вторник, 18 декември 2018 г.

Есен за златните страници на архива


Цървена звезда с победата над Чукарички спусна завесата на още един успешен полусезон. Низът чудесни резултати ще остави 2018 година записана със златни букви в червено-белите архиви, а първата асоциация с нея ще бъде завръщането на елитната футболна сцена на някогашният шампион на Европа и света.

Втората част на годината, в която избраниците на Владан Милойевич след 26 години играха пролетни европейски дуели, започна с два мача противк Спартакс от Юрмала през юли, а след като елиминира шампиона на Латвия, клубът от Лютице Богдан по историческия път беше по-добър от Судува, Спартак от Търнава и Залцбург.

Елиминирайки четири съперника сръбският колос стана първият отбор, който е стигал до груповата фаза на Шампионската лига, прескачайки четири препятствия.

Паралелно нижейки победи на домашната сцена Цървена звезда разбра съперниците в елитния клубен турнир на Стария континент, а още на премиерата постигна исторически резултат. Ремито с Наполи в Белград донесе първа точка в Шампионската лига.

Въпреки т.нар. "група на смъртта", в която освен сръбският шампион и Наполи бяха още Ливърпул и ПСЖ, Звезда успя да стане хит на турнира с историческия триумф над Ливърпул в Белград. Вицешампионът на Европа в сръбската столица остана с празни ръце, а с най-голяма заслуга за първата победа на някой сръбски клуб в Шампионската лига беше двукратният голмайстор Милан Павков.

Бранителят на държавната корона в Сърбия беше още по-впечатляващ на домашната сцена в която записа 19 победи и две ремита в общо 21 срещи. По точка от мачовете с Цървена звезда успяха да вземат само големият съперник Партизан и Раднички от Ниш, първи преследвач на лидера в Супер лигата. При прегледа на постигнатото в първенството си струва да се споменат резултатите на Лютице Богдан, като в десет двубоя червено-белите записаха също толкова победи на своя терен.

Интересно, избраниците на Владан Милойевич във всеки от 21 мача постигнаха поне по един гол и на зимна пауза отидоха с 47 поредни мача в които поне веднъж са преодолявали противниковия вратар, смятайки домашното първенство.

Победите не изостанаха и в третата надпревара, а Цървена звезда в Купата на Сърбия ще продължи участието си през 2019 година против Радник. На пътя до 1/4-финалите бяха отстранени Динамо от Враня и ТСЦ.

Червено-белите футболисти общо във всички турнири изиграха 37 мача, 21 в Супер лигата, два в Купата на Сърбия и 14 в Шампионската лига. Осъществени са общо 26 победи, седем равенства и четири загуби, всичките в груповата фаза на Шампионската лига.

Треньорът Милойевич използва 30 играчи, от които първи голмайстор е Бен с чак 17 гола, докато най-много мачове изигра Милош Дегенек - 33.

Като се събере всичко, няма дилема, че спомнянето за есента на 2018 година в бъдеще ще буди чудесни впечатления.

Няма коментари:

Публикуване на коментар