петък, 21 декември 2018 г.

35 г от потопа на Полюд: Югославия беше отписана, но сломи България в последния миг


На днешния ден преди 35 години на стадион "Полюд" е изигран може би най-драматичният мач в историята на югославския футбол, а противник в него е България. Последен кръг квалификации за ЕП във Франция през 1984 година. Сметката преди този кръг е била ясна. Само победата води Югославия или България във Франция, а при равенство на Евро биха отишли уелсците.

Югославия има силен отбор и е абсолютен фаворит, но българите в Сплит не дошли с развято бяло знаме. Повеждаме в резултата с гол на Божидар Искренов след една контра, а после Сафет Сушич с две попадения довежда Югославия на крачка до Евро 84. А тогава, драма над драмите.

Раданович прави ненужно нарушение и след статичното положение в разбъркването за 2:2 изравнява Димитров. Полюд е смълчан. Тотален шок. Целият отбор на Югославия освен Перузович и вратарят Симович отива напред и в 90-ата минута ни се открива възможността на възможностите да забием трети гол и да приключим мача. Все пак, Симович в контра двама на един прави чудесно спасяване и дал на отбора на Тодор Веселинович още един шанс да опита да направи нещо.

Легендарният Младен Делич в отчаяние викал: "Няма повече време за каквото и да е... Няма време... ". А тогава една топка стига до крилото при Златко Вуйович, който уцелва в главата Любо Раданович за невероятен обрат и ерупция на празнуване на Полюд за домакините.

Думите на коментатора Младен Делич стават част от историята.

"Няма повече време за каквото и да е... Няма време... 45:38. Вуйович, Вуйович... Ето, шанс! Гол! Гол! Гол! Хора, дали това е възможно? Лудница! Какво е това? Тресат се трибуните."

Наистина, трибуните на Полюд се тресли както никога преди.

"Чак и на своя ръка, всъщност, на свой крак, или главата ако щете, отидох пред противниковата врата и се хвърлих към тази топка. Трябва тук и желание, и воля, и късмет, но всичко това е някакъв сбор от обстоятелства", по-късно се сеща Раданович за този гол. Първият, който вкарва в екипа на националния отбор.

Югославия накрая отишла на Евро, а там се посрамила. Три мача и три загуби. Белгия е била по-добра с 2:0, Франция с 3:2, а Дания с чак 5:0.


Няма коментари:

Публикуване на коментар