се най-често деца между 12 и 15 години.

В случай на млади звезди и екстремни таланти като Юсуфа Мукоко (14), който е доведен в клуба още преди три години от Санкт Паули, като единадесетгодишен, Борусия се среща и със сериозни атаки в съда, но очевидно засега се изплаща да се плащат глобите. А като вече сме при Мукоко, това хлапе вече играе за отбора До 17 и в 12 мача през този сезон е постигнал 24 гола?! Изглежда, че напредва. През миналия сезон в 28 мача е вкарал 40 попадения...

Мрежата се разширява когато говорим за по-възрастни играчи. За възрастта от 16 до 18 години се търси и извън Германия. Най-много в Холандия и Белгия. Принципите са същите. Билд обяснява, че границата на годините е повдигната, защото не е позволено да се довеждат чужденци под 16 години, а за държави извън Европейския съюз под 18. Затова, да речем, Швейцария е по-малко атрактивна за скаутите на Борусия. Защото футболист на 18, 19 или 20 години вече е главно извън финансовите цели на немския клуб.

Борусия често не играе почтено на това поле. Като пример се дава довеждането на Кристиан Пулишич, тогава 16-годишен. Пулишич е играл на един турнир в Турция с американския национален отбор и вече е имал договор с ПСВ след две години да дойде в Айндховен, когато се създадат условия да се стигне до трансфер, точно заради споменатите правила за играчи извън ЕС. Борусия е пратила свой човек в Турция и в много кратък срок присвоила талантливото крило. Намерили хърватските корени, регулирали документите, Хърватия е била на път към членство в ЕС и трансферът преминал.

Изглежда просто...

А същината е в това, заключава Билд, че дортмундските скаути работят чак и когато са в годишен отпуск на Ибиса. Или на бразилските плажове.

Интересно е може би да се спомене, че отскоро, всъщност от случая с Осман Дембеле, във всички преговори с млади играчи Борусия води психолог и още доста специалисти, които оценяват умствената зрялост на "целта" и още много други фактори. Когато виждате какви мъки имат с Дембеле в Барселона ясно ви е и заради какво...

Няма коментари:

Публикуване на коментар