събота, 22 декември 2018 г.

Благодаря приятел! 81 000 отбелязаха затварянето на мината с аплодисменти


Дербито на върха в Дортмунд между местната Борусия и тази от Мьонхенгладбах беше предшествано от минута мълчание за отбелязване на затварянето на последната въглищна мина в региона на Рур. 81 365 привърженици по трибуните аплодираха шумно края на една ера.


"Този петък отбелязва края на една ера в региона на Рур като въглища бяха добити от Ботроп за последен път. Сега всичко е в ямата", заяви говорителят на стадиона Норберт Дикел. "Това е краят на индустрия, която направи Германия голяма. През 50-те близо 500 000 миньори са се прехранвали в Рур. Миньорството фундаментално е оформило нашия регион  - както и футболът. Всеки голям традиционен клуб в Рур е бил роден от въглищата и стоманата. И ние сме горди с това. Сваляме шапки пред всички миньори, благодарим им за техните невероятни заслуги за региона. На тях казваме: "Благодаря приятел!"


Играчите на Борусия (Дортмунд) носиха специална тениска по случая. Името на основния спонсор Евоник отстъпи място на надписа "Благодаря приятел". Евоник Индустрия АГ е създаден преди 11 години от т.нар. "бяла област" от RAG Aktiengesellschaft, основана като Ruhrkohle AG през 1969.


Оригиналните тениски носени от играчите на Борусия ще бъдат продадени на аукцион в началото на януари 2019 чрез платформа за търгове, като набиране на средства за благотворителни каузи (Християнската асоциация на младежките села).

Няма коментари:

Публикуване на коментар